Μὴν ἐγγίζεται …«περιουσίους»!!!

Μόλις κάποιος αγγίξει ακόμα και την φήμη αποθανόντων …«περιουσίων» πρακτόρων των Rothschild πέφτει διαπλανητικό σύρμα αντιδράσεως κι όλοι οι πράκτορες της Δημοσιογραφίας αρχίζουν τους θρήνους κι ανεβαίνουν στα κάγκελα.
Μὴν ἐγγίζεται ...«περιουσίους»!!!
Η Εφημερίδα της Μοσάντ φυσικά πάντα πρωτοστατεί στον αγώνα των Ελληνόφωνων πρακτόρων.

 Το έργο του «Ιστορία και ταξική συνείδηση» θεωρείται κλασικό στον χώρο του μαρξισμού και της φιλοσοφίας, ενώ οι μελέτες του για την αισθητική θεωρία και την λογοτεχνία επηρέασαν χιλιάδες πνευματικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος το 1885 στην Βουδαπέστη, ο Λούκατς θεωρείται από τους ιδρυτές του δυτικού Μαρξισμού και εμπλούτισε την θεωρία του Μαρξ για την ταξικότητα της ανθρώπινης συνειδήσεως.

Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και του Καλοστβάρ, ενώ γνώρισε και συνεργάστηκε με διανοούμενους όπως οι Γκέοργκ Ζίμελ, Μαξ Βέμπερ, Έρνστ Μπλοχ. Η εβραϊκή του καταγωγή θα παίξει τον δικό της ρόλο στην απόρριψη της διατριβής του επί υφηγεσία στο πανεπιστήμιο της Χαϊλδεμβέργης.

Τον Μάρτιο του 1919 ο Λούκατς θα πάρει ενεργό μέρος στην ούγγρικη επανάσταση και μάλιστα θα γίνει επίτροπος για θέματα Παιδείας. Μετά την ήττα της επαναστάσεως συνελήφθη, αλλά στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος λόγω των διεθνών διαμαρτυριών και της στάσεως γνωστών διανοουμένων της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Τόμας Μαν.

Την ίδια στάση κράτησε και στην επανάσταση του 1956, στην οποία συμμετείχε και μάλιστα ως μέλος της επαναστατικής κυβερνήσεως του Ίμρε Νάγκι, ενώ μετά την ήττα της εκτοπίστηκε στην Ρουμανία. Ο ιδεολογικός και πολιτικός προβληματισμός για τον ρόλο του σταλινισμού και την προσπάθεια αποσταλινοποιήσεως εμπεριέχουν ψήγματα της σκέψεως του Λούκατς.

Σήμερα, η ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν (κατά τα πλέον ιστορικά χρεωκοπημένα σταλινικά πρότυπα) επιχειρεί να σβήσει την μνήμη του Λούκατς και του έργου του. Συνεπής στον ρατσισμό, στις διώξεις και στην καταστολή δίνει ακόμα ένα δείγμα ολοκληρωτικής αντιλήψεως. Οι αντιδράσεις ανά τον κόσμο είναι μεγάλες για το θέμα. Ήδη κυκλοφορεί διεθνές κείμενο υπογραφών για την αναθεώρηση της αποφάσεως. Το κείμενο έχει ως εξής:

Οι παρακάτω υπογράφοντες θέλουμε να εκφράσουμε την βαθυτάτη ανησυχία μας για την απόφαση της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών να βάλει λουκέτο στα «Αρχεία Γκιόργκι Λούκατς» στην Βουδαπέστη.

Ο Λούκατς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, ένας συγγραφέας της νεωτερικότητας, ξεχωριστός όχι μόνο στην φιλοσοφία, αλλά και στα πεδία της πολιτικής σκέψεως, της θεωρίας της λογοτεχνίας, της κοινωνιολογίας και της ηθικής.

Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας, ο Λούκατς αποτέλεσε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις της ουγγρικής ιστορίας του πολιτισμού και η εργασία του αποτελεί μέρος των θησαυρών της ανθρωπότητας.

Για δεκαετίες τα Αρχεία Λούκατς έχουν βοηθήσει ακαδημαϊκούς και μη κύκλους να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα και ντοκουμέντα σχετικά με την ζωή του φιλοσόφου και τα επαγγελματικά του επιτεύγματα. Καθώς βρίσκονται στο σπίτι που έμεινε τα τελευταία του χρόνια, λειτούργησαν και ως ένα ιστορικό μνημείο αφιερωμένο σε μια ισχυρή προσωπικότητα της εποχής μας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, η οποία προκάλεσε στην διεθνή επιστημονική και καλλιτεχνική κοινότητα έκπληξη και θλίψη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply