Ἐλβετὸς ἀσφαλιστὴς αὐτοκτονεῖ μῆνες μετὰ τὴν αὐτοκτονία συναδέλφου του

Ο πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ελβετίας αυτοκτόνησε, δήλωσε την Δευτέρα η εταιρεία . Είναι το δεύτερο κορυφαίο στέλεχος της Zurich Insurance, που αυτοκτόνησε από τον Αύγουστο του 2013.
«Η οικογένεια του Martin Senn μας ενημέρωσε ότι ο Μartin αυτοκτόνησε την περασμένη Παρασκευή», ανέφερε σε δήλωση της η ελβετική εταιρεία, προσθέτοντας ότι «το γεγονός μας προκάλεσε έκπληξη και βαθειά ταραχή» και «από σεβασμό προς τον Martin και την οικογένειά του, δεν θα κάνουμε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.»
Ο Senn, που ήταν 59 ετών, παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο επικαλούμενος επιχειρηματικές «αποτυχίες των τελευταίων μηνών.» Η Ελβετική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο Senn αυτοπυροβολήθηκε.
Πριν αποχωρήσει από την εταιρεία, ήταν ένας από τα υψηλότερα αμειβομένους διευθύνοντες συμβούλους στην χώρα, κερδίζοντας σχεδόν 7, 2 εκατομμύρια δολάρια το 2014.

Εντάχθηκε στην Zurich Insurance το 2006 και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 2010. Παραιτήθηκε , αφού η εταιρεία απέτυχε να εξαγοράσει τον όμιλο RSA Insurance της Βρετανίας για 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Zurich Insurance ανέφερε επίσης σημαντικές απώλειες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά από μια σειρά ασφαλιστικών απαιτήσεων, που σχετίζονται με τις χημικές εκρήξεις στο Tianjin της Κίνας τον Αύγουστο, που σκότωσαν περίπου 200 άτομα.
Τον Αύγουστο του 2013, ο Pierre Wauthier, οικονομικός διευθυντής της Ζurich Insurance βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Πριν από τον θάνατό του, o Wauthier είχε σημαντικές διαφωνίες με τον τότε πρόεδρο της Ζurich Josef Ackermann. Ο οικονομικός διευθυντής άφησε ένα σημείωμα αυτοκτονίας, απευθύνοντας το «Σε όποιον μπορεί να τον αφορά».
Μια ανεξάρτητη έρευνα δεν κατάφερε να βρει σύνδεση μεταξύ του Ackermann και άλλων ανωτέρων διευθυντικών στελεχών με τον θάνατο του Wauthier, αλλά ο Ackermann απεχώρησε από την θέση του μετά από κάποιες ημέρες.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
H αυτοκτονία τραπεζιτών και ασφαλιστών δεν είναι σπάνιο γεγονός στις διεθνείς αγορές.
Στην περίπτωση του Senn όμως έχουμε να κάνουμε με ένα ασφαλιστή, που είχε αποχωρήσει από την θέση του πριν από 5 μήνες περίπου και λογικά δεν θα πρέπει να ήταν αγχωμένος με τις εξελίξεις στην προγενέστερη εργασία του.
Κατά την αποχώρησή του είχε αναφερθεί σε επιχειρηματικές αποτυχίες των προηγουμένων μηνών, ίσως αναφερόμενος στις ζημιές από τις χημικές εκρήξεις στο Tianjin της Κίνας τον περασμένο Αύγουστο.
Όταν προέκυψαν αυτές οι ζημιές, η αξία τους εκτιμήθηκε ως και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ασφαλιστική εταιρεία Zurich Insurance τελικά υποχρεώθηκε εφέτος να πληρώσει 275 εκατομμύρια δολάρια για αυτές τις ζημιές.
Διατηρώντας την επιφύλαξη ότι μπορεί να χρειασθεί να πληρώσει και άλλες απαιτήσεις για την ίδια ασφαλιστική ζημία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Zurich πλήρωσε μόνο το 18,33% της εκτιμώμενης ζημιάς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg στις 18 Νοεμβρίου 2015, οι ζημιές είχαν ήδη φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και η κατανομή τους εμφανίζεται στο παρακάτω διάγραμμα:
TO KOΣΤΟΣ ΑΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΣΤΟ ΤΙΑΝJIN ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

TO KOΣΤΟΣ ΑΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΣΤΟ ΤΙΑΝJIN ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε ότι δύο από τους μεγαλυτέρους χαμένους των εκρήξεων στο TIANJIN είναι η Swiss Re και η Zurich.
Aυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε σύμπτωση, αλλά μάλλον οφείλεται σε συστημικό λάθος των δύο εταιρειών.
Βλέπετε μετά την αυτοκτονία του Pierre Wauthier το 2013, τον διαδέχθηκε στα καθήκοντά του ο τότε διευθύνων οικονομικός σύμβουλος της Swiss Re κος Quinn, έπειτα από υπόδειξη του κου Martin Senn.
O κος Quinn δούλευε στην Swiss Re για 14 χρόνια, εκ των οποίων τα τελευταία 6 χρόνια είχε τα καθήκοντα αντασφαλιστή, δηλαδή αναζητούσε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες για την αντασφάλιση των κινδύνων, που η εταιρεία του ανελάμβανε.
Αυτό σημαίνει ότι τα καθήκοντα του αντασφαλιστή τα ανέλαβε το 2007, δηλαδή λίγο πριν την οικονομική κρίση των subprimes το 2008.
Γνωρίζοντας την στρατηγική αντασφαλίσεως της Swiss Re εκ των έσω, την εφήρμοσε ίσως με παρόμοιο τρόπο και στην Zurich;
Αν πράγματι έγινε αυτό το λάθος, τότε οι δύο εταιρείες έχουν καλύψει κάποιους παρομοίους σημαντικούς κινδύνους τους στους ίδιους αντασφαλιστές και κινδυνεύουν πολλαπλάσια από τον ανταγωνισμό από κίνδυνο αδυναμίας αντισυμβαλλομένου, αν προκύψει ο κίνδυνος.
Ο κος Senn αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, όταν επεχείρησε να κάνει την εξαγορά της βρετανικής RSΑ Insurance αξίας 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ενώ διέθετε κεφάλαια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορές, μία ζημιούλα 275 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ικανή να του καταστρέψει τα σχέδια και να τον οδηγήσει σε παραίτηση;
H απάντηση είναι απλή:
O όμιλος RSA είναι ο δεύτερος σε μέγεθος γενικός ασφαλιστής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προέκυψε από την συγχώνευση των εταιρειών Sun Alliance και Royal Insurance το 1996.
Με την σειρά της η Sun Alliance είχε προκύψει το 1959 από την συγχώνευση της εταιρείας Sun, που ιδρύθηκε το 1710, με την εταιρεία Alliance, που ιδρύθηκε το 1824 από τον Nathan Mayer Rothschild και τον Moses Montefiore.
Τα ονόματα σας φαίνονται γνωστά;
Έχετε δίκιο…
και ΠΗΓΗ
Η εξαγορά της RSA από την Zurich ανεβλήθη για πάντα.
Ο πρόεδρος της RSA κος Stephen Hester έχασε για πάντα την ευκαιρία να εισπράξει 8,5 εκατομμύρια λίρες στερλίνες από την συναλλαγή.
Η τιμή της μετοχής της RSA έχασε 21% από την αξία της μέσα σε μία ημέρα, που οδήγησε σε μία απώλεια αξίας της εταιρείας κατά 1 δισεκατομμύριο λίρες στερλίνες…
Υπήρχε περίπτωση ο υπεύθυνος μίας τόσο μεγάλης ζημίας να μην αποχωρούσε από την εταιρεία και να μην «αυτοκτονούσε» από «βαθειά κατάθλιψη»;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply