Ἐπέκτασις τῶν συγκρούσεων στὸ Ναγκόρνο-Καραμπᾶχ

Η σύγκρουση στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κλιμακώθηκε κατά την διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, με χρήση τεθωρακισμένων, πυροβολικού και στρατιωτικών αεροσκαφών. Το Μπακού και το Ερεβάν κατηγορούν το ένα το άλλο για την έναρξη των εχθροπραξιών.
Η σειρά των γεγονότων:
3 Απριλίου 2016
11:27 GMT

Η Γαλλία ενημερώνει ότι η συνεδρίαση των μεσολαβητών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη στις 5 Απριλίου.

11:55 GMT
H δήλωση της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα μπορούσε να ενθαρρύνει την δημιουργία μίας νέας εστίας εντάσεων στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να διαπραγματευθεί απευθείας με τις αρχές του Ναγκόρνο-Kαραμπάχ, δήλωσε ο Αρμένιος ηγέτης. Τόσο η Αρμενία, όσο και η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κάνουν έκκληση για την άμεση υποχώρηση όλων των πλευρών στις θέσεις που κατείχαν την 1η Απριλίου 2015, δήλωσε ο Σαργκσιάν.
12:41 GMT
Το Μπακού έθεσε μια προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός, η οποία περιλαμβάνει την «απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαιτζάν».
12:45 GMT
Αν η στρατιωτική δράση συνεχίσει να επεκτείνεται, η Αρμενία θα προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν.
12:53 GMT
Ο πρόεδρος της Αρμενίας παρήγγειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να υπογράψει μια στρατιωτική συνθήκη συνεργασίας με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
14:13 GMT
Το Υπουργείο Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι εθνικές στρατιωτικές του δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια μαζική επίθεση στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Vagif Dyargyakhly, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Αρμενίας έχουν χάσει 170 στρατιώτες και 12 τεθωρακισμένα οχήματα τους έχουν καταστραφεί.
14:24 GMT
Το Υπουργείο Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν έδωσε στην δημοσιότητα πλάνα από μια αντεπίθεση των στρατιωτικών του δυνάμεων ενάντια σε ένα κέντρο διοικήσεως των αρμενικών στρατεύματων, που δείχνει την καταστροφή της εγκαταστάσεως.
ΠΗΓΗ:

14:42 GMT
O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του ΟΑΣΕ, κος Frank-Walter Steinmeier, επιβεβαίωσε ότι η Ομάδα του Μινσκ, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες του ΟΑΣΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσεως στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ , θα συνεδριάσει στην Βιέννη στις 5 Απριλίου για να συζητήσει την πρόσφατη κλιμάκωση της συγκρούσεως στην διεκδικουμένη περιοχή. Νωρίτερα, κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη ζώνη. Ο Steinmeier προσέθεσε ότι δεν βλέπει «κάποια στρατιωτική λύση σε αυτή την σύγκρουση».
16:15 GMT
Τόσο ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών κος Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κος Τζον Κέρι ζήτησαν και οι δύο την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης απόψεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους στην Συρία, καθώς και την συνέχιση των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της συριακής κυβερνήσεως και όλων των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως , που ενδιαφέρονται για μια ειρηνική έκβαση. Η δήλωση, που ακολούθησε ένα τηλεφώνημα μεταξύ του κου Λαβρόφ και του κου Κέρι, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσσικού υπουργείου Εξωτερικών.
4 Απρίλιου 2016
16:18 GMT
Ο γραμματέας Τύπου του υπουργείου Αμύνης της Αρμενίας υπεσχέθη  ότι «ένα αναλογικό πλήγμα» θα ακολουθήσει τις ενέργειες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, αν δεν σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
16:54 GMT
O στρατός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 72 επιπλέον τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Αζέρων τις 3 τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αρμενικής τηλεράσεως, με πηγή τις ένοπλες δυνάμεις του Nαγκόρνο- Καραμπάχ.
Ἐπέκτασις τῶν συγκρούσεων στὸ Ναγκόρνο-Καραμπᾶχ1
19:oo GMT
Το Υπουργείο Αμύνης του Nαγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζουν κατοικίες πολιτών κατά μήκος των συνόρων Αζερμπαϊτζάν και Ναγκόρνο-Καραμπάχ.«O στρατός του Αζερμπαϊτζάν επιχειρεί ιδιαίτερα με κατεύθυνση τον βορρά και τον νότο», δήλωσε ο γραμματέας τύπου του Υπουργείου Αμύνης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κος Senor Asatryan, στo Ria Novosti. Η πόλη του Martuni βομβαρδίσθηκε για πρώτη φορά σήμερα, ενώ το πυροβολικό συνέχισε τα πυρά του εναντίον χωριών στην περιοχή του Martakert.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Η ομάδα του Minsk του OΑΣΕ ελέγχεται από κοινή προεδρία από εκπροσώπους της Γαλλίας, της Ρωσσίας και των ΗΠΑ.
Ιδρύθηκε το 1992 για να μεσολαβήσει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών ανάμεσα στην Αρμενία,το Αζερμπαιτζάν και την ημιαυτόνομη περιοχή του Nαγκόρνο-Καραμπάχ.
Αποτελείται από εκπροσώπους της Λευκορωσσίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Τουρκίας , της Αρμενίας και του Αζερμπαιτζάν.
Στις 19 Δεκεμβρίου του 2015 ο πρόεδρος της Αρμενίας και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στην Βέρνη της Ελβετίας υπό την αιγίδα της συμπροεδρίας της ομάδας του Minsk και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.
Στον παρακάτω χάρτη με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η ημιαυτόνομη δημοκρατία του Nαγκόρνο-Καραμπάχ και με πορτοκαλί χρώμα το κράτος του Αζερμπαϊτζάν.
ΕΝΑ ΟΡΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

ΕΝΑ ΟΡΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Το ορεινό αυτό κράτος έχει έκταση 4400 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 146..573 κατοίκους (εκτίμηση 2013).
Είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένο με πυκνότητα πληθυσμού 29 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Οι κάτοικοι του είναι κυρίως χριστιανοί (Αρμενική Αποστολική Εκκλησία).
Αποτελείται σήμερα κατά 99,7% από κατοίκους με αρμενική καταγωγή, αλλά η σύνθεση του πληθυσμού άλλαξε δραματικά από το 1989 έως το 2005, οπότε το 21,5% είχε καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν και μόνο το 76,9% ήταν Αρμένιοι.
Είναι λοιπόν απόλυτα εμφανές ότι η ομάδα του Minsk ευνόησε περισσότερο τα συμφέροντα των κατοίκων Αρμενικής καταγωγής και επέτρεψε την μετεγκατάσταση περίπου 15.000 εποίκων από την Αρμενία.
Aυτές τις ημέρες εξελίσσεται στην περιοχή μία εισβολή ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, που επιδιώκει να προσαρτήσει την περιοχή σε μία ενιαία χώρα.
H Αρμενία έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ το Αζερμπαϊτζάν 9,4 εκατομμύρια κατοίκους.
Μία ένοπλη σύγκρουση των δύο κρατών λογικά θα οδηγούσε σε ήττα της Αρμενίας.
Ο ΟΑΣΕ δεν επιθυμεί την γενίκευση της συγκρούσεως και ενδεχομένως να παρέμβει πριν αυτή πάρει διαστάσεις.
Αυτό που όμως είναι σημαντικό σήμερα είναι ότι η τυχόν προσάρτηση του Nαγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν θα δημιουργήσει ένα ισχυρό προσφυγικό ρεύμα από χριστιανούς Αρμενικής καταγωγής.
Η σημερινή εισβολή θα δημιουργούσε ένα ιστορικό προηγούμενο, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή κάποιο αυτόνομο κράτος με κουρδικό πληθυσμό.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε το συμφέρον της Τουρκίας πίσω από τις σημερινές τυχοδιωκτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν.
Το 2008 η κυβέρνηση της Γεωργίας κινήθηκε με παρόμοιο τρόπο ενάντια στους αυτονομιστές της νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και προκάλεσε την επίθεση της Ρωσσίας.
H κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν φοβάται μην πάθει τα ίδια σήμερα;
Αν νομίζει ότι δεν κινδυνεύει, θα πρέπει να αναλογισθεί ότι ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος στην περιοχή για να επιβιώσει χρειάζεται πρόσβαση σε κάποια θάλασσα.
Προνομιακή πρόσβαση σε θάλασσα θα αποκτήσει μόνο, αν επεκταθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μαύρη θάλασσα και την Κασπία θάλασσα, που ανήκει κυρίως στην Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.
Το σχέδιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Αναμείνατε σύντομα ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου…
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply