Ἰνδικὸ σενάριο

Το ινδικό σενάριο

Ἰνδικὸ σενάριο

Ο ηγέτης της Ινδίας ανακοίνωσε ότι, καταργούνται αμέσως τα χαρτονομίσματα των 500 και χιλίων ρουπιών (7,5 $  και 15 $) – ενώ στα ΑΤΜ οι Πολίτες μπορούν να παίρνουν μόνο έως 3.000 ρουπίες (30 $). Τα παραπάνω χαρτονομίσματα χάνουν από σήμερα την αξία τους, όπου οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές – δηλαδή από αμέσως.

Μετά από λίγες ημέρες η Ινδία θα εκδόσει νέα χαρτονομίσματα αξίας 2.000 και 500 ρουπιών – οπότε οι Ινδοί θα έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τα χρήματά τους, δηλώνοντας υποχρεωτικά αυτά που δεν έχουν φορολογήσει.

Ως αιτία ο Ινδός ανέφερε την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας – αν και φαίνεται καθαρά πως η χώρα έχει μεγάλα τραπεζικά προβλήματα και φοβήθηκε τις επιθέσεις των καταθετών της (Bank run).

Ο πρωθυπουργός πάντως ισχυρίσθηκε πως η οικονομία της Ινδίας υποφέρει, λόγω των απατεώνων και φοροφυγάδων – ζητώντας από τους Πολίτες συγγνώμη για τις δραστικές ενέργειές του. Πόσο μακρυά αλήθεια είναι ένα τέτοιο σενάριο από την Ελλάδα;

Βιλιάρδος Βασίλης

εἰκὼν

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply