Ἀποκάλυψις!!! Ἔχουν προεξοφλήσει χρεωκοπία τοῦ ἑλληνικοῦ Δημοσίου ἐφέτος;

 Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου δεν είναι εύκολη χωρίς λογική ανάλυση των δεδομένων έως σήμερα κινήσεων.
Αν η απάντηση είναι ναι, πρέπει να γίνουν προστατευτικές κινήσεις από τους πολίτες, που ενδέχεται να επιταχύνουν την χρεωκοπία με μία γενική στάση πληρωμών και φόρων.
Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ο εφησυχασμός και πάλι μπορεί να μεγαλώσει τον κίνδυνο για τους ανυποψίαστους πολίτες.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και όλα κρέμονται από μία κλωστή: Mπορεί να προκύψει άμεσα ως ατύχημα, αν πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Προσωπικά δεν θα σας δόσω απάντηση, αλλά απλώς θα περιγράψω την διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε χρεωκοπία την Ελλάδα.
Όπως είναι γνωστό, εφέτος λήγουν σημαντικού ύψους υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Το συνολικό ποσό των δόσεων για το 2016 είναι 7,23 δισεκατομμύρια ευρώ και για το 2017 είναι 9,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σύνολο των δόσεων για το 2016 και το 2017 είναι 16,88 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν ανατρέξουμε στα μηνιαία στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τον Φεβρουάριο του 2016 υπάρχουν στο Ενεργητικό του ισολογισμού τους ομόλογα και άλλοι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου αξίας 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η διαπραγμάτευση στραβώνει εφέτος και ως αποτέλεσμα δεν παίρνει η Ελλάδα κάποια δόση από το ESM, για να μπορέσει να αποπληρώσει τμήμα των δόσεων αξίας 16,88 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, κηρύσσεται η Ελληνική Δημοκρατία αυτόματα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας ως προς την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους.
Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια να παρασυρθούν στην ίδια κατηγορία ως προς την πιστοληπτική τους διαβάθμιση και τα ομόλογα δημοσίου, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες
Αυτό θα οδηγήσει σε καταγραφή από τον ESM μίας αντίστοιχης τρύπας 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών, που θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα με αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους.
Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον σήμερα.
Γι’ αυτό φρόντισαν προληπτικά στην τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους να αυξήσουν τα κεφάλαια των τραπεζών κατά 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το «δυσμενές» σενάριο, επικαλούμενοι την άσκηση ποιότητας για το δανειακό χαρτοφυλάκιό τους (AQR).
Η αλήθεια είναι ότι μάλλον προετοίμαζαν τις τράπεζες για ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδοας εντός του 2016 ή του 2017.
Και πάλι όμως, από τα 14,4 έως τα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ υφίσταται μία τρύπα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, που πρέπει κάπως να καλυφθεί.
Για τον λόγο αυτόν έχουν λυσσάξει οι θεσμοί και απαιτούν μέτρα 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από αύξηση της φορολογίας ή από μείωση δαπανών έως το 2018.
Το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερης αξίας μέτρα, που να φθάνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, καθώς υπολογίζει ότι πρόβλημα σε περίπτωση χρεωκοπίας θα αντιμετωπίσουν και τα ομόλογα εκδόσεως Ελληνικών τραπεζών αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που λήγουν το 2020.
Οι δανειστές λοιπόν προεξοφλούν με τις κινήσεις τους ως τώρα την σίγουρη χρεωκοπία του Ελληνικού κράτους έως το 2017.
Εκτός βέβαια, αν γίνει κάποιο θαύμα και εξασφαλίσει από κάποια πηγή το Ελληνικό κράτος εξοικονόμηση δαπανών και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ή αντίστοιχη εμπροσθοβαρή μείωση-ελάφρυνση χρέους.
Στα πλαίσια της τελευταίας δυνατότητας, η ΕΚΤ προσφέρεται ξαφνικά να αγοράσει σε μετρητά το 50% των ομολόγων EFSF, που κατέχουν οι Ελληνικές τράπεζες και λήγουν κανονικά το 2018.
Η αξία τους υπολογίζεται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε το 50% είναι 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμπτωση;;;;;;
Όχι βέβαια.
Με τα χρήματα αυτά οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να μειώσουν αντίστοιχα τις οφειλές τους λόγω χρηματοδοτήσεως ELA, μειώνοντας την συνολική οφειλή σε 51,4 δισεκατομμύρια ευρώ (=69,9-18,5).
Η μείωση κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ του ELA θα απελευθερώσει ενέχυρα δανείων αξίας 28,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (=18,5/0,65).
Στην συνέχεια αυτά τα δάνεια πωλούμενα στο 35% της αξίας τους θα καλύψουν με άμεση ρευστότητα την τρύπα, που θα δημιουργήσει στις ελληνικές τράπεζες η διαγραφή των ομολόγων Ελληνικού δημοσίου, που θα ακολουθήσει στο πρότυπο του PSI.
Aυτή η διαγραφή θα παρουσιασθεί στους Έλληνες ιθαγενείς ως διαγραφή χρέους, που δήθεν προσφέρθηκε από τους Ευρωπαίους ως ελάφρυνση προς τους Έλληνες.
Όλα είναι καλά σχεδιασμένα, αλλά πρέπει να «καταλάβουν» το σχέδιο και 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους χωρίς να τους πάρουν με τις πέτρες…
Θα το καταφέρουν αυτό ή απλά θα πάμε ξανά σε εκλογές μέχρι τον Ιούλιο εφέτος;
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply