Ἡ …«ἀνελεύθερη» Οὐγγαρία!!!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στην …Ουγγαρία.

Ἡ ...«ἀνελεύθερη» Οὐγγαρία!!!1
Στην Ελλάδα όλοι οι προδότες καναλάρχες και οι πράκτορες της Δημοσιογραφίας θησαυρίζουν, τσεπώνοντας άπειρο κρατικό χρήμα, για να παπαγαλίζουν την προπαγάνδα της Νέας Τάξεως.

Ἡ ...«ἀνελεύθερη» Οὐγγαρία!!!2
Οι ίδιοι κρατικοδίαιτοι, κλεπτομανείς, πόρνοι και ρουφιάνοι των τοκογλύφων μας κουνούν το δάκτυλο και μας κάνουν μαθήματα ανθρωπισμού, ανεκτικότητας κι ελευθερίας του λόγου.

Ἡ ...«ἀνελεύθερη» Οὐγγαρία!!!4 Ἡ ...«ἀνελεύθερη» Οὐγγαρία!!!3

Σίγμα

Ουγγαρία, πρόστιμα και έλεγχοι στα ΜΜΕ

Μετά την επιστροφή του Βίκτορ Όρμπαν στην εξουσία το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση προχώρησε σε ποικίλα βήματα για τον έλεγχο των ΜΜΕ που μετέβαλαν άρδην το τοπίο του Τύπου στην χώρα: την δημιουργία ενός πανίσχυρου μηχανισμού ελέγχου, την αντικατάσταση δημοσιογράφων εχθρικών προς την κυβέρνηση από τα δημόσια μέσα και την σύναψη συμμαχιών με επιχειρηματίες που διέθεταν πολιτική επιρροή. Την στιγμή που η Ε.Ε. εξετάζει την προσέγγιση της νέας πολωνικής κυβερνήσεως στον τομέα, οι αναλυτές θεωρούν ότι θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στην Βαρσοβία, που αποτέλεσε την πηγή εμπνεύσεως για αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ των αλλαγών του Όρμπαν υπήρχε και η δημιουργία μιας κυβερνητικά διορισμένης ρυθμιστικής αρχής, υπό την Μόνικα Καράς, η οποία επιβλέπει την αδειοδότηση των μέσων. Έχει ευρύτατες εξουσίες να λογοκρίνει εντύπους, online, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, αν κρίνει ότι το περιεχόμενο κειμένων ή εκπομπών είναι μεροληπτικό ή προσβλητικό.
Το 2011 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στερώντας την άδεια από το Klubradio, έναν φιλελεύθερο ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό, με αποτέλεσμα να χάσει την συχνότητά του.

Επιπλέον, το κυβερνόν κόμμα του Όρμπαν επεξέτεινε τα πρόστιμα για δυσφήμιση. Παρόλο που ουδείς δημοσιογράφος φυλακίστηκε ούτε η ρυθμιστική αρχή είναι τόσο ανάλγητη όσο πολλοί είχαν προβλέψει, ειδικοί θεωρούν ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν «ένα αχρησιμοποίητο σφυρί» στα χέρια του Όρμπαν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει υπεραμυνθεί πάντως των μεταρρυθμίσεων, ισχυριζόμενος ότι ήταν απαραίτητες για να διορθώσει κάποιες φιλελεύθερες ανισορροπίες. Ο Ζόλταν Κόβατς, κυβερνητικός εκπρόσωπος, διατείνεται ότι τα ουγγρικά ΜΜΕ είναι πιο πλουραλιστικά από άλλα στην Δυτική Ευρώπη, που συχνά φιμώνονται από την πολιτική ορθότητα. Μάλιστα δίνει το παράδειγμα των γερμανικών μέσων και της προσπάθειας αυτολογοκρισίας τους μετά τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις με θύτες μετανάστες στην Κολωνία.

«Τα σημάδια διαστρεβλώσεως που συναντά κάποιος στην Γερμανία, για παράδειγμα στην κάλυψη των επιθέσεων από αραβικής καταγωγής μετανάστες στην Κολωνία, είναι άγνωστα στην Ουγγαρία», υπογραμμίζει.

Πάντως πολλοί Ούγγροι δημοσιογράφοι επιμένουν ότι η κυβέρνηση τιμωρεί όσους παρέχουν επικριτική κάλυψη των ειδήσεων.

Διεθνείς οργανώσεις για την ελευθεροτυπία δίνουν στην Ουγγαρία πολύ χαμηλή βαθμολογία. Το Freedom House και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα την κατατάσσουν στην 24η και 25η θέση όσον αφορά στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ σε σύνολο 28 χωρών της Ε.Ε., πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, την Πολωνία, την Τσεχία και την Σλοβακία. Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ελέγχου των ΜΜΕ στα χέρια της κυβερνήσεως είναι τα χρήματα. Έχει την δυνατότητα να στρέφει μια δεξαμενή δημόσιας διαφημιστικής δαπάνης σε μια ομάδα ομίλων που ελέγχεται από μια μικρή κλίκα επιχειρηματιών, εκ των οποίων ορισμένοι διατηρούν στενές σχέσεις με το κυβερνόν κόμμα. Σε κάποιες εφημερίδες τα έσοδα αυτά ανέρχονται στο 40% των συνολικών κερδών από διαφημίσεις.

Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κονδύλια αυτά διανέμονται με αδιαφανή, άδικο τρόπο, με βάση τις πολιτικές προτιμήσεις κάθε μέσου. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν χάσει έσοδα κάποια από τα έντυπα προς όφελος μιας μιντιακής αυτοκρατορίας που στηρίζει το κόμμα του Όρμπαν. Πάντως ο πρωθυπουργός συνάντησε αντιδράσεις, αφού πέρυσι η κυβέρνησή του υποχρεώθηκε να αποσύρει τον φόρο 50% επί των διαφημιστικών εσόδων, που ουσιαστικά ίσχυε μόνο για το αντιπολιτευτικό κανάλι RTL Klub, καθώς η Κομισιόν χαρακτήρισε το μέτρο «πολιτικό όπλο».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply