Τὸ Brexit

Τὸ Brexit

Σε μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές για την ευρωπαϊκή ήπειρο, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit (ποσοστό 51,9%) ενώ υπέρ του Bremain τάχθηκαν 16.141.242 ή το 48,1% των ψηφισάντων. Η διαφορά δηλαδή ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους! Η συμμετοχή ανήλθε στο 72,1%. Έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν Ουαλία και το συντριπτικό κομμάτι της Αγγλίας ενώ Σκωτία, Βόρειος Ιρλανδία και Λονδίνο ψήφισαν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Κεραυνός εν αιθρία;
Καθόλου.

1. Αν και οι ελεγχόμενες από την Τουρκία «προσφυγικές» ροές περιορίστηκαν λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε μια προφανή παρασκηνιακή προσπάθεια ασκήσεως πιέσεως του διεθνούς παράγοντα προς την Τουρκία ενόψει του κρίσιμου για την Ευρώπη Brexit, η πραγματικότητα είναι ότι το βρετανικό δημοψήφισμα έγινε με τις καραβιές προσφύγων και μεταναστών να κατακλύζουν το ευρωπαϊκό έδαφος, γεγονός που για τους πραγματιστές βρετανούς λειτούργησε καταλυτικά υπέρ του Brexit. Την χαριστική βολή στο remain έδωσαν τα πρόσφατα πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

2. Ένας από τους κυρίους λόγους που οι Βρετανοί πήγαν σε δημοψήφισμα είναι η εσωτερική οικονομική μετανάστευση εντός της ΕΕ και, κυρίως, η μετανάστευση από την ανατολική Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια η Βρετανία έγινε μαγνήτης για εκατοντάδες χιλιάδες ενδοκοινοτικούς μετανάστες, από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Βουλγαρία. Σκοπός της καθόδου των (μυρίων) ενδοκοινοτικών οικονομικών μεταναστών, η είσπραξη των βρετανικών κοινωνικών επιδομάτων. Αποτέλεσμα, η υπέρμετρη επιβάρυνση του βρετανικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος από την υποχρέωση που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο, της πληρωμής κοινωνικών επιδομάτων στους χιλιάδες των ανατολικοευρωπαίων, στους οποίους το βρετανικό κοινωνικό σύστημα υποχρεούται να καταβάλει επιδόματα με το που πατούν το πόδι τους στην Βρετανία… Στην περυσινή διαπραγμάτευση μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ οι Βρετανοί ζήτησαν να περιορισθεί η πρόσβαση πολιτών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ σε κοινωνικά επιδόματα. Θέλοντας η ΕΕ να προσεταιρισθεί το Λονδίνο συμφώνησε με τον Βρετανό Ντέιβιντ Κάμερον, κατ’ απόκλιση του ενωσιακού δικαίου, να θεσπισθεί ένα «φρένο κινδύνου» για τον περιορισμό των επιδομάτων προς τους πολίτες της ΕΕ, το οποίο θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που το βρετανικό σύστημα κοινωνικής ασφαλίσεως είτε επιβαρύνεται υπερβολικά, είτε πλήττεται από εξόφθαλμες και επαναλαμβανόμενες καταχρήσεις. Ωστόσο:

3. Οι ορδές των ανατολικοευρωπαίων που έφθαναν στην Βρετανία ασκούσαν τεράστιες πιέσεις στον κατώτατο μισθό, συμπιέζοντας τα ημερομίσθια κάτω από το αποδεκτό ανεκτό όριο, σε σημείο μάλιστα που προκάλεσαν την δυσαρέσκεια ως και των εγκατεστημένων από χρόνια Πακιστανών, Αφγανών και Ινδών! Νοιώθοντας στην πλάτη τους την καυτή ανάσα των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ανειδίκευτων ανατολικοευρωπαίων, να απειλούν τα κατοχυρωμένα κεκτημένα πολλών ετών, οι εγκατεστημένοι από χρόνια μετανάστες τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της προοπτικής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ! «Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του BBC ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επιχειρώντας να εξηγήσει το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit , εξηγώντας ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από την μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.

4. Συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους του Brexit (και αποσπειρωτικά για τους οπαδούς του remain) λειτούργησαν τα εξής:

Α) Οι δημοσκόποι. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί και ήττα των δημοσκόπων οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες και ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες έδιναν ως νικητή το Bremain και όχι το Brexit. Ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση του βρετανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov το οποίο έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχωρήσεως. Η εταιρεία Ipsos Mori έδινε ποσοστό 54% στο Bremain και 46% στο Brexit. Ανάλογη «ζημιά» στο στρατόπεδο του Bremain έκαναν τα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων. Δημοσκόποι και πράκτορες στοιχημάτων κοίμισαν τους Bremain-ιδες..

Β) Η βασίλισσα Ελισάβετ. Η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί έναν πυλώνα σταθερότητας που μετρά χίλια χρόνια ζωής. Το θεσμό της Μοναρχίας που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της βασίλισσας και λειτουργεί συσπειρωτικά για το βρετανικό έθνος. Η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να ζήτησε από καλεσμένους της σε δείπνο, να της αναφέρουν τρεις καλούς λόγους για τους οποίους η Μεγάλη Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει στην Ευρώπη. Την αποκάλυψη αυτή έκανε στην Telegraph ο βιογράφος της βασίλισσας, Ρόμπερτ Λέισι. Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από το εκλογικό σώμα ότι η Ελισάβετ είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους του Brexit λειτούργησε το γεγονός ότι το Μπάκιγχαμ αν και δεν επιβεβαίωσε αν η βασίλισσα ζύγισε ή όχι τα οφέλη του Brexit σε ιδιωτικό δείπνο, αλλά πηγές των ανακτόρων-που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα- φάνηκε να προσδίδουν αξιοπιστία στην αναφορά, σχολιάζοντας, πως τα λόγια που αποδίδονται στη Βασίλισσα ήταν «ερώτηση και όχι δήλωση»… Από την στιγμή που διαδόθηκε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε να της δείξουν τρεις λόγους για την παραμονή και δεν το διέψευσε κατηγορηματικά κάποιο μέσο ή θεσμική αρχή, ήταν προφανές ότι αρκετές χιλιάδες ψηφοφόρων θα ψήφιζαν με την λογική της βασιλικής επιφυλάξεως.

Γ) Η τάση μεταστροφής προς την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά από τη φρικτή δολοφονία της Τζο Κοξ, η οποία συγκλόνισε τον βρετανικό λαό. Η αποτρόπαιη δολοφονία της Τζο Κοξ και, ιδίως, η φημολογούμενη μεταστροφή της κοινής γνώμης προς την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σε κάποιες μάλιστα δημοσκοπήσεις με διαφορά άνω των 10 μονάδων…), εφησύχασε τους Bremain-ιδες. Από την άλλη λειτούργησε συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους του Brexit, ιδίως σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που ερμήνευσε συνομωσιολογικά τις συμπτώσεις αφενός της δολοφονίας, αφετέρου της αυτόματης μεταστροφής του κλίματος υπέρ του Bremain, εκεί που το Brexit είχε ξεκάθαρο προβάδισμα..

Δ) Στο ίδιο συνομωσιολογικό κλίμα ήταν και τα δημοσιεύματα περί… νοθείας στο βρετανικό δημοψήφισμα! Αναφέρομαι στα αδιανόητα δημοσιεύματα περί υπάρξεως μολυβιών αντί στυλό στα παραβάν… Επί δύο ημέρες οι οπαδοί του Brexit καλούσαν τους ομοϊδεάτες τους που θα πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Βρετανίας να κρατούν μαζί τους στυλό, επειδή, όπως υποστηρίζαν, υπήρξε υπόνοια σοβαρού κινδύνου νοθείας! Δύο ημέρες ισχυρίζονταν ότι η ψήφος τους μπορεί να σβηστεί και να αλλαχθεί, καθώς στα εκλογικά τμήματα στην Αγγλία χρησιμοποιούνται, απλά, μολύβια… Είναι προφανές ότι η εικόνα που βγήκε στους Bremain-ιδες είναι αυτή του πανικού που έχει κυριεύσει τους οπαδούς του Brexit. Είναι προφανές ότι πολλοί Bremain-ιδες δεν πήγαν να ψηφίσουν, θεωρώντας περίπου το αποτέλεσμα ως δεδομένο.

Ε) Σύγχυση στο εκλογικό κοινό δημιούργησε και η συλλογιστική, ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα παιχνίδι μικροπολιτικής του David Cameron (…), λες και η Μεγάλη Βρετανία είναι σαν αποτυχημένο ελληνικό κράτος! Η άποψη ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος ήταν ένας πολιτικός ελιγμός του David Cameron για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής ταυτότητας των Συντηρητικών και την πρωτιά του UKIP στις ευρωεκλογές του 2014, μικροπολιτική σκοπιμότητα που (δήθεν) ξέφυγε από τον έλεγχο του David Cameron μετατρέποντας το εσωκομματικό του πρόβλημα σε πρόβλημα της Βρετανίας και της Ευρώπης ολόκληρης, δεν είναι παρά αστεία για μικρά παιδιά.

Ήταν το Brexit κεραυνός εν αιθρία; Καθόλου.
Οι ελίτ είχαν όλες τις ενδείξεις του επικείμενου Brexit.

Ἀλαμπάσης Θανάσης

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply