Παραμένει τὸ ΝΑΤΟ στὸ Αἰγαῖον κι ἂς διαφωνῇ ἡ Τουρκία

 Τὸ ΝΑΤΟ παρατείνει τὶς ἐπιχειρήσεις του στὸ Αἰγαῖο, παρὰ τὴν ἀπροθυμιά τῆς Τουρκίας

Οι υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ απεφάσισαν ότι οι επιχειρήσεις της συμμαχίας στο Αιγαίο θα πρέπει να παραταθούν και ότι μια νέα επιχείρηση θα πρέπει να αρχίσει εντός δύο εβδομάδων στο κεντρικό τμήμα της Μεσογείου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων (BTA), μετά το τέλος της διήμερης υπουργικής συναντήσεως στις Bρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση του Αιγαίου, που διεξάγεται για τον περιορισμό της μεταβάσεως παρανόμων μεταναστών προς την Ευρώπη, έχει αποδείξει την πολιτική και την πρακτική χρησιμότητά της. Από πρακτική άποψη, μια σημαντική μείωση των παρανόμων θαλασσίων διελεύσεων έχει καταγραφεί, ενώ, από πολιτική άποψη, ο διάλογος μεταξύ Αγκύρας και Αθήνας έχει ενισχυθεί.
Κατά την ίδια συνεδρίαση, ωστόσο, ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας Fikri Işık ζήτησε να τερματισθεί η επιχείρηση, ανέφερε το Reuters, που το επικαλείται το BTA.
Ο κος Işık δήλωσε ότι η δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων, που προσπαθούν να φθάσουν στην Ελλάδα, δείχνει ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη τα στρατιωτικά πλοία να περιπολούν τα τουρκικά παράλια.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Η είδηση, που δημοσιεύθηκε παραμονές της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, είναι συμβολικά επίκαιρη.
Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμύνης της συμμαχίας απεφάσισαν την παράταση των ναυτικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.
Η αναφορά για έναρξη «νέας επιχειρήσεως μετά από δύο εβδομάδες», σημαίνει ότι ο στόχος της νέας επιχειρήσεως ίσως να είναι ευρύτερος και να μην περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση της παράνομης μεταναστεύεσεως.
Εάν το χρονοδιάγραμμα της νέας επιχειρήσεως συνδυασθεί με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15.11.2016, η «σύμπτωση» αυτή δείχνει ότι η παρουσία του ΝΑΤΟϊκού στόλου στο Αιγαίο ίσως να αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ενισχυμένης παρουσίας του ρωσσικού στόλου στην Μεσόγειο και όχι στην αντιμετώπιση της λαθρομεταναστεύσεως.
Η Τουρκία κατά περίεργο τρόπο αντιδρά στα σχέδια του ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι οι ροές των λαθρομεταναστών έχουν περιορισθεί.
Δεν έχει αντιληφθεί ή δεν γνωρίζει τα ευρύτερα σχέδια της συμμαχίας στην περιοχή του Αιγαίου;
Η Τουρκία ίσως να φοβάται ένα καινούργιο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και να θεωρεί ότι η παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχει κρυφό στόχο να το ενισχύσει, όταν ξεσπάσει «αυθόρμητα» στο κοντινό μέλλον.
Μπορεί οι Τούρκοι να έχουν δίκιο αυτή την φορά.
Οι Δυτικοί δεν έχουν χωνέψει ακόμα ότι το προηγούμενο πραξικόπημά (τους) απέτυχε…
Η προσέγγιση των οικονομικών συμφερόντων Τουρκίας και Ρωσσίας, με απώτερο σκοπό την δημιουργία του αγωγού αερίου Turkish Stream, ανησυχεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ...

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ…

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή, μετά τα οδυνηρά οικονομικά μέτρα της Ελληνικής κυβερνήσεως εναντίον μεγάλων τμημάτων του Ελληνικού πληθυσμού.
Ο κος Τσίπρας εόρτασε την επέτειο του ΟΧΙ στον Άγιο Ευστράτιο, ίσως γιατί δεν ήθελε να βρεθεί μπροστά σε κάποια πολυπληθή εκδήλωση διαμαρτυρίας από τον Ελληνικό λαό.
Το παρ’ ολίγον πάθημά του στα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου το καλοκαίρι ίσως να τον συνέτισε.
Γνωρίζουν ότι οι ημέρες τους στην εξουσία είναι λιγοστές, αλλά δεν θέλουν να φαντασθούν με ποιό τρόπο θα καταρρεύσει η κυβέρνησἠ τους…
Οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν, λόγω μίας πολιτικής κρίσεως στην Ελλάδα, το Αιγαίο να γίνει μία αφύλακτη θάλασσα.
Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για αύξηση της παρουσίας του στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δείχνουν ότι ετοιμάζεται μία παγκόσμια σύρραξη εναντίον της Ρωσσίας.
Η προετοιμασία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υλοποιηθεί αυτό το ενδεχόμενο.
Όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και από τις πρωτοβουλίες του κου Πούτιν.
Εάν στις ΗΠΑ εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρυ Κλίντον, η σύγκρουση στην Ευρώπη είναι βέβαιη.
Αν αντίθετα εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, θα υπάρξει πρόβλημα για τον Ερντογάν, την Τουρκία και την Μέση Ανατολή γενικότερα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα απαιτήσει η Τουρκία να ενεργεί στο μέλλον ως πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ.
Αυτή η απαίτηση δεν είναι συμβατή με την πολιτική και το όραμα του Ερντογάν, που φαντασιώνεται την Τουρκία ως περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη.
Θα υπάρξουν αντιδράσεις της Τουρκίας στις κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στον βαθμό, που αυτές θα προβλέπουν την δημιουργία ενός αυτονόμου Κουρδικού κράτους στην περιοχή, ακόμα και αν αυτό δεν περιλαμβάνει τουρκικά εδάφη.
Τα ευρύτερα συμμαχικά σχέδια σε περίπτωση συρράξεως με την Ρωσσία περιλαμβάνουν παρεμπόδιση του ρωσσικού στόλου από επιχειρήσεις στην Μεσόγειο.
Εάν η Τουρκία δεν κλείσει τα στενά στους Ρώσσους, τα Ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Λήμνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις για τις επιχειρήσεις τους.
Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί την παρουσία μουσουλμάνων μεταναστών στα ελληνικά νησιά για λόγους ασφαλείας.
Η Ελληνική κυβέρνηση υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τις βαθύτερες επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και προσπαθεί να του αναθέσει την αποστολή υπερασπίσεως των Ελληνικών νησιών από «οποιονδήποτε» εισβολέα, συμπεριλαμβάνοντας και τους Τούρκους.
Οι αφελείς όλων των πλευρών δεν καταλαβαίνουν ότι η επανάληψη της ιστορίας έχει κάποια όρια στην σημερινή εποχή.
Η δημιουργία προγεφυρωμάτων στην Μακεδονία για αντιμετώπιση κινδύνου προερχομένου από την Κεντρική Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον, αν η Τουρκία βρεθεί σε συμμαχία με τον επιτιθέμενο ή είναι ανίσχυρη να υπερασπισθεί τα ανατολικά ή τα νότια σύνορά της.
Η χρήση των πυρηνικών όπλων σε οποιανδήποτε σύρραξη θα φέρει τον κίνδυνο μέσα στις χώρες του ΝΑΤΟ, χωρίς να χρειασθεί προγενέστερη χερσαία εισβολή.
Η πολιτική της εντάσεως με την Ρωσσία στην Βαλτική και στην Πολωνία δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, όταν η χερσαία παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι 4000 άνδρες έναντι 30000 Ρώσσων αντιπάλων τους.
Τα οποιαδήποτε σχέδια για σύρραξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν θα μπορέσουν να περιλάβουν την Ελλάδα στους αντιμαχομένους.
Ουδέ ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα μπορεί να ξεγελάσει τον Ελληνικό λαό και να τον μπλέξει σε ένοπλη σύγκρουση του ΝΑΤΟ με την Ρωσσία.
Αυτή την φορά θα είμαστε ουδέτεροι.
Θα τους αφήσουμε να αυτοκαταστραφούν, αν έτσι επιθυμούν.
Όσο για την Ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να προσέχει ποιούς προσκαλεί να την επισκεφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Πολύ περισσότερο, αφού δεν γνωρίζει σήμερα με ασφάλεια το αποτέλεσμά τους, ούτε τι θα μπορούσε να συμβεί στην συνέχεια και να κάνει τα γεγονότα να τρέχουν με ταχύτητα…
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply