Ἀνατομία μίας (κατασκευασμένης) εἰδήσεως

Αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 18/2, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλαδή (για όσους δεν γνωρίζουν), το πιο αξιόπιστο μέσο ενημερώσεως (κρατικό) που τροφοδοτεί με ειδήσεις όλα τα άλλα ΜΜΕ, ανακοίνωσε την «σύλληψη από τις αμερικανικές αρχές δυο Ελλήνων δημοσιογράφων στην Νέα Υόρκη για πλαστογραφία», «οι οποίοι παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά». Μιλάμε για την γνωστή υπόθεση με τις περούκες.

Ἀνατομία μίας (κατασκευασμένης) εἰδήσεως

Για να το λέει το ΑΜΕ-ΜΠΕ κάτι θα ξέρει, είπαμε (φωτογραφία αριστερά), και σύσσωμη η αρθρογραφία της επομένης ημέρας καταδίκασε την απαράδεκτη (και φαιδρή) μεθοδολογία της περούκας προκειμένου οι δημοσιογράφοι να βγάλουν «λαυράκι».
Μόνο που το θέμα δεν ήταν οι περούκες (που όντως είναι καταδικαστέα τακτική), αλλά οι λέξεις «σύλληψη» και «πλαστογραφία». Αυτές έδιναν βαρύτητα στην είδηση. Αυτές ήταν η είδηση.

Σήμερα, (ποιος ξέρει έπειτα από τι παρασκήνιο), το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένοιωσε την ανάγκη να επανέλθει για να εξηγήσει ότι «το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό (πρώτη φωτογραφία), στηρίχθηκε στην αναφορά της αμερικανικής αστυνομίας».
Και τι λέει αυτή αναφορά; (την οποία δημοσιεύουν)
Αυτή η αναφορά δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ τις κρίσιμες λέξεις «σύλληψη» και «πλαστογραφία». Πουθενά! (2η φωτογραφία). Αναφέρει τα γνωστά για περούκες, και στο τέλος καταλήγει:
«Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας προχώρησαν σε προφορικές επιπλήξεις και στον Δημάδη και στον Σουλτογιάννη να αποφύγουν να πλησιάσουν τον Έλληνα υπουργό, είτε άλλο μέλος της ελληνικής αποστολής».
→ «προφορικές επιπλήξεις»
Και μετά ακολουθεί το σχόλιο του Πρακτορείου με ένα θράσος από εδώ μέχρι την Νέα Υόρκη:
«Ως εκ τούτου την οφειλομένη απάντηση προς κάθε ενδιαφερόμενο δεν χρειάζεται να την δώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού την δίνει η αστυνομία της Νέας Υόρκης.»

Είδατε εσείς κάποια «οφειλομέενη απάντηση» από την αστυνομία της Νέας Υόρκης που να επιβεβαιώνει το πρώτο δημοσίευμα του Πρακτορείου;
Πρόκειται για δημοσιογραφική αλητεία! (με κυβερνητικές πλάτες –αποδεδειγμένα) που μπροστά της οι περούκες μοιάζουν καλόγουστο αστείο.

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply