Μή δεσμευτική ἡ συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. γιά βίζες-προσφυγικό;

Άρα;;
Τώρα που «έφυγε» ο Νταβούντογλου, που είχε κάνει τις σχετικές συμφωνίες, ποιός μπορεί να εξαναγκάσει την Τούρκία, να πάψει να στέλνει καραβιές προσφύγων στην Ελλάδα, αν δεν πάρει αυτά πού θέλει από την ΕΕ;

Δεν είναι νομικά δεσμευτική η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Μή δεσμευτική ἡ συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. γιά βίζες-προσφυγικό;

 Στην αποκάλυψη ότι, η πρόσφατα συναφθείσα Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που προβλέπει και την απαλλαγή θεωρήσεως βίζας για τους τούρκους, που θα εισέρχονται στην ζώνη Σέγκεν, «δεν μπορεί να θεωρηθεί διεθνής συμφωνία και δεν είναι νομικά δεσμευτική αλλά απλώς αποτελεί μία πολιτική συμφωνία», προχώρησε η Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η αποκάλυψη έγινε, εχθές αργά το βράδυ, κατά την διάρκει

α συζητήσεως, μεταξυ εκπροσώπων της Κομισιόν και των ευρωβουλευτών-μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, στα πλαίσια αξιολογήσεως της πολυσυζητημένης αυτής συμφωνίας.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επέκριναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση της, να απαλλάξει από την υποχρέωση θεωρήσεως βίζας, για τους Τούρκους

υπηκόους που θα έρχονται σε χώρες της ΕΕ, ακόμη και αν η χώρα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.

Εξέφρασαν ακόμη ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην χώρα, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και απειλές για ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κύπριοι Ευρωβουλευτές επανέλαβαν ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την χώρα τους, που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

Κατά την διάρκεια της συζητήσεως, παρουσιάσθηκε και η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συμβατότητα αυτής της Συμφωνίας με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι αυτή η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αντανακλά απλώς μια πολιτική δέσμευση από τα δύο μέρη και ότι δεν μπορεί σε καμ

μία περίπτωση να θεωρηθεί μια διεθνής συμφωνία, δεδομένου ότι δεν είναι νομικά δεσμευτική. Τόνισαν ότι όλες οι νομικές αλλαγές που απορρέουν από αυτή την συμφωνία, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνήθεις διαδικασίες, που προβλέπουν συμμετοχή του Κοινοβουλίου, σε θέματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων ή η εκταμίευση κονδυλίων για την ενίσχυση των προσφύγων στην Τουρκία.

Στρασβούργο
Νίκος Ρούσσης

Μόλις γυρίσει ο Κοτζιάς από τα χειμερινά ανάκτορα της Αυστρίας θα τον ρωτήσω.

Νῖκος Ῥούσσης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply