Ἕξι προσφορὲς γιὰ νὰ χρησιμοποιήσουν τὴν ἑλληνοβουλγαρικὴ σύνδεσιν ἀγωγῶν φυσικοῦ ἀερίου

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έλαβε έξι ενδεικτικές προσφορές για την χρήση του αγωγού διασυνδέσεως φυσικού αερίου, που πρόκειται να κατασκευασθεί μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδος, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova.

Αυτές περιλαμβάνουν τον εθνικό προμηθευτή φυσικού αερίου Bulgargaz της Βουλγαρίας, την ελληνική ΔΕΠΑ, την ιταλική Edison, την SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, την Noble Energy με έδρα τις ΗΠΑ (που εκμεταλλεύεται τα υπεράκτια κοιτάσματα αερίου της Κύπρου) και την ελληνική εταιρεία κοινής ωφελείας Gastrade.

H Petkova, όπως αναφέρθηκε από την Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η μεταφορική ικανότητα του αγωγού διασυνδέσεως έχει καλυφθεί μέσω αιτημάτων μεταφοράς, που ανέρχονται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και που έχουν ήδη υπερβεί την προβλεπομένη πραγματική ικανότητα του αγωγού, μετά την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με τα σχέδια κατασκευής του.

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αυτή την στιγμή ολοκληρώνουν την πρώτη φάση της κατασκευής του αγωγού διασυνδέσεως Ελλάδος-Βουλγαρίας (IGB), για τον οποίο οι βουλγαρικές αρχές ελπίζουν ότι θα παρέχει πρόσβαση στον μελλοντικό Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου (south gas corridor) και ότι θα μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσσικές πηγές προμηθειών.

Λόγω του συνεχούς ενδιαφέροντος, η προθεσμία για τα ενδεικτικά ερωτήματα έχει παραταθεί μέχρι τις 8 Απριλίου και διερευνώνται επιλογές από τις δύο χώρες να ενισχύσουν την προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα έως 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που προβλέπονται στην αρχική συμφωνία.

Μέχρι τα μέσα του 2016, η δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, θα πρέπει επίσης να συμπληρωθεί.
Ο αγωγός διασυνδέσεως IGB «σχετίζεται με την ασφάλεια του εφοδιασμού, ένα έργο που είναι εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της αναπτύξεως της αγοράς», δήλωσε επίσης η Petkova.

Το έργο κατασκευής του IGB διεξάγεται από την βουλγαρική εταιρεία ICGB, μια κοινοπραξία της βουλγαρικής Energy Holding και της εταιρείας IGI Poseidon, μια εταιρεία της ιταλικής προμηθεύτριας φυσικού αερίου Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ.

Οι κατασκευές πρόκειται να ξεκινήσουν εφέτος τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Σε προγενέστερο άρθρο μου σας είχα προιδεάσει για τα κυοφορούμενα σχέδια για τη δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Ἡ Gazprom προτείνει νέον ἀγωγὸ στὴν Νότιο Εὐρώπη

Το νέο άρθρο επιβεβαιώνει τις αρχικές υποθέσεις, δίνει κάποιο ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα και προσθέτει ακόμα κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ήδη αποδεικνύεται ότι η ρωσσική Gazprom «εξαφανίστηκε» από τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία IGI Poseidon, που περιλαμβάνουν σύμφωνα με το άρθρο την ιταλική Edison και την ελληνική ΔΕΠΑ.

Μήπως η ΔΕΠΑ έχει πουληθεί ήδη στην Gazprom και δεν το ξέρουμε;

Πάντως η ιταλική Edison δεν νομίζουμε να πουλήθηκε στους Ρώσσους…

Επιπλέον οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2016.
Τότε προβλέπεται να καταβληθεί και το αντίτιμο του αρραβώνα της ΔΕΠΑ με την Gazprom, που πιστεύουμε ότι θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Oι ενδεικτικές προσφορές μέχρι σήμερα ήταν 6 σε αριθμό και κάλυπτουν όλους τους δυνατούς χρήστες του αγωγού.
Γιατί επελέγη όμως να παραταθεί η προθεσμία έως τις 8 Απριλίου 2016;

Ίσως γιατί κάποιος ακόμα διστάζει να συμμετάσχει στο εγχείρημα λόγω πιθανού Brexit…

Aυτή η εταιρεία όμως έχει ήδη δεσμευθεί να αγοράζει «ισραηλινό» φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο..

ΠΗΓΗ

Η χωρητικότητα της διασυνδέσεως του αγωγού ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ελλάδα γίνονται σκέψεις να ανέβει σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.
Κατά «διαβολική» σύμπτωση αυτή την ελάχιστη ετήσια ποσότητα φυσικού αερίου αποφάσισαν να πουλήσουν οι Ισραηλινοί στην αιγυπτιακή Dolphinus για τα πρώτα τρία χρόνια της επταετούς συμφωνίας τους.

Σημειώνω εδώ ότι στις «ενδεικτικές» προσφορές συμμετείχε η αμερικανική εταιρεία Νoble Energy (συνεταίρος της ισραηλινής Delek) και η ελληνική εταιρεία Gastrade.

H εταιρεία Gastrade σχεδιάζει την κατασκευή της πλωτής μονάδας ΑΣΦΑ στην Aλεξανδρούπολη, που πάλι από «σύμπτωση» θα έχει δυναμικότητα 6, 1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως σε υγροποιημένη μορφή.

Ἕξι προσφορὲς γιὰ νὰ χρησιμοποιήσουν τὴν ἑλληνοβουλγαρικὴ σύνδεσιν ἀγωγῶν φυσικοῦ ἀερίου

Περισσότερες πληροφορίες για την AΣΦΑ θα βρείτε στην πηγή παρακάτω.

ΠΗΓΗ

Εγώ μόνο για να σας προϊδεάσω παραθέτω ένα διαφημιστικό βιντεάκι

ΠΗΓΗ:

 

Το έργο κατασκευής του ΑΣΦΑ επελέγη οριστικά για χρηματοδότηση από την Ευρωπαική επιτροπή στις 21 Νοεμβρίου 2014, την εποχή δηλαδή που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αγωνιούσε για το αν θα εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας και θα αποφευχθούν οι εκλογές.

Κατά διαβολική και πάλι σύμπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε εκλογές με σταυρό τον εφετεινό Ιούνιο, αν κάτι πάει στραβά με την αξιολόγηση και διαφανεί ότι δεν θα πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάποια δόση για να πληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ και υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ αξίας 3,5 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2016.

Εκτός βέβαια αν φανεί στον ορίζοντα από την Ανατολή επενδυτής με 2 δις ευρώ για να υλοποιήσει το αγωγό south stream μέσω Ελλάδος, σύμφωνα με το πρότυπο του ΑΣΦΑ της Αλεξανδρουπόλεως…

Θα βρεθεί όμως ή θα προλάβει το κακό από την Συρία ή την Ουκρανία;

Η συνέχεια του έργου εξαρτάται απόλυτα από τις πολιτικές εξελίξεις στην Βουλγαρία ή από κάποιο τρομοκρατικό κτύπημα κάπου στα Βαλκάνια…

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply