Μπορεῖ ἡ Σκωτία νά ἐμποδίσῃ τό Brexit;

Μπορεῖ ἡ Σκωτία νά ἐμποδίσῃ τό Brexit;
Τις τελευταίες ημέρες αναπαράγεται στα μέσα μαζικής ενημερώσεως μία απολύτως ανόητη πρόβλεψη.
Σύμφωνα με αυτήν, η Σκωτία θα μπορούσε με αρνητική ψήφο στο τοπικό κοινοβούλιο να μπλοκάρει ενδεχόμενη απόφαση για Brexit.
Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτοί, που αναπαράγουν αυτές τις ανοησίες, θα πρέπει να τις ξανασκεφθούν σοβαρά.
Και οι δύο παραπάνω περιοχές έχουν κοινό νόμισμα την λίρα Αγγλίας και όχι το ευρώ.
Αν επιχειρούσαν κάτι παρόμοιο, θα έμεναν χωρίς επίσημο νόμισμα και εκτός ΕΕ.
Αν επιθυμούσαν οι Σκωτσέζοι να αποσπασθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα έπρεπε να το είχαν κάνει σε πρόσφατο δημοψήφισμα με το ερώτημα της αποσκίσεως.
Οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν επίσης να προσαρτηθούν, αν το ήθελαν, στην Ιρλανδία, που είναι και μέλος της ζώνης του ευρώ.
Οι Σκωτσέζοι εθνικιστές απειλούντο από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο από κοινού κατά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία με τον ισχυρισμό ότι αν η Σκωτία αποσκισθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα θεωρείτο τρίτη χώρα ως προς την ΕΕ και θα έπρεπε να κάνει αίτηση για να ενωθεί πολύ μεταγενέστερα με την ΕΕ.
Η διαδικασία αποδοχής είναι μία πολύ μακρυά διαδικασία με πολλούς κινδύνους και αβέβαιο αποτέλεσμα.
Αν όμως υποθέσουμε ότι η ΕΕ ήταν πρόθυμη να ρισκάρει να δεχθεί σύντομα στους κόλπους της μία «επαρχία» του Ηνωμένου Βασιλείου, με αυτονομημένο τοπικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να το σκεφθεί καλλίτερα ως νομικό προηγούμενο.
Πώς θα μπορούσε στη συνέχεια να αντιμετωπίσει διαφορετικά ένα παρόμοιο σύνθετο αίτημα της Καταλονίας να αποσπασθεί από την Ισπανία και στην συνέχεια να γίνει νέο ανεξάρτητο μέλος της EE;
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους Φλαμανδούς και τους Βαλόνους του Βελγίου, τους Ελληνοκυπρίους και τους τουρκοκυπρίους, τις επαρχίες του Donetsk και του Donbass της Ουκρανίας, το Γιβραλτάρ, αλλά και όλα τα τοπικά εθνικιστικά κινήματα ή τις εθνικές μειονότητες.
Ακόμα και η ίδια η Γερμανία θα μπορούσε στο μέλλον, με το ίδιο σκεπτικό, να αντιμετωπίσει απόσκιση κάποιου ομοσπονδιακού της κράτους από την ζώνη του ευρώ, μετά από τοπικό δημοψήφισμα ή τυχόν επικράτηση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD…
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα προέκυπτε τεράστιος κίνδυνος για την συνολική ασφάλεια της ζώνης ευρώ, αλλά και για τα επιμέρους κράτη, που την αποτελούν.
Αντί λοιπόν οι καλοθελητές να προσπαθούν να υποστηρίξουν με παρόμοιες ιδέες τις ιδιοτελείς επιθυμίες τους να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για το Brexit, καλό θα ήταν να ασχοληθούν με ένα άλλο πρακτικότερο πρόβλημα.
Μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαική επιτροπή, αν δεν παραιτηθούν αυτόβουλα οι ευρωβουλευτές της Βρεταννίας και οι Βρεταννοί επίτροποι από τις σημερινές θέσεις τους;
Oι σημερινοί Βρεταννοί ευρωβουλευτές είναι 73 στον αριθμό και αντιπροσωπεύουν το 9,7% του σώματος, ισοδύναμοι σε αριθμό με τους Ιταλούς και σχεδόν ισοδύναμοι με τους Γάλλους (74).
Καθώς οι ευρωβουλευτές των κομμάτων εντάσσονται σε ευρύτερους πολιτικούς οργανισμούς, ανάλογα με την ιδεολογία τους, τυχόν αδρανοποίηση των Άγγλων ευρωβουλευτών επηρεάζει την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο.
Οι επόμενες ευρωεκλογές προβλέπεται να γίνουν το 2019, καθώς διεξάγονται κάθε 5 έτη.
Aν δεν παραιτηθούν, οι σημερινοί βρετανοί ευρωβουλευτές θα δεσμεύουν το ευρωκοινοβούλιο και μετά την προβλεπόμενη αποχώρηση της Αγγλίας το 2018, σύμφωνα με τις συνθήκες.
Η δυσλειτουργία της ευρωβουλής θα γίνει εμφανής κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Φαντάζομαι ότι λόγω της ειδικής μεταχειρίσεως της Αγγλίας ως σήμερα, τα λεφτά που θα λείψουν θα πρέπει να μοιρασθούν στα υπόλοιπα μέλη με ομοιόμορφο τρόπο, δηλαδή αναμένεται αύξηση των υποχρεώσεών τους κατά 9,8% τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν.
Πώς θα σερβιρισθεί αυτό το πικρό ποτήρι στους ψηφοφόρους της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών, που αναμένεται να έχουν βουλευτικές εκλογές το 2017;
Δεν θα συγκρουσθούν όλοι με την Ευρωπαική επιτροπή, ζητώντας περικοπές στον προϋπολογισμό της;
Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τα σενάρια για την Σκωτία και την Βόρειο Ιρλανδία και ας αναλογισθούν ότι μάλλον θα προκύψουν εκλογές για νέο ευρωκοινοβούλιο το 2017 ή το 2018.
Αν δεν γίνουν το 2017, θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα νέα εθνικά κοινοβούλια στην Γαλλία, στην Ιταλία και την Γερμανία θα περιέχουν ευρωσκεπτικιστές σε ποσοστό ανώτερο του 10%…
Θα ανεχθούν να αντιπροσωπεύονται από τους εξοφλημένους πολιτικάντηδες, υπαλλήλους της Μέρκελ και του Σόιμπλε ή θα ζητήσουν και αυτοί δημοψήφισμα για να αποχωρήσουν από το «γερμανικό» τρελλοκομείο;
Ας το σκεφθούν λίγο και οι ‘Ελληνες της συμπολιτεύσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ.
Αν γίνουν περικοπές στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής επιτροπής, σε ποιά κονδύλια αναμένεται να γίνουν;
Στα κονδύλια αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μεταφέρθηκαν από τον μηχανισμό EFSF στον μηχανισμό ESM, που στηρίζει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα:
….Το αρχικό πλάνο προέβλεπε πως η διευκόλυνση μπορεί να συνδυασθεί με δάνεια μέχρι και € 60 δισεκατομμύρια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποιήσεως (που βασίζεται σε κεφάλαια που αντλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως εγγύηση) και έως € 250 δισεκατομμύρια από το (ΔΝΤ) για την δημιουργία ενός οικονομικού δικτύου ασφαλείας μέχρι και € 750.000.000.000…..
….Μετά τον Ιούνιο του 2013, τόσο το EFSF όσο και ο (EFSM) αναμένεται να αντικατασταθούν με τον (μόνιμο) Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποιήσεως (European Stability Mechanism – ESM).
Ήδη κάποιοι στον ESM θα πρέπει να ψάχνουν με τρόμο, πώς θα αντικαταστήσουν τις εγγυήσεις για τα 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που μας «έδωσαν» πρόσφατα ως δόση…
H ετήσια καθαρή συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου το 2015 ήταν 8,5 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 10,45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό θα λείπει κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαικής Επιτροπής, άρα και από τις εγγυήσεις των κεφαλαίων του ESM και μάλιστα με μόχλευση επί 9 τουλάχιστον.
Το τρίτο μνημόνιο μέσω ESM βρίσκεται χρηματοδοτικά στον αέρα…

Son ofEon

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply