Γιατί κάποιες χῶρες ἐπαναπατρίζουν τόν χρυσό τους;

Γράφει ὁ Νῖκος Ῥούσσης

Γιατί κάποιες χῶρες ἐπαναπατρίζουν τόν χρυσό τους;

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Ακολουθεί αποκλειστικό (εντελώς για πάρτη σας) ρεπορτάζ

Τέσσερις χώρες, με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο (Γερμανία, Κίνα, Ρωσσία και Ιταλία) είχαν επιλέξει, μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καθ’ όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, να καταθέσουν, μέρος του χρυσού που διέθεταν, στην Αμερικανική Federal Reserve!

Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως αποκαλύπτεται σε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κατετέθη από ευρωβουλευτή του κόμματος της Μαρί Λεπέν, αυτές ακριβώς οι χώρες, έχουν αρχίσει να «επαναπατρίζουν», μεγάλο μέρος των κατατεθειμένων στο Αμέρικα αποθεμάτων χρυσού που διαθέτουν.

Η Γερμανία έχει ήδη «επαναπατρίσει» το 55% αυτών των αποθεμάτων από το Αμέρικα και μέχρι το 2020, θα έχει φέρει στην Γερμανική Κεντρική Τράπεζα και το μισό από το υπόλοιπο 45%.

Η Κίνα και η Ρωσσία έχουν αρχίσει, κι αυτές, να φέρνουν πίσω τον χρυσό που είχαν στο εξωτερικό, ενώ η Ιταλία, η χώρα με το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο (2.451 τόνοι), έχει «επαναπατρίσει» μόνο 1.200 τόνους που βρίσκονται στην Banca d’Italia.
Οι υπόλοιποι 1200 τόνοι (50%) που έχουν κατατεθεί εκτός Ιταλίας είναι, ακόμη, άγνωστο, το πότε θα γυρίσουν στα πάτρια ιταλικά εδάφη.

Το ερώτημα, στο οποίο μέχρι στιγμής δεν μπορώ να απαντήσω, είναι γιατί μαζεύουν πάλι τον χρυσό στα εθνικά σεντούκια και για ποιόν λόγο.
Απ’ ότι ξέρω, πάντως, συσσώρευση χρυσού, γινόταν στο παρελθόν, μόνο μπροστά σε ενδεχόμενο κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής συρράξεως στην Ευρώπη.

Ῥούσσης Νῖκος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply