Ἡ Deutsche Bank θά καταλήξη σέ κούρεμα καταθέσεων;

Ἡ Μέρκελ ἀποκλείει τὸ Bailout τῆς Deutsche Bank: ἔρχεται τό Bail-in τῶν καταθέσεων;

Η χαώδης τράπεζα με παράγωγα ονομαστικής αξίας 42 τρισεκατομμυρίων ευρώ, γνωστή και ως Deutsche Bank, παραμένει υπό σοβαρή πίεση. Η κεφαλαιοποίησή της είναι 17 δισεκατομμύρια δολλάρια. Δεν έχει κέρδη και δεν πληρώνει μέρισμα.
H TEΡΑΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

H TEΡΑΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

 

Στις 23 Απριλίου, επεβλήθη πρόστιμο 2,5 δισεκατομμυηρίων ευρώ στην Deutsche Bank για την χειραγώγηση του επιτοκίου LIBOR. Είκοσι ένας άνθρωποι αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες μετά από έρευνα επτά ετών.
Στις 16 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο στην Deutsche Bank ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για απάτη σχετική με τίτλους ενυποθήκων δανείων, που οδήγησε στην παγκόσμια κατάρρευση της περιόδου 2007-2009.
Σήμερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε την κρατική βοήθεια προς την Deutsche Bank.
Κανένα σχόλιο.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε κάθε κρατική βοήθεια προς την Deutsche Bank AG κατά το έτος που οδηγεί στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, ανέφερε το περιοδικό Focus , επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Γερμανίδα ηγέτης αρνήθηκε επίσης να παρέμβει στο νομικό αδιέξοδο ανάμεσα στην τράπεζα, που εδρεύει στην Φρανκφούρτη και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που μπορεί να επιδιώξει επιβολή κυρώσεων έως 14 δισεκατομμύρια δολλάρια ενάντια στην διεύθυνση της Deutsche Bank, που ασχολείται με ενυποθήκους τίτλους, αναφέρεται στο περιοδικό.
Ένας Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα το Σάββατο. Μία εκπρόσωπος της Deutsche Bank, επίσης, δεν θέλησε να το σχολιάσει.
Επεξήγηση του προστίμου
Η Guardian αναφέρει για το πρόστιμο των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενάντια στην Deutsche Bank:
Η προοπτική προστίμου ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ταρακουνήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Deutsche. Η ποινή έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει ισχυρισμούς, που χρονολογούνται από το 2005, σχετικά με τον τρόπο που η τράπεζα επέλεγε υποθήκες, τις δομούσε σε ομόλογα και τα πουλούσε στους επενδυτές. Τα ομόλογα αυτά είναι γνωστά ως ομόλογα στηριζόμενα σε στεγαστικά δάνεια (RMBS).
Μπορεί η Deutsche να αντέξει οικονομικά την ποινή;
Η Deutsche Bank βιάστηκε να περιγράψει το πρόστιμο ως «μία αρχική πρόταση» από την Ουάσιγκτον. Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος το γιατί. Θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες ποινές, που ουδέποτε επεβλήθη από τις ΗΠΑ. Θα μπορούσε επίσης να καταποντήσει την οικονομική κατάσταση της τραπεζης. Για το 2015 η τράπεζα ανέφερε την πρώτη ετήσια ζημία της από το 2008 και θα μπορούσε να οδηγείται σε μια άλλη ζημία το τρέχον έτος, ανεξάρτητα από την απειλή του προστίμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον Tomas Kinmonth, αναλυτή της ολλανδικής τραπέζης ABN Amro, μία διευθέτηση σε αυτό το ποσό θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της Deutsche Bank να πληρώσει κουπόνια ή τακτικές πληρωμές τόκων προς τους επενδυτές για έναν ειδικό τύπο ομολόγου. Τα ομόλογα αυτά είναι γνωστά ως AT1 και προορίζονται για να καλύψουν την Deutsche σε μια περίοδο κρίσεως.
Η τράπεζα, όμως, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει την οποιανδήποτε πρόθεση να συμφωνήσει σε πρόστιμο σε αυτό το ποσό και έχει τονίσει ότι διαθέτει τους πόρους για να συνεχίσει να πληρώνει μέρισμα για τα ομόλογα μέχρι το 2017 τουλάχιστον.
Ωστόσο, ένας αναλυτής δήλωσε στο Reuters ότι οποιοδήποτε πρόστιμο υπερβαίνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα την αναγκάσει να αντλήσει νέα κεφάλαια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ζητώντας νέα μετρητά από τους μετόχους.
Είναι αυτό το τέλος των προβλημάτων των ρυθμιστικών αρχών της Deutsche Bank;
Η τράπεζα έχει δεσμεύσει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για δικαστικά έξοδα, αλλά δεν διευκρινίζει τι ακριβώς και για ποιό ενδεχόμενο προορίζεται αυτό το ποσό.
Ευρίσκεται σε δικαστική διαμάχη για περισσότερες από 7.000 νομικές υποθέσεις, αν και αυτές που κερδίζουν περισσότερη προσοχή είναι η περίπτωση των RMBS και μία σχετική με τις δραστηριότητές της στην Ρωσσία, όπου η τράπεζα αντιμετωπίζει μια έρευνα για τις λεγόμενες ενδιάμεσες συναλλαγές , όπου οι πελάτες αγόραζαν μετοχές στην Ρωσσία και ταυτόχρονα πουλούσαν παρόμοιες μετοχές στο εξωτερικό σε ξένο νόμισμα. Οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν κατά πόσο ή όχι αυτές οι συναλλαγές απέφευγαν τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσσίας, μετατρέποντας ρούβλια, που κατέχονταν από την Ρωσσία σε δολλάρια, που διατηρούνταν έξω από την χώρα.
Θα μπορούσαν να επηρεασθούν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες;
H Deutsche είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που φαίνεται να έχει αρχίσει συνομιλίες με το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τα RMBS. Η Barclays και η ελβετική τράπεζα UBS είναι, μεταξύ άλλων, σε αναμονή για ολοκλήρωση των συνομιλιών διευθετήσεως.
Έχουν γίνει λογιστικά μαγειρέματα;
Στις 20 Σεπτεμβρίου, αναρωτιόμουν, αν η Deutsche Bank μαγειρεύει τα βιβλία της με χρήση παραγώγων για να αποκρύψει τεράστιες απώλειες. Ένας αναγνώστης σχολίασε:
Οι γερμανικές τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να συσχετίζουν την καθαρή long και short θέση τους επάνω σε παράγωγα κάτω από την ίδια συμβατική σχέση διασυνδέσεως (ISDA ), στον βαθμό που το κάνουν οι τράπεζες των ΗΠΑ. Οι Γερμανοί επιθυμούν να δουν τα δικαστήρια να συμφωνούν ότι ο συμψηφισμός εφαρμόζεται στην ίδια συμβατική σχέση ISDA σε λίγες πτωχεύσεις, πριν επιτρέψουν την αναφορά του συμψηφισμού στην ίδια συμβατική σχέση (ISDA) προς τις ελεγκτικές αρχές.
Έτσι, ως σημείο εκκινήσεως, οι γερμανικές τράπεζες πάντα φαίνονται χειρότερες στα χαρτιά. Έτσι, αν η DB ευρίσκεται σε θέση long σε μια συμφωνία ανταλλαγής με την JPM και συγχρόνως σε θέση short για την ίδια συμφωνία ανταλλαγής με την JPM, θα μπορούσε να εμφανισθεί ότι έχει έκθεση προς μία πλευρά, ίση με την έκθεση, ενώ στην πραγματικότητα έχει σχεδόν μηδενική έκθεση.
Τα δικαστήρια των ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί συμφωνίες συμψηφισμού ISDA ως έγκυρες. Παρομοίως, αν η DB ευρίσκεται σε θέση long σε μια συμφωνία ανταλλαγής και σε θέση short ως προς την μελλοντική εκπλήρωση τοκομεριδίων (έχοντας έτσι βασικά ένα σχετικά μικρό κίνδυνο), είναι επίσης πιθανόν να εμφανίζεται ότι έχει έκθεση με πολλαπλασιαστή 1, σε αντίθεση με σχεδόν μηδενική.
Το χειρότερο είναι ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες έχουν εξίσου λιγότερο τέλεια συστήματα αναφοράς. Αποτυγχάνουν να εκκαθαρίζουν τις καθαρές εσωτερικές εταιρικές σχέσεις και έτσι DB μπορεί να είναι και σε θέση long και σε θέση short ως προς τον εαυτό της και είναι δυνατό να καταγράφει τις δύο πλευρές της εσωτερικής συναλλαγής ως «ακαθάριστη ονομαστική αξία Περιουσιακών Στοιχείων».
Κάντε το αυτό μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φορές και μην συμψηφίζετε τις συμβάσεις που ταιριάζουν και η ακαθάριστη ονομαστική αξία των περιουσιακών στοιχείων φουσκώνει μέχρι το φεγγάρι.
Γιατί να θέλουν να αφήσουν να συμβεί αυτό; Εν μέρει αυτό γίνεται, επειδή οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονταν για τις μικτές ονομαστικές αξίες των περιουσιακών στοιχείων πριν από την μεγάλη οικονομική κρίση και εν μέρει, επειδή στους ηλιθίους της κατηγορίας των μεγάλων τραπεζών άρεσε να μιλούν για το πόσο «μεγάλοι» ήταν.
Η DB χρειάζεται να θέσει το συμψηφισμό της υπό έλεγχο, πρέπει να διαγράψει τις συμβάσεις back-to-back, από τον συμψηφισμό των οποίων δεν προκύπτει όφελος και το πιο σημαντικό, πρέπει να θέσει το κόστος υπό έλεγχο.
Το bail-in των καταθέσεων ακολουθεί;
Σε ένα άρθρο της 21ης ​​Σεπτεμβρίου στο Veritaseum, ο Reggie Middleton παρείχε μίαν ανάλυση των πιθανών προσπαθειών ανακεφαλαιοποιήσεως της Deutsche Bank, ενώ παράλληλα ρωτούσε, αν θα γίνει διάσωση από τον Γερμανό φορολογούμενο ή bail-in στον Γερμανό καταθέτη. Η Deutsche Bank θα χρειασθεί κάποια κεφάλαια και πρόκειται να χρειασθεί κάποια από αυτά αρκετά σύντομα. Στα επόμενα δύο ή τρία άρθρα που θα γράψω, θα επικεντρωθώ στο γιατί υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Σε μία συντονισμένη προσπάθεια για να μειωθεί ή ενδεχομένως να εξαλειφθεί ο κίνδυνος χρηματοδοτήσεως από τους φορολογουμένους των διασώσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών, η ΕΕ εφήρμοσε ένα νέο καθεστώς «bail-in», που άρχισε την 1 Ιανουαρίου 2016.
Ως εκ τούτου, οι κανόνες απαιτούν από τις τράπεζες και ορισμένους συστημικά σημαντικούς συμμετέχοντες στην αγορά των κρατών μελών της ΕΕ ότι θα πρέπει να διαγράψουν, να ακυρώσουν, να μετατρέψουν σε ίδια κεφάλαια ή να τροποποιήσουν ορισμένες μη εξασφαλισμένες υποχρεώσεις, εάν τα εν λόγω βήματα απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ιδρύματος.
Ποιές είναι οι πιο πλούσιες ανασφάλιστες υποχρεώσεις μιας τραπέζης;
O Middleton σημειώνει ότι η Deutsche Bank έχει περισσότερα από 2,5 τρισεκατομμύρια δολλάρια από έκθεση παραγώγων, που πρέπει να ανανεωθεί.

Η ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Είναι αυτό ένα καθαρό μηδενικό πρόβλημα ή ο ισχυρισμός του Middleton είναι σωστός;  «Ακόμα και χωρίς απώλειες από την κατάσταση στην αγορά (και υπάρχουν άφθονοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ήδη έρχονται), η DB θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες με τα πρόσθετα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω της χαμηλότερης αξιολογήσεως της πιστοληπτικής της ικανότητας (χρησιμοποιώντας τόσο τους οργανισμούς αξιολογήσεως, όσο και τα εσωτερικά μοντέλα βαθμολογήσεως της τραπέζης)».
Αναφερόμενος σε μια εικόνα που δημοσίευσα, ο Middleton, λέει …
Θα υπάρξουν κάποιες απώλειες και συγκρούσεις κατά την εκκαθάριση ορισμένων από αυτές τις θέσεις.
Πώς το ξέρουμε; Πιστεύουμε ότι έχουμε εντοπίσει τον αντισυμβαλλόμενο της DB και έχει εμφανίσει ένα κέρδος για τα παράγωγα, για τα οποία η DB θα εμφανίσει ζημίες. Φυσικά, η απώλεια είχε εμφανισθεί πριν η DB αλλάξει την μεθοδολογία αποτιμήσεώς τους και εμφανίσει τώρα την ζημία ως κέρδος. Η παρατήρηση εμφανίζεται στο blog του Mish.

Αυτή είναι η εικόνα που δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ἡ Deutsche Bank θά καταλήξη σέ κούρεμα καταθέσεων;3
O Middleton σχολίασε…
Σχεδόν το 50% του προφίλ κινδύνου της Deutsche Bank (και στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία και στα Οικονομικά κεφάλαια) κυριαρχούνται από την διευθύνση Μεγάλων εταιρικών πελατών και Επενδύσεων, κυρίως λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με αυτή την διεύθυνση.
Αισθητά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Deutsche Bank υιοθέτησε μια νέα μεθοδολογία για τον προσδιορισμό «οφέλους διαφοροποιήσεως», που είχε ως αποτέλεσμα την συνολική μείωση του κινδύνου κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2014 έως το 2015.
Αν και λόγω αυτής της νέας μεθοδολογίας, ο συνολικός κίνδυνος της Deutsche Bank μειώθηκε σημαντικά, όμως η μεθοδολογία για τον υπολογισμό της παροχής διαφοροποιήσεως δεν αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεσή τους. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με σαφήνεια,  εάν η Deutsche Bank ανακάτεψε επισφαλή δάνεια σε διαφορετική μονάδα και κατάταξη, με σκοπό να κάνουν τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά τους στοιχεία να φαίνονται καλλίτερα.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο, σίγουρα φαίνεται ύποπτο! Ξέρετε τι μυρίζει ακόμη πιό ύποπτα; Η υψηλή πιθανότητα ότι η DB χρησιμοποιεί αυτό το «νέας συλλήψεως μετρικό υπολογισμό του κινδύνου» για τον προσδιορισμό του κόστους των κεφαλαίων για τα περιουσιακά τους στοιχεία επιπέδου 2 και επιπέδου 3 .
Ιδού! Άμεσα κέρδη, κύριοι και κυρίες Επενδυτές!
Αλήθεια;
Βλέπετε, οι αντισυμβαλλόμενοι της DB δεν πρόκειται να θελήσουν ένα προκατειλημμένo μοντέλο προϊόντος ως πληρωμή, αλλά πιθανώς σκέπτονται περισσότερο προς την κατεύθυνση να ζητήσουν μετρητά. Προσθέστε σε αυτό την πτώση κατά 50% στην τιμή της μετοχής, τον συντελεστή ο, 25 φορές της αξίας με βάση τα βιβλία της (BV), καθώς και τις πολλαπλές αγωγές, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για 14 δισεκατομμύρια δολλάρια (επί αξίας κεφαλαιοποιήσεως 17 δισεκατομμυρίων δολλαρίων) και έχετε μια αρκετά συντηρητική ανάγκη για μια ανακεφαλαίωση .
Θα δημοσιεύσω ακόμη περισσότερο (στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο) υλικό για το αναγκαίο κεφάλαιο την επομένη εβδομάδα. Φυσικά,  δεν αναφέρει κάποιος αυτό το σημείο έως σήμερα εκτός από εμάς. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι λάθος, θα ήθελα απλώς κάποιος να μου δείξει πού ευρίσκεται το λάθος.
Παιχνίδι μαντικής
Προσπαθούμε όλοι να μαντέψουμε.
Παρακάτω είναι δύο από τις υποθέσεις μου.
1. Τα προβλήματα της Deutsche Bank είναι πολύ μεγαλύτερα ​​από τα πρόστιμα.
2. Το χάος με τα παράγωγα της είναι τόσο μπερδεμένο, που ούτε η ίδια δεν μπορεί να ξέρει πού ευρίσκεται.
Άφθονες ερωτήσεις
Πόση είναι η έκθεση της Deutsche Bank στο υπό κατάρρευση ιταλικό τραπεζικό σύστημα; Πόση είναι η έκθεση της Deutsche Bank σε άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες;
Είναι η Deutsche Bank προετοιμασμένη για μια χιονοστιβάδα χρεώσεων για απάτη στα παράγωγα προϊόντα της, που στηρίζονται στον χρυσό;;
Αν ένα bail-in των καταθέσεων δεν έρχεται, πώς μπορεί η Deutsche Bank να πληρώσει τα πρόστιμα, τώρα που η Μέρκελ απέκλεισε τις κρατικές ενισχύσεις;
Kαταθέτες οφείλετε να προσέχετε !
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Οι υποτιθέμενες δηλώσεις της κας Μέρκελ δεν σημαίνουν κάτι.
Θυμίζουμε τις παλαιότερες καθησυχαστικές δηλώσεις του συνεργάτη της κου Σόιμπλε ότι «δεν ανησυχούσε γι’ αυτήν».
Βέβαια τότε δεν είχε ανακοινωθεί η πρόταση για πρόστιμο ύψους 15 δισεκατομμυρίων  ευρώ και η μετοχή της δεν είχε πέσει, όσο σήμερα.
Αλλά η «υποτιθέμενη»  δήλωση της Μέρκελ διαβάζεται και πολιτικά: To bail-out αποκλείεται μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αλλά βέβαια οι εκλογές μπορούν να προκύψουν και νωρίτερα, δηλαδή ως τις 28.2.2017, που λήγουν ομόλογα της DB αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επιτόκιο 9,5%.
Ο μεγάλος συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλοδημοκρατών κινδυνεύει να διαλυθεί, αν εμφανισθεί πιθανότητα καταρρεύσεως της DB.
Eπομένως, η απόφαση για bailout μπορεί να ληφθεί από κάποιον άλλο και όχι από την κα Μέρκελ.
Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι η DB μπορεί να πληρώνει τα τοκομερίδια τουλάχιστον ως το 2017, αλλά δεν αναφέρεται κάτι για το ονομαστικό κεφάλαιο των ομολόγων.
Αναφέρονται επίσης τα ομόλογα AT1.
Tα ομόλογα αυτά μπορούν να καλύπτουν το 1,5% από το συνολικό 6% του αποδεκτού κατωτέρου συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας της τραπέζης, δηλαδή θα μπορούσαν να αποτελούν το 25% των συνολικών κεφαλαίων της τραπέζης.
Σε περίπτωση προβλημάτων σχετικών με την κεφαλαιακή επάρκεια της τραπέζης μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές, αλλά στην συνέχεια δεν μπορούν να καλύψουν έκτακτες μεγάλες ζημίες.
Οι μεγάλες ζημίες καλύπτονται καλλίτερα με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κάλυψη με μετρητά.
Οπότε το σενάριο εργασίας για την σταθερότητα της DB είναι ότι η μεγαλύτερη ζημία δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν και την συνολική αξία των ομολόγων ΑΤ1 στο τέλος του 2015.
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΤ1 ΕΙΝΑΙ 4,6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ 6,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΑΛΑΙΑ, ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΛΑΔΗ 11,1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ H IΣΟΔΥΝΑΜΑ 12,46 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΤ1 ΕΙΝΑΙ 4,6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ 6,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΑΛΑΙΑ, ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΛΑΔΗ 11,1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ H IΣΟΔΥΝΑΜΑ 12,46 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ

Όπως είδαμε παραπάνω όμως, τον επόμενο χρόνο λήγουν ομόλογα αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 9,35 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν οι ανησυχίες για την κατάσταση της DB ενταθούν, τα ομόλογα αυτά δεν αναμένεται να ανανεωθούν και θα πρέπει να πληρωθούν σε μετρητά, εξαφανίζοντας το 84,23% των AT1.
Yπάρχει βέβαια θεωρητικά και η περίπτωση bail-in.
Θα τολμούσαν από τη DB να κάνουν bail-in σε ομόλογα εκπεφρασμένα σε δολλάρια με κατόχους μη Ευρωπαίους, χωρίς να αντιμετωπίσουν υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας σε επιλεκτική χρεωκοπία (SD) και χωρίς προσφυγή των θιγομένων επενδυτών σε Αμερικανικά δικαστήρια;
Aν γίνει κάτι παρόμοιο, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τα παράγωγα αξίας 2,68 τρισεκατομμυρίων δολλαρίων, που πρέπει να ανανεωθούν εφέτος…
Μπορεί ένας «χρεωκοπημένος» να θεωρηθεί ως αξιόπιστος αντισυμβαλλόμενος σε έκδοση παραγώγων;
Η λογική απάντηση είναι ότι το γερμανικό κράτος θα προτιμήσει να κάνει bailout στην DB αξίας τουλάχιστον 9,35 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017 ή ισόποσο bail-in στους καταθέτες της.
Με δεδομένο όμως ότι το 2017 είναι χρονιά εκλογών, οποιοδήποτε bail-in σε καταθέσεις θα κινδύνευε να ενισχύσει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD και να το μετατρέψει σε ρυθμιστή της συνθέσεως του μεγάλου συνασπισμού, που αναμένεται να προκύψει στην Γερμανία μετά τις εκλογές του 2017.
Φαντάζομαι ότι ούτε η Μέρκελ του CSU, αλλά ούτε και ο Γκάμπριελ του SPD θα τολμούσαν να κάνουν τόσο μεγάλο λάθος.
To bailout της DB, αν τελικά χρειασθεί, είναι από οικονομική και πολιτική άποψη μονόδρομος.
Αλλά το παραπάνω άρθρο κάνει μία ακόμα σημαντική αποκάλυψη και υπαινίσεται ότι η DB έχει πειράξει τα βιβλία της και έχει εμφανίσει κέρδος από παράγωγα αντί για ζημία.
Μάλιστα ισχυρίζεται ότι εντόπισε και τον αντισυμβαλλόμενο, που εμφανίζει στα βιβλία του το πραγματικό κέρδος.
Αν ο ισχυρισμός είναι αληθινός, τότε η εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι ραγδαία και θα εκδηλωθεί η κρίση στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι επενδυτικές τράπεζες ενημερώνουν τους επενδυτές συνήθως στα τέλη κάθε τριμήνου.
Η ανακολουθία στις ανακοινώσεις της DB θα γίνει σίγουρα αντιληπτή από πολλούς επενδυτές.
Θα αρχίσει και πάλι πτώση της τιμής της μετοχής της και ίσως και κάποιες αναλήψεις κεφαλαίων…
Κάθε προσπάθεια διαψεύσεως από την κυβέρνηση της Γερμανίας θα χειροτερεύει την κατάστασή της.
Η Deutsche Bank διαθέτει και αυτή διδύμους πύργους: την μεγάλη έκθεση σε παράγωγα και την ηγεσία της Γερμανίας, που εθελοτυφλεί στην κακοδιαχείριση της και υποκριτικά μιλάει για τα τραπεζικά και οικονομικά προβλήματα των άλλων χωρών.
Η DEUTSCHE BANK ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ

Η DEUTSCHE BANK ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ

Η Γερμανία έχει και σήμερα ως σύμβολο της τον αετό.

TO ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ DB

TO ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ DB

Η διαφορά του αετού από τον φλεγόμενο φοίνικα βασίζεται στην φωτιά, που μπορεί να προκύψει και από μία διεφθαρμένη τράπεζα, που προσπαθεί να κρύψει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της με την βοήθεια μίας εξίσου διεφθαρμένης και απάνθρωπης κυβερνήσεως…
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΛΟΓΩ DEUTSCHE BANK

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΛΟΓΩ DEUTSCHE BANK

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply