Ὅταν ἡ ἱστορία δὲν διδάσκει

 Εκείνη την αλήστου μνήμης εποχή, λοιπόν, όπου παρουσιάσθηκε από το πουθενά, ένας πρώην υπάλληλος της Τραπέζης Κρήτης, ως ο νέος ιδιοκτήτης της, ουδείς εκ των πολιτικών, δημοσιογράφων, εκδοτών, εξέφρασε κάποιαν ανησυχία.

Ὅταν ἡ ἱστορία δὲν διδάσκει3

Ο μύθος του «αυτοδημιούργητου» τραπεζίτη, φαίνεται πως τους βόλευε όλους και κύρια την κυβέρνηση των Ανδρέα Παπανδρέου-Μένιου Κουτσόγιωργα που, όμως, απ’ ό,τι φάνηκε αργότερα, είχαν έτοιμα σχέδια για τον Γιώργο Κοσκωτά.

Πρώτο βήμα ήταν, να υποχρεωθούν όλες οι ΔΕΚΟ να καταθέτουν στην Τράπεζα Κρήτης όλα τους τα κεφάλαια, προκειμένου η Τράπεζα να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων και ν’ αρχίσει να χορηγεί δάνεια και να κάνει διευκολύνσεις σε ημετέρους του παντοδύναμου, τότε, ΠΑΣΟΚ.
Μεθοδικά ο πρώην τραπεζοϋπάλληλος, αγόρασε την εκδοτική εταιρεία ΓΡΑΜΜΗ του μακαρίτη Μπακογιάννη και εξέδωσε την εφημερίδα «24 ΩΡΕΣ», πιστό αντίγραφο της αμερικλανικής USA TODAY, με μύχιο πόθο της τότε εξουσίας, να την εκτυπώνει σε τρείς γλώσσες και να την διανέμει σ’ όλη την Ευρώπη.

Στρογγυλακαθισμένοι, τότε, στις απλησίαστες για τα σημερινά δεδομένα, ημερήσιες κυκλοφορίες των εφημερίδων τους, οι λεγόμενοι και «παραδοσιακοί» εκδότες, δεν στράφηκαν κατά των «μεντόρων» του Κοσκωτά αλλά προετοιμάσθηκαν να δώσουν την μάχη στο επίπεδο της ενημερώσεως.
Πράγματι, παρά τα «ηχηρά» ονόματα της δημοσιογραφίας που στήριξαν με το αζημίωτο την προσπάθεια της νέας αυτής εφημερίδας, αυτή δεν έκανε νούμερα και οι «παραδοσιακοί» εκδότες άρχισαν να φυλλομετρούν τις δάφνες της δόξης τους.

Τα πράγματα άρχισαν να σκουραίνουν όταν ο Κοσκωτάς «χρήσθηκε» πρόεδρος της Ενώσεως Νέων Επιχειρηματιών της εποχής από τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου, ο οποίος τον στήριξε και δημόσια, τότε, για να αγοράσει την υπό επιτροπεία ευρισκομένη Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος.
Παρουσίασε μάλιστα κι’ ένα «εξτρέ» από τράπεζα του εξωτερικού, με βάση το οποίο εμφαίνετο ότι κάποια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο (Medit Fin), του είχε εμβάσει το ισόποσο για την αγορά της Τραπέζης Κεντρικής Ελλάδος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι δύο αυτές Τράπεζες, τότε, είχαν το εξής κοινό πλεονέκτημα: Ήταν έτοιμα πλυντήρια για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μιας και δεν είχαν αυτόματο σύστημα ελέγχου των εμβασμάτων τους, από την Ελλάδα στο εξωτερικό, και η Υπηρεσία Ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος θά έπρεπε να κάνει χρονοβόρες έρευνες για να διαπιστώσει τους παραλήπτες των χρημάτων, που έφευγαν από την Ελλάδα και πήγαιναν σε δεκάδες παραλήπτες στην Ευρώπη και αλλού.

Δύο ημέρες πριν, πού όλος ο πολιτικός, εκδοτικός και δημοσιογραφικός κόσμος ήταν έτοιμος να παρασθεί, σε δεξίωση-μαμούθ που διοργάνωνε ο αυτοδημιούργητος τραπεζίτης, ένα «δημοσιογραφάκι» πήγε στον διευθυντή του στα ΝΕΑ και του παρουσίασε στοιχεία, ότι πίσω από το έμβασμα της Medit Fin, υποκρύπτετο εντέχνως, μία εταιρεία της αμερικανικής Μαφίας η Μέριλ Λίντς, η οποία ήταν και ο αρχικός αποστολέας του κεφαλαίου για την εξαγορά και της Τραπέζης Κρήτης από τον Κοσκωτά.
Ενόψει του αναμενομένου μεγάλου γεγονότος της δεξιώσεως, ο αποκαλούμενος και «ευπατρίδης της δημοσιογραφίας» διευθυντής των ΝΕΩΝ, αρνήθηκε να δημοσιεύει το σχετικό ρεπορτάζ και το «δημοσιογραφάκι» αναγκάσθηκε να το δημοσιεύσει, ως ιστορική παρακαταθήκη, στην εφημερίδα «Ποντίκι» της εποχής.

Όλα θα πήγαιναν ρολόι, για το γκοβέρνο της εποχής, αν δεν αρρώσταινε ο Ανδρέας και αν δεν έκανε την μαλακία με τον «κουτσονόμο» ο Μένιος.
Τότε ξύπνησαν όλοι…
Αρχισαν να «κτυπούν» αλύπητα τον Κοσκωτά και τις επιχειρηματικές, ποδοσφαιρικές και εκδοτικές του δραστηριότητες, μέχρι που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει νύκτα την χώρα για το Αμέρικα, άρχισαν να καταφέρονται εναντίον του Ανδρέα και του Μένιου και τους οδήγησαν στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου ο μέν Ανδρέας αρνήθηκε να παρουσιασθεί αλλά ο Μένιος, ο κυριότερος μάρτυς γι’ αυτή τη στημμένη απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού, εξέπνευσε στο έδρανο του κατηγορουμένου ψελίζοντας:
«Δεν δύναμαι να καταθέσω άλλο κύριε πρόεδρε…»

Ὅταν ἡ ἱστορία δὲν διδάσκει2

Σας κούρασα μ’ αυτό το ιστορικό αφήγημα, για να σας αποδείξω ότι, κάποιοι που καταξευτέλισαν την έννοια της Αριστεράς στην χώρα, προσπάθησαν να στηρίξουν έναν πρώην συνεργάτη του Κοσκωτά, να πάρει τηλεοπτική άδεια και να αλώσει την τηλεοπτική ενημέρωση, μέσω μίας Τραπέζης (της Αττικής εν προκειμένω) που έχει πολλά κοινά στοιχεία και πεπραγμένα με τις δύο που προανέφερα.

Ὅταν ἡ ἱστορία δὲν διδάσκει1

Αυτό, λοιπόν, το ανθρωπάκι από την Καρδίτσα, πυροβολούμενο πανταχόθεν από τους –κατά την κυβέρνηση- διαπλεκομένους βαρώνους, τάκλασε και έφυγε.

Το ερώτημα, τώρα, μιας κι’ αυτοί που λέγαμε δεν έδειξαν να διδάσκονται από την ιστορία, είναι ποιός θα αρνηθεί να παραστεί στο ειδικό δικαστήριο και ποιός θα έχει την τύχη του Μένιου.

Αν και ξέρω, δεν πρόκειται να σας πώ.

Ὅταν ἡ ἱστορία δὲν διδάσκει4

Ῥούσσης Νῖκος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply