Ἐπιχειρήσεις …διασώσεως ἀπό ΕΚΤ καί «θεσμούς»;

Μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο θα χαθούν χιλιάδες σπίτια.

Ἐπιχειρήσεις ...διασώσεως ἀπό ΕΚΤ καί «θεσμούς»; 6

– Οι θεσμοί απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση της πωλήσεως των μη εξυπηρετουμένων δανείων στα funds
– Ζητούν την ακύρωση του «νόμου Κατσέλη»
– Με το ΔΝΤ συντάχθηκαν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM
– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεσήμανε τον άμεσο κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίιήσεως των τραπεζών και «κουρέματος» των καταθέσεων
– Τελεσίγραφο: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν κλείνει η αξιολόγηση
«Τελεσίγραφο» επέδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, απαιτώντας την πλήρη απελευθέρωση ουσιαστικά της πωλήσεώς τους στα funds, αλλά και την ακύρωση στην πράξη του «νόμου Κατσέλη».

Είναι χαρακτηριστική η φράση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, «ή Κύπρος ή τίποτα». Δηλαδή, ή πωλούνται όλα ανεξαιρέτως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τα εφαρμοσμένα στην Κύπρο, ή δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια φέρεται να ανέφερε στην ελληνική πλευρά ότι «σας χαρίστηκε η Black Rock».

Με το ΔΝΤ συντάχθηκαν τόσο η ΕΚΤ, η οποία επεσήμανε τον άμεσο κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποιήσεως των τραπεζών και «κουρέματος» των καταθέσεων εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν «καθαρίσουν» ταχύτατα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα τοξικά δάνεια, όσο και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

Στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως, οι δανειστές έθεσαν δύο κύρια, για αυτούς, ζητήματα: Πρώτον, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια με τους δικούς τους όρους, δεν κλείνει η αξιολόγηση. Και δεύτερον, η προστασία πρέπει να αφορά σε ελαχίστους δανειολήπτες, με πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ζητούν την πώληση όλων ανεξαιρέτως των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, καθώς και εκείνων που αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απέρριψαν την κυβερνητική πρόταση για τριετή αναστολή στις συγκεκριμένες κατηγορίες, έστω και με κάποια κριτήρια, όπως η αξία της κατοικίας, το εισόδημα του δανειολήπτη, το υπόλοιπο του δανείου κ.α.
Όσον αφορά στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, ζητούν από τις τράπεζες να ελέγξουν πόσοι από τους συγκεκριμένους δανειολήπτες – και κυρίως όσοι εντάχθηκαν πριν από την 1/1/2016 με πολύ χαλαρά κριτήρια – είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Δηλαδή, δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους ενώ μπορούν να το κάνουν, έχοντα π.χ. καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή ακίνητη περιουσία.

Ξηλώνουν τον «νόμο Κατσέλη»
Με την επανεξέταση όλων των περιπτώσεων που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη», οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν αυτόματα εκτός προστασίας του νόμου. Επίσης, το κουαρτέτο δεν είναι αντίθετο στην εκχώρηση συνδυασμού («πράσινων») δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να επιτύχουν υψηλότερη τιμή πωλήσεως.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα ποσοστά των μη εξυπηρετουμένων δανείων διαμορφώνονται στα καταναλωτικά σε 33,4%, στα στεγαστικά σε 39,8% και στα επιχειρηματικά σε 43,3%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να εντοπίζονται σε δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες (66,5%), μικρομεσαίες επιχειρήσεις (58,2%) και επιχειρήσεις αξιοποιήσεως ακινήτων (46,3%), ενώ χαμηλότερο είναι το ποσοστό μη εξυπηρετουμένων δανείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις (28,5%) και τις ναυτιλιακές (26,7%).

ΠΗΓΗ

Ἐπιχειρήσεις ...διασώσεως ἀπό ΕΚΤ καί «θεσμούς»; 5Αλλά η ΕΚΤ θα χρηματοδοτεί τις τράπεζες διαρκώς…
…την ίδια ώρα που νέα επιδρομή δέχονται τα εισοδήματα…

Ἐπιχειρήσεις ...διασώσεως ἀπό ΕΚΤ καί «θεσμούς»; 2

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρεται να πληρώνει τις τράπεζες οι οποίες δανείζονται από εκείνη, στο πλέον ριζοσπαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως, προκειμένου να αυξήσει το δανεισμό προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αυτό, που ανακοινώθηκε εχθές, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να παίρνουν δάνεια από την ΕΚΤ, καταρχάς άτοκα, ενώ στην συνέχεια θα πιστώνονται από την κεντρική τράπεζα έως και το 0,4% του ποσού που δανείζονται, υπό τον όρο να αυξήσουν τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις ή τους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που αποτελεί την πιο τελευταία προσπάθεια να αυξηθεί ο δανεισμός των τραπεζών, ο οποίος αν και βελτιώνεται είναι αργός, η ΕΚΤ θα χορηγήσει τέσσερις σειρές τετραετών δανείων μηδενικού επιτοκίου προς τις τράπεζες από τον Ιούνιο.

Εάν λειτουργήσει, το πρόγραμμα θα καταστήσει το δανεισμό ευκολότερο και φθηνότερο για τους δανειολήπτες στην ευρωζώνη, αν και κάποιοι επικριτές του μιλούν για την αποτυχία προηγουμένων τέτοιων προγραμμάτων της ΕΚΤ και την απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε στενωπό.

Από το πρόγραμμα εξαιρείται η στεγαστική πίστη. Θα υπάρξει ένα de facto ανώτατο όριο περίπου 1,7 τρισεκ. ευρώ για το μέγεθος του προγράμματος, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αν και το πραγματικό του μέγεθος πιθανόν να είναι πολύ μικρότερο από αυτό.

Οι τράπεζες θα μπορούν να δανεισθούν τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο καθώς και τον Μάρτιο του 2017. Οι τράπεζες στην ευρωζώνη μπορούν να δανειστούν έως το 30% των υφισταμένων δανείων τους, τα οποία εκτιμά η ΕΚΤ σε περίπου 5,7 τρισεκ. ευρώ.

Έπειτα από δύο χρόνια, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θα εξετάσουν κατά πόσον οι τράπεζες αυτές έχουν αυξήσει τις χορηγήσεις τους, χρησιμοποιώντας ένα τεχνικό όριο αναφοράς που αντανακλά το ποσό των δανείων που χορηγούσαν προηγουμένως.

Εάν οι τράπεζες αποδειχθεί ότι δανείζουν τουλάχιστον 2,5% περισσότερο από ό,τι πριν λάβουν τα συγκεκριμένα δάνεια (TLTRO), τότε η ΕΚΤ θα τους πληρώσει έως το 0,4% του ποσού που δανείσθηκαν. Το επιτόκιο αυτό είναι το ίδιο με την χρέωση που επιβάλλεται στις τράπεζες, οι οποίες καταθέτουν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ.

«Οι τράπεζες θα πληρώνουν το επιτόκιο (αναχρηματοδοτήσεως) κατά τον χρόνο της υποβολής της προσφοράς – άρα τώρα, μηδέν – και μπορεί ακόμη να έχουν μία μείωση του επιτοκίου, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσό των δανείων που χορηγούν»,  δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Η μεγίστη μείωση θα φέρει το επιτόκιο… στο επίπεδο του επιτοκίου διευκολύνσεως αποδοχής καταθέσεων κατά τον χρόνο υποβολής των προσφορών», δήλωσε ο Ντράγκι. Εχθές, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.

«Το ποσό που μπορούν να δανεισθούν οι τράπεζες συνδέεται με το ύψος των δανείων που χορηγούν», δήλωσε ο Ντράγκι. «Άρα μία τράπεζα που είναι πολύ δραστήρια στην χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία μπορεί να δανεισθεί περισσότερο από μία τράπεζα που επικεντρώνεται σε άλλες δραστηριότητες».

Ενώ η ανακοίνωση είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν εχθές οι τιμές των μετοχών των τραπεζών από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία, αυτές των ανταγωνιστών τους σε οικονομικά ισχυρότερες γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία υπεχώρησαν.

Στελέχη ισπανικών τραπεζών δήλωσαν στο Reuters ότι χαιρετίζουν την κίνηση, ενώ οι γερμανικές τράπεζες ήταν επικριτικές, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα βλάψει τους αποταμιευτές. Και ορισμένοι οικονομολόγοι είναι δύσπιστοι για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς το ενδιαφέρον από την πλευρά των τραπεζών για αντίστοιχα πολύ φθηνά δάνεια που έχουν προσφερθεί από την ΕΚΤ στο παρελθόν ήταν πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου.

ΠΗΓΗ

 

Ξέρουμε ποιοι θα …χρηματοδοτηθούν φυσικά….
…αλλά και ποιοι πραγματικά θα πληρώσουν αυτές τις …χρηματοδοτήσεις!!!

Μετά τους ελευθέρους επαγγελματίες, που φορολόγησαν από το πρώτο ευρώ, αδιαφορώντας για το πώς θα επιβιώσουν αυτοί που έβγαζαν 700 ευρώ τον μήνα, ήλθε η σειρά να φορολογηθούν και οι μισθωτοί ανάλογα.

Ἐπιχειρήσεις ...διασώσεως ἀπό ΕΚΤ καί «θεσμούς»; 1

Αφορολόγητο στα 4500 ευρώ κι από εκεί και επάνω θα αρπάξουν ό,τι μπορούν. Θα αρπάξουν ακόμα κι ενάμιση μισθό από τους μεροκαματιάρηδες…
Αν και γνωρίζουν πως σκοτώνουν συνειδητά…

Ἐπιχειρήσεις ...διασώσεως ἀπό ΕΚΤ καί «θεσμούς»; 4

Εννοείται ότι όσοι φόροι νομοθετούνται  πρακτικά οριστικοποιούνται δια παντός κι επάνω σ’ αυτούς προσθέτουν ολοένα περισσότερους φόρους.
Το έκτακτο χαράτσι έγινε μόνιμος ΕΝΦΙΑ.
Τα παιδιά από το Λονδίνο, τα γιουσουφάκια των Rothschild, αυτά σπούδασαν κιαυτά εφαρμόζουν.
Γι’αυτό και τους σπρώχνουν στην εξουσία.
Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να αγγίζουν Τράπεζες, κερδοσκόπους, καναλάρχες , δικαστές κι εκδότες για να μπορεί να δουλεύει απρόσκοπτα το σύστημα αφαιμάξεως.

Σίγμα

Ἐπιχειρήσεις ...διασώσεως ἀπό ΕΚΤ καί «θεσμούς»; 3

Σε επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ οδηγούν οι επικείμενες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος τις οποίες διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στις 9.330 ευρώ από 9.550 ευρώ, ενώ αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ.
Για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει στο 50% χωρίς να συνυπολογίζεται η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης.
Η νέα φορολογική κλίμακα που θα έχει «προοδευτικό χαρακτήρα» υπό την έννοια ότι θα παίρνει περισσότερα από τους πλουσίους και λιγότερα από τους φτωχούς προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής:
Σε εισοδήματα ως 20.000 ευρώ θα εφαρμοστεί συντελεστής 22,5%.
Σε εισοδήματα από 20.000 ως 25.000 ευρώ θα εφαρμοστεί συντελεστής 28%.
Σε εισοδήματα από 25.001 ως 35.000 ευρώ θα εφαρμοστεί συντελεστής 32%.
Σε εισοδήματα από 35.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ θα εφαρμοστεί συντελεστής 42%.
Σε εισοδήματα άνω των 60.001 ευρώ θα εφαρμοστεί συντελεστής 50%.
Η εν λόγω κλίμακα θα ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελευθέρους επαγγελματίες, αλλά για τους τελευταίους χωρίς το αφορολόγητο. Στην κλίμακα αυτή θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης που θα κλιμακώνεται έως το 8% (ενδεχομένως και 10%) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό πως το χαμηλό αφορολόγητο των 7.000 ευρώ που αρχικά πρότειναν οι θεσμοί οδηγούσε σε ετήσια επιβάρυνση 500 ευρώ κάποιον που έχει σήμερα εισόδημα 9.550 ευρώ και απαλλάσσεται της φορολογήσεως. Αντιθέτως η πρόταση της ελληνικής πλευράς για αφορολόγητο 9.330 οδηγεί σε επιβάρυνση μόλις 48 ευρώ τον ίδιο φορολογούμενο.

ΠΗΓΗ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply