Τά …χαμένα ἐκατομμύρια τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου δέν θά εὑρεθοῦν;

Τά ...χαμένα ἐκατομμύρια τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου δέν θά βρεθοῦν;500 εκατομμύρια έκαναν φτερά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο…
Πόσοι προφυλακίστηκαν;
Κοντεύει να ξεχαστεί η υπόθεση από την …«ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη.

Σίγμα

Σκάνδαλο ΤΤ: Ζημιά 500 εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο

Ζημιά 500 εκατομμύρια ευρώ συνολικά υπέστη το Δημόσιο από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα από 2006 έως 2012, με το ποσό αυτό να αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό, σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της εταιρείας BESTLINE του Ομίλου Κοντομηνά (ζημιά ύψους 138.750.467 Ευρώ), του ομίλου Κοντομηνά με τον όμιλο ΔΕΜΚΟ (ζημιά 38.500.000 ευρώ), του ομίλου Κοντομηνά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (ζημιά 12.500.000 ευρώ), του ομίλου Λαυρεντιάδη (ζημιά 105.384.605 ευρώ) και του ομίλου Γριβέα (ζημιά 17.641.000 ευρώ για δάνειο ύψους 170.000.000 ευρώ).

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην διερεύνηση του σκανδάλου και ελέγχονται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι οι:

  • Δημ. Κοντομηνάς, απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου – άμεση συνέργεια σε απιστία – νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
  • Άγγελος Φιλιππίδης, απάτη κατά του Δημοσίου – απιστία
  • Μάριος Βαρότσης, απάτη κατά του Δημοσίου – απιστία – άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
  • Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Ιωάννης Ρόρρης, απάτη κατά του Δημοσίου
  • Παναγιώτα Μπέζα, απιστία – άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
  • Κλέων Παπαδόπουλος, Φωτεινή Κρέστα, Διον. Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανός, Χρ. Μαρούσος, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γ. Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Χαρ. Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γ. Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδων Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής και Αναστασία Σακελλαρίου, απιστία από κοινού
  • Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης και Σπυρίδων Παντελιάς, απιστία από κοινού κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας
  • Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος, άμεση συνέργεια σε απιστία – νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
  • Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Κυρ. Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, άμεση συνέργεια σε απιστία – νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
  • Περικλής Λίβας, άμεση συνέργεια σε απιστία – άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
  • Βίκτωρ Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, R. Zivanic και Δημ. Μπακατσέλος, άμεση συνέργεια σε απιστία)

Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεωργίου Μπριντάλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά

Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υποθέσεως:

  • Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσεως, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε τον Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβερνήσεως (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).
  • Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζομένων Στοιχείων», καθώς δεν εξυπηρετούντο και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
  • Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis – Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων.
  • Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».
  • Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική».
  • Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.
  • Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει την διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).
  • Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στην σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορουμένους. Απολογία Κοντομηνά. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους >17 εκατ.).
  • Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαιτήσεως της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.

1,1 δισ. θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας του Λαυρεντιάδη

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην κρατικοποίηση της Proton Bank. Η περίοδος Λαυρεντιάδη προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά, η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος για την σωτηρία των καταθετών θα φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

  Τά ...χαμένα ἐκατομμύρια τοῦ Ταχυδρομικοῦ Ταμιευτηρίου δέν θά βρεθοῦν;2Από αυτά, τα περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων, ενώ η νέα «μεταβατική» ή «καλή» τράπεζα που δημιουργήθηκε θα προικοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δημιούργημα του Μνημονίου) με 250 εκατομμύρια ευρώ.

Το θρίλερ της διασώσεως, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια για την κεφαλαιακή σωτηρία της τράπεζας, με την συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών, οδηγείται σε βέβαιο ναυάγιο.

Ολοκληρώθηκε αργά εχθές το βράδυ, έπειτα από πολύωρες συσκέψεις μεταξύ στελεχών της ΤτΕ και του Ταμείου Σταθερότητας, οι οποίες κατέληξαν στο οριστικό σχέδιο για την δημιουργία της νέας τράπεζας και την οριστική διάλυση της προβληματικής τράπεζας.

Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο οποίο συστάθηκε η «Νέα Proton Τράπεζα» και χορηγείται η άδεια λειτουργίας της, με ταυτόχρονη ανάκληση της λειτουργίας της παλαιάς τράπεζας, κυκλοφόρησε με ημερομηνία Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν νωρίς εχθές το πρωί.

Η κρατικοποίηση της Proton Bank δεν συνδέεται με τον «τραπεζικό Αρμαγεδδώνα», που σάρωσε εχθές σχεδόν όλες τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας του φόβου μεγαλύτερου κουρέματος των κρατικών ομολόγων.

Οι εξελίξεις γύρω από την Proton αποτελούν απότοκο του επιχειρηματικού φαινομένου Λαυρεντιάδη στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Κατά «διαβολική σύμπτωση», ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τραπέζης, Στ. Παπαγεωργίου, είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος την εποχή που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά με την Τράπεζα Κρήτης.

Πάντως, μετά την κρατικοποίηση της Proton και την εκκαθάριση της παλαιάς τραπέζης, ο άλλοτε κραταιός μέτοχός της κ. Λαυρεντιάδης χάνει όλη την συμμετοχή του στην τράπεζα, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτοχρόνως, όμως, αφήνει την τράπεζα με μία «μαύρη τρύπα», ύψους περίπου 850 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 600 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε προβληματικά δάνεια (στα οποία περιλαμβάνονται τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια επιχειρήσεων συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young, ενώ τα υπόλοιπα «οφείλονται» στην ζημιά της τραπέζης από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της σε τρέχουσες-αγοραίες τιμές.

Εισπράξιμα τα μισά

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ernst & Young εκτιμά ότι από τα προβληματικά δάνεια μπορεί να εισπραχθούν (με ρευστοποιήσεις εγγυήσεων και άλλα μέτρα) περίπου τα μισά (300 με 350 εκατομμύρια ευρώ).

Με τα χρήματα, αυτά εφ’ όσον εισπραχθούν, θα εξοφληθεί μέρος της οφειλής προς το Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων, το οποίο, σημειωτέον, χρηματοδοτείται με εισφορές των τραπεζών (περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ).

Στο ίδιο Ταμείο θα «επιστραφεί» και το αντίτιμο από την πώληση της νέας τραπέζης, στην περίπτωση που αυτό υπερβεί τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο για την δημιουργία των μεταβατικών τραπεζών, η νέα τράπεζα που δημιουργήθηκε εχθές θα πρέπει να πωληθεί το αργότερο εντός δύο ετών.

Στόχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το οποίο μάλιστα τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της νέας τραπέζης συγγενικό πρόσωπο στελέχους του) είναι «η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου που θα δημιουργεί προοπτική για την τράπεζα και αξία για τον μέτοχο».

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εισηγήθηκε και την τελική λύση στο υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε «ότι διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών (περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) καθώς και η αδιάκοπη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες θα υποστηριχθούν από το υπάρχον προσωπικό».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply