Ἐλάφρυνσις χρέους περιλαμβάνει καὶ διαγραφὴ ληξιπροθέσμων τῶν πολιτῶν

Ἡ ἐπιδίωξις ἐλαφρύνσεως τοῦ χρέους δὲν πείθει κάποιον, ἐὰν δὲν περιλαμβάνῃ ἀμεσα καὶ διαγραφὴ ληξιπροθέσμων ὀφειλῶν τῶν πολιτῶν

Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να υποχωρεί ;eως το τέλος και να υπακούει στις επιθυμίες των θεσμών, ελπίζοντας ότι θα πάρει μία δόση αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και στην συνέχεια ότι θα καταφέρει να ξεκινήσει μία συζήτηση για δραστική ελάφρυνση του χρέους.
Ανεξάρτητα από τις «υποχωρήσεις» της κυβερνήσεως, η στρατηγική αυτή είναι ανώφελη πλέον.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να συζητήσουν οποιανδήποτε ελάφρυνση χρέους, γιατί δεν μπορούν να την δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους-πολίτες τους.
Το εκλογικό σώμα σε όλες τις χώρες δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι κυβερνήσεις τους επιμένουν να χρηματοδοτούν μία χώρα, που ενώ χρωστά τεράστια ποσά σ’ αυτούς, επιμένει να μην πραγματοποιεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που της ζητούν.
Εν μέρει , η απορία τους οφείλεται στο παραμύθιασμά τους από τις κυβερνήσεις τους ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να αποπληρωθεί κανονικά, γιατί δήθεν είναι βιώσιμο.
Η αλήθεια είναι ότι το χρέος ουδέποτε είναι δυνατόν να πληρωθεί στο σύνολό του.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο , πολύ απλά η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ για τεχνικούς λόγους και όχι λόγω ιδεολογίας της κυβερνήσεώς της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το χρέος της Ελλάδος στις 30.6.2016 ήταν 328,34 δισεκατομμύρια ευρώ, εκπεφρασμένο κατά 96,8% σε ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά 68,7% και μη διαπραγματεύσιμο κατά 77,3%.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω ποσοστά;
Πρώτον ότι χρωστάμε σε Ευρωπαίους 317,9 δισεκατομμύρια ευρώ, που ουδέποτε θα πληρωθούν, καθώς ήδη υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ύψους 91,58 δισεκατομμυρίων ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν τον Αύγουστο εφέτος μόνο 165,32 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αθροίζοντας και τα δύο ποσά ευρίσκουμε 256,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ακόμα και αν ευρίσκαμε τρόπο να πληρωθεί το σύνολο των ληξιπροθέσμων φόρων από τους πολίτες και τους αφαιρούσαμε όλες τις καταθέσεις τους, θα μας έλειπαν ακόμα 61 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξοφλήσουμε μόνον τους Ευρωπαίους…
Aλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί και αυτές από τον μηχανισμό ELA ακόμη 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει και αυτά να επιστραφούν, οπότε τελικά μας λείπουν συνολικά 136,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα 136,3 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν το 42,8% του χρέους μας προς τους Ευρωπαίους .
Το ποσ0στό αυτό χρέους ουδέποτε γίνεται να αποπληρωθεί, γιατί απλά δεν υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα στις τράπεζες ή στους πολίτες, ούτε δυνατότητα νέου δανεισμού από άλλη πηγή ή επιβολής προσθέτου φορολογίας ποσού 136,3 δισεκατομμυρίων ευρώ .
Αν η Ελλάδα έφευγε από την ζώνη του ευρώ και αποκτούσε δικό της νόμισμα, το ποσό αυτό είτε θα ήταν πραγματική απώλεια για τους Ευρωπαίους, είτε θα αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδος προς αυτούς.
Καθώς το 68,7% του χρέους μας είναι ήδη εκπεφρασμένο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το εξωτερικό χρέος μας προς τους Ευρωπαίους μάλλον θα έπαιρνε την μορφή δανείου στο διηνεκές.
Ουδέποτε θα αποπληρωνόταν και θα πληρώναμε κάθε χρόνο μόνον τόκο με το κυμαινόμενο επιτόκιο του ευρώ.
Αν οι Ευρωπαίοι επιχειρούσαν να μας αναγκάσουν να πληρώσουμε και κεφάλαιο, θα ήταν υποχρεωμένοι ή να επενδύσουν σε εμάς, αγοράζοντας ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ή να εισαγάγουν προϊόντα μας ίσης αξίας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, το χρέος μας προς τους Ευρωπαίους θα αυξανόταν και πάλι…
Τι θα συνέβαινε όμως, αν οι Ευρωπαίοι δέχονταν να διαγράψουν χρέος μας και παραμέναμε στην ζώνη του ευρώ;
Kαθώς οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα δέχονταν στο μέλλον ούτε να ακούσουν για το ενδεχόμενο να μας ξαναδανείσουν, η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να επιδιώξει με έντονο τρόπο να εισπράξει μέρος των ληξιπροθέσμων οφειλών αξίας 91,58 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους πολίτες.
Αυτό θα οδηγούσε σίγουρα σε έντονη ύφεση και πολιτική αναταραχή και θα επιτάχυνε την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη.
Όταν και εφόσον γινόταν μία έξοδος μας από την ζώνη του ευρώ, το τελικό δημόσιο χρέος μας προς τους Ευρωπαίους θα ήταν μικρότερο κατά το ποσό της διαγραφής χρέους και μεγαλύτερο κατά το ποσό των ληξιπροθέσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, που δεν θα γινόταν δυνατό να πληρωθούν τελικά.
Επομένως οι Ευρωπαίοι, εάν δέχονταν διαγραφή χρέους, ιδανικά θα έπρεπε να μας διαγράψουν ποσό χρέους αξίας 91, 58 δισεκατομμυρίων ευρώ το πολύ, για να ελαχιστοποιήσουν την απώλειά τους ή τον δανεισμό μας από αυτούς.
Αν καταλάβατε όλους τους παραπάνω συλλογισμούς, θα πρέπει φυσιολογικά να έχετε μίαν απορία:
Γιατί η κυβέρνηση ζητά την διαγραφή χρέους από τους Ευρωπαίους και δεν διαγράφει η ίδια τους ληξιπροθέσμους φόρους των Ελλήνων πολιτών, που σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να πληρωθούν;
To δημόσιο χρέος της Ελλάδος δεν θα αυξανόταν από μία παρόμοια επιλογή.
Oι πολίτες θα ανακουφίζονταν από αυτό το δυσβάστακτο φορολογικό βάρος και ίσως άρχιζαν και πάλι να καταναλώνουν, να αποταμιεύουν και να επενδύουν στην οικονομία μας.
Αν οι Ευρωπαίοι μας κάνουν τελικά κάποιαν διαγραφή χρέους και εμείς δεν διαγράψουμε ισόποσα τους ληξιπροθέσμους φόρους από τους Έλληνες πολίτες, αυτό θα ήταν ισοδύναμο με δωρεάν χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους προς το Ελληνικό κράτος.
Δεν θα ωφελείτο κάποιος από την κίνηση αυτήν, εκτός ίσως από το διεφθαρμένο Ελληνικό κράτος, που θα αποκτούσε και πάλι πόρους για να μοιράζει μίζες στους κομματικά «ημετέρους» και για να συνεχίσει την πτωχοποίηση όλων των Ελλήνων.
Για τον λόγο αυτό, το ενδεχόμενο να μας διαγράψουν κάποιο μέρος του χρέους μας οι Ευρωπαίοι έχει τόση πιθανότητα, όση πιθανότητα υπάρχει να σηκωθεί ο κος Σόιμπλε μόνος του από την αναπηρική καρέκλα και να χορέψει πεντοζάλη…
Πότε θα το καταλάβουν και οι «συνάδελφοι» του κου Σόιμπλε στην Ελληνική κυβέρνηση;
H EΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

H EΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply