Ἐὰν δὲν κοποῦν οἱ συντάξεις, πρέπει νὰ εὑρεθῇ ἐναλλακτικὴ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τετάρτη ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η Αθήνα σκοπεύει να ολοκληρώσει μια πρώτη ανασκόπηση με τους διεθνείς δανειστές της τον Απρίλιο.

«Εάν, για λόγους που γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών για μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην συνέχεια, τα τρία θεσμικά όργανα πρέπει,  μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, να δουλέψουν για να βρουν κάτι άλλο να κάνουν αντ’ αυτού», δήλωσε ο Schaeuble στους δημοσιογράφους.

«Η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους είναι δυστυχώς μια συζήτηση για κάτι που δεν είναι επείγον», είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ήταν πιο πιεστικά.
(Άρθρο του Paul Καρέλ και του Gernot Heller, γράφτηκε από την Madeline Chambers)
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Έμμεσα ο κος Schaeuble αποδέχεται την ιδέα της αποχωρήσεως του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Αλλά παράλληλα μεταθέτει για το απώτερο μέλλον και την συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους, άρα και την πιθανότητα διαγραφής ή ελαφρύνσεώς του, όπως επιθυμεί και ελπίζει η Ελληνική κυβέρνηση.
Οι «λόγοι που γνωρίζουμε», για τους οποίους δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, δεν διευκρινίζονται.
Αυτό πού ίσως φοβάται είναι η ενδεχόμενη πτώση της κυβερνήσεως, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβήτηση τις συμφωνίες της για συμβιβασμό με την Γερμανία.
Θα μπορούσε όμως να είναι και το προσφυγικό πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να φιλοξενεί και να σιτίζει τους πρόσφυγες, που εγκλωβίστηκαν στην χώρα μας από τα παιχνίδια της κας Μέρκελ.
Προκειμένου να παραμείνουν στην χώρα μας, ίσως οι υπόλοιποι εταίροι μας να έκαναν χρηματικές παραχωρήσεις, όπως έγινε και με την συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία.
Για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει κάποιο άλλο ισοδύναμο, με το οριζόντιο κόψιμο των συντάξεων στο σύνολό τους (= συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση).
Θα μπορούσε αυτό να είναι η αύξηση της φορολογίας των «πολύ» πλουσίων;
Ή μήπως μία εφάπαξ φορολογία των καταθέσεων αντί για κούρεμα;
Μήπως υπονοεί και πάλι μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων ή και απολύσεις;
Όλα παίζουν, αρκεί να το δεχθεί η παρούσα κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς…
Αν όμως η κυβέρνηση καταρρεύσει υπό πίεση, τότε όλα χάνονται για την Γερμανία.
Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι σήμερα μπορεί να εκλεγεί νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση και να συνεχίσει ό,τι έχει συμφωνηθεί έως σήμερα με τους «θεσμούς».
Οποιαδήποτε κυβέρνηση, αν δεν πάρει δόση για να αποπληρώσει μέχρι το καλοκαίρι τις τρέχουσες υποχρεώσεις δόσεων προς το ΔΝΤ, θα πρέπει αναγκαστικά να χρεωκοπήσει.
Αυτό θα γίνει είτε χρεωκοπώντας προς τον λαό της, είτε προς τους ξένους δανειστές της.
Η επιλογή θα είναι αναγκαστική και μάλλον θα αφορά στο σύνολο των δανειστών, καθώς ισχύει το «Ἔκ τοῦ μὴ ἔχοντος, οὔκ ἂν λάβοις».
Φαντάζομαι ότι ο κος Schaueble δεν ξέχασε την παλαιά του πρόταση για προσωρινό grexit με προίκα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, που όμως θα επιστρέψουν στους δανειστές σύντομα ως δόσεις δανείων.
Ίσως να επιθυμεί την επιτάχυνση της δημιουργίας του συμφωνημένου με τους δανειστές υπερταμείου για την εκποίηση κρατικής Ελληνικής περιουσίας ή μόνο την επιτάχυνση κάποιων  αποκρατικοποιήσεων, που εκκρεμούν.
Θα πρέπει όμως κάποιος να του υπενθυμίσει ότι το σκάφος της ΕΕ μπάζει έντονα νερά και οσονούπω βυθίζεται με απώλειες.
Το Βrexit, αν προκύψει ως αποτέλεσμα σε δημοψήφισμα, θα αναγκάσει την Γερμανία να επωμισθεί πρόσθετο οικονομικό βάρος στον κοινοτικό προυπολογισμό.
Η αύξηση των κρουσμάτων ισλαμικής τρομοκρατίας θα αποδυναμώσει μελλοντικά περαιτέρω την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων στον χώρο της συνθήκης Σένγκεν.
Η διασύνδεση της μουσουλμανικής τρομοκρατίας με κύκλους του κοινού ποινικού εγκλήματος, που διαπιστώθηκε ήδη και στην Γαλλία, αλλά και στο Βέλγιο, περιπλέκει σημαντικά τα πράγματα.
Οι μίζες της Γερμανίας δεν θα μπορούν να διακινούνται χωρίς έλεγχο προς τους οικονομικούς τους αποδέκτες και χωρίς αυτές το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο θα καταρρεύσει.
Ποτέ τα γερμανικά προιόντα δεν προωθήθηκαν λόγω του ό,τι ήταν φτηνότερα….
Παρουσιάζονται ως καλλίτερα από πλευράς ποιότητας, αλλά μάλλον αυτό θα μπορούσε να είναι μία ανυπόστατη φήμη, αν ληφθούν υπόψιν όλα τα πραγματικά δεδομένα, όπως πχ έγινε με το σκάνδαλο της VW πρόσφατα.
Η Γερμανία έκανε πολλά σφάλματα από το 2008 έως σήμερα.
Το μεγαλύτερο σφάλμα της ίσως να είναι ότι εμπιστεύεται σήμερα την κυβέρνηση Τσίπρα για να εφαρμόσει συμφωνίες, που έκανε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κυβέρνηση Τσίπρα απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο και ενεργεί χαοτικά με τα αντίστοιχα δυσμενή αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Αλλά όταν ο αντίπαλός σου ενεργεί χαοτικά, δεν είναι προβλέψιμος και λογικός.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς κινδύνους, που ούτε καν τους έχει φαντασθεί.
Στρατιωτικά σήμερα είναι ένας νάνος, που θα κληθεί να πάρει θέση σ’ έναν πόλεμο γιγάντων.

 

Ἡ Γερμανία ἀδυνατεῖ νὰ ἐκπληρώσῃ κάποιες ὑποχρεώσεις της πρὸς τὸ ΝΑΤΟ

H ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΣΗΜΕΡΑ

H ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η αποδυνάμωση της Ελλάδας φέρνει στην Μεσόγειο την Ρωσσία και απομονώνει την Τουρκία από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Όταν ξεσπάσει η σύγκρουση Ρωσσίας και Τουρκίας, ο βάτραχος (=Γερμανία) θα καταλάβει το τίμημα της μάχης των βουβάλων στον βάλτο…

Για να μην μιλήσω και για το οικονομικό πρόβλημα, που θα μπορούσε εφέτος να προκύψει με 57,67 δις ευρώ σε κρατικό έλλειμμα, που κρύβει ανανεώνοντας σε ομόλογα της με αρνητικό επιτόκιο ανά διετία, για να μην εμφανίσει τις ζημιές στην οικονομία της από την κρίση του 2008.

Ἡ ἐπιτάχυνσις τῆς καταστροφῆς τοῦ εὐρῶ.

Θυμίζω μόνο ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως του κου Draghi πρόσφατα και ανεξήγητα επεκτάθηκε ως προς το μηνιαίο ποσό αγορών, όσο και σε αγορές εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβαθμίσεως.
Δεν είναι πλέον καθόλου σίγουρο ότι τα διετή κρατικά γερμανικά ομόλογα, που λήγουν εφέτος, θα βρουν προθύμους αγοραστές για να ανανεωθούν και μάλιστα με αρνητικά επιτόκια.
Τα μασκαριλίκια πλησιάζουν στο τέλος τους.
Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πραγματικά ποσά «για τους μετανάστες» ή και για τους «Έλληνες»…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply