Γεύματα ἀξιοπρεποῦς ἀλληλεγγύης

Ρepas solidarité (Γεύματα Αλληλεγγύης)

Σύστημα το έχουν κάνει πλέον, τα «κολλέγια» των μαθητών εδώ στο Στρασβούργο, να περικόπτουν, μία φορά την εβδομάδα, τα γεύματα που προσφέρουν το μεσημέρι στους μαθητές τους και τα οποία «πληρώνουν ολόκληρα» οι γονείς τους, εξοικονομώντας τροφή για τους αστέγους και πεινασμένους.

Τα Ρepas solidarité (Γεύματα Αλληλεγγύης), όπως καθιερώθηκε να λέγονται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά, η αφαίρεση ορισμένων …ζωτικών κομματιών από το ημερήσιο «μενού» που προορίζεται για τους μαθητές των «κολλεγίων», τα οποία συγκεντρώνονται και συσκευασμένα μοιράζονται, μέσω ειδικής κρατικής υπηρεσίας, στους αστέγους και πεινασμένους, της Γαλλικής αυτής πόλεως, που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και δεν έχει νοιώσει ακόμη στο πετσί της, τι θα πεί κρίση.

Παρόλο που οι γονείς δεν ρωτήθηκαν, ουδείς διαμαρτυρήθηκε και τα παιδιά, έχουν πλέον συνηθίσει σε αυτή την έμμεση προσφορά προς αστέγους και πεινασμένους και αισθάνονται και πολύ υπερήφανα.

Εννοείται ότι, τα γεύματα αυτά αλληλεγγύης, δεν …πωλούνται, έστω και έναντι ευτελούς τιμήματος, δεν διαφημίζονται από τα μίντια, όπως λόγου χάρη τα γεύματα της ελληνικής εκκλησίας προς μερίδα των πεινασμένων, μία ή δύο φορές τον χρόνο και ούτε εντάσσονται σε αγαθοεργίες ή πολλαπλώς προβαλλόμενες πρωτοβουλίες κονομημένων ή άλλων καθαρμάτων του συστήματος, όπως στην Ελλάδα.

Θα μπορούσαν να λέγονται και γεύματα …αξιοπρεπούς αλληλεγγύης, λέω εγώ τώρα.

Γεύματα ἀξιοπρεποῦς ἀλληλεγγύης

Ῥούσσης Νῖκος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply