Δυστυχημάτων ναυτικῶν συγκαλύψεις

Η κατάληξη, της δημόσιας εκκλήσεως των δικηγόρων των θυμάτων της Αίγινας:

«παρακαλούμε οποιονδήποτε αυτόπτη μάρτυρα είδε το συμβάν, ή τις προσπάθειες συγκαλύψεώς του, στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, τα οποία ούτε καν προσήχθησαν ενώπιον των αρχών, να προσέλθει και να καταθέσει, για να φωτισθεί η αλήθεια. Το έχει ανάγκη η οικογένεια των θυμάτων, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.»

Η κατάληξη μιας αρκετά παλαιάς ναυτικής τραγωδίας:

Δυστυχημάτων ναυτικῶν συγκαλύψεις

«Ένας από τους διασωθέντες, τότε, στο πολύνεκρο ναυάγιο της «Χρυσής Αυγής», ο οποίος είχε δει τον αδελφό του να πνίγεται στα μανιασμένα νερά, μου δήλωσε στο τηλέφωνο (όταν τον βρήκα, μέσω του Ράδιο Ελλάς, στο ρωσσικό πλοίο που τον είχε περισυλέξει) , ότι η βύθιση του πλοίου δεν οφείλετο ούτε στην κακοκαιρία, που έλεγαν οι αρχές, αλλά ούτε και στον υπέρμετρο εγωϊσμό του καπετάνιου, που απεφάσισε να κάνει το ταξίδι με 10 μποφόρ.

Οφείλετο, μου είπε, στο γεγονός ότι, οι νταλίκες και τα φορτηγά που μετέφεραν τροφοεφόδια στα νησιά, δεν είχαν «τακαρισθεί» στο αμπάρι του πλοίου και μόλις άρχισε το …μπότζι, κατρακύλησαν με φόρα, έσπασαν τον καταπέλτη του πλοίου, έπεσαν στην θάλασσα και το νερό μπήκε στα ύφαλα του πλοίου ολοζώντανο.

Την άλλη ημέρα που επέστρεψε, μέσω Λαυρίου, στο σπίτι του στο Αιγάλεω, πήγα και τον βρήκα, με φωτογράφο και του ζήτησα να μου επιβεβαιώσει αυτά που μου είχε πεί, μίαν ημέρα πρίν στο τηλέφωνο.
Κοίταξε, μου είπε, με χαμηλωμένα μάτια.
«Εχθές ήμουν πολύ ταραγμένος, σε παρακαλώ μην λάβεις υπόψιν σου αυτά που είπα και δεν θέλω να μιλήσω δημόσια για αυτό το γεγονός.»

….κολλημένος, από τότε, με το κυνήγι της αλήθειας και επειδή τα αίτια της ναυτικής αυτής τραγωδίας είχαν αρχίσει επιμελώς να …θάβονται, ξαναπήγα στο σπίτι του, μετά από δύο μήνες.
…κι’ έμαθα από τους γείτονες, ότι είχε αλλάξει σπίτι με την οικογένειά του διότι, είχε αγοράσει διαμέρισμα στο Παγκράτι.
Νέα διεύθυνση δεν ήξεραν…»

Ῥούσσης Νῖκος

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply