Γαλλικὸ …ἀνέκδοτο γιὰ τὸ «Ὄχι» τῶν Ἰταλῶν

Τὸ γαλλικὸ ἀνέκδοτο τῆς παρηγοριᾶς« Μὲ τὸ ἰταλικὸ δημοψήφισμα ἔπεσε τὸ εὐρῶ καὶ θὰ εὐνοηθοῦν οἱ ἐξαγωγές.

Οι Ιταλοί παραμένουν προσηλωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την απόρριψή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων σε ένα δημοψήφισμα και δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin την Δευτέρα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, είπε ότι η Ιταλία είναι μια «σταθερή χώρα» και ότι η ήττα για τον πρωθυπουργό Matteo Renzi ήταν ένα εσωτερικό θέμα και όχι μια απόρριψη της ΕΕ.
Όταν ερωτήθη σχετικά με την μείωση της αξίας του ευρώ, είπε ότι η προηγουμένη δύναμη που είχε  «δεν είναι απαραίτητα» καλή για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την δύναμη του δολλαρίου.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin ίσως θα έπρεπε να δει έναν χάρτη της Ιταλίας με την κατανομή του Όχι και του Ναι στο ιταλικό «εσωτερικό» δημοψήφισμα, πριν μιλήσει.
OI ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ , ΠΟΥ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕ ΤΟ ΝΑΙ

OI ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ , ΠΟΥ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕ ΤΟ ΝΑΙ

Το ποσοστό της ήττας ήταν συντριπτικό με 59,11 % νίκη του «Όχι» και με συμμετοχή 69,3 %.
Η γεωγραφική κατανομή των περιοχών, που υπερίσχυσε το «Ναι», δείχνει ότι δύο στις τρεις περιοχές είναι παραμεθόριες και ευρίσκονται δίπλα στην Ελβετία και το Λιχνεστάιν.
Αντίθετα οι υπόλοιπες 17 περιοχές καλύπτουν το σύνολο της Ιταλίας.
Ο κος Sapin ψεύδεται όταν δηλώνει ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη από ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία για συνταγματικά θέματα.
Το δημοψήφισμα ήδη απειλεί την σταθερότητα της κυβερνήσεως της Ιταλίας και μπορεί να την οδηγήσει σύντομα σε πρόωρες εκλογές.
Ο κος Renzi πρόσφατα άλλαξε τον εκλογικό νόμο, προβλέποντας ενίσχυση οποιουδήποτε κόμματος ξεπεράσει το 40% των ψήφων.
Αυτή η ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των 5 αστέρων του Bebe Grillo στην κατάκτηση της εξουσίας στις προσεχείς πρόωρες εκλογές της Ιταλίας έως την Άνοιξη του 2017.
Φαντάζομαι ότι ο κος Sapin γνωρίζει ότι το κίνημα των πέντε αστέρων επιδιώκει την έξοδο της Ιταλίας από την ζώνη του ευρώ.
Ο πιό εύκολος τρόπος για την έξοδο από την ευρωζώνη είναι ένα σαρωτικό δημοψήφισμα.
Για τον λόγο αυτόν, υπάρχει συστηματικός κίνδυνος για την ΕΕ, όταν τα δημοψηφίσματα πληθαίνουν και προκύπτουν συνεχώς αρνητικά αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι δεσμευτικά για τις κυβερνήσεις, αλλά τα ερωτήματα που τίθενται δημιουργούν πάντα δίλημμα στον ψηφοφόρο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Renzi δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα.
‘Εκανε το λάθος να δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έβγαινε αρνητικό.
Βασίστηκε στο ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε καταφέρει να κερδίσει πολιτικά με την στάση του να σαμποτάρει ένα δημοψήφισμα σχετικό με την ανανέωση αδειών εξορύξεως φυσικού αερίου σε απόσταση 12 μιλίων από τις ακτές.
Η προσέλευση σ’ αυτό το δημοψήφισμα ήταν μόλις 30%.
Αλλά αυτή την φορά οι ψηφοφόροι δεν τσίμπησαν στο δόλωμα και δεν θέλησαν να του δώσουν αυξημένες εξουσίες για «μεταρρυθμίσεις».
Η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα, αν και προβλέψιμη.
Θα ακολουθήσει προσπάθεια συγκροτήσεως υπηρεσιακής κυβερνήσεως από τεχνοκράτες και αν αυτή δεν γίνει δυνατή, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την Άνοιξη του 2017.
Στον μεταξύ όμως χρόνο θα ξεσπάσει τραπεζική θύελλα στην Ιταλία, για να πεισθούν οι ψηφοφόροι ότι η μόνη ασφάλειά τους συνδυάζεται με την παραμονή τους στο ευρώ και στην ευρωζώνη.
Στο σχέδιο αυτό όμως υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος.
Τα τραπεζικά συστήματα των χωρών της ζώνης ευρώ συνδέονται μεταξύ τους και μία τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες.
To γαλλικό τραπεζικό σύστημα έχει έκθεση αξίας 300 δισεκατομμύρια δολλάρια στην Ιταλία, έναντι εκθλεσεως 100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων της Γερμανίας στην ίδια χώρα.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ 200 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ...

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ 200 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ…

Αν και από αρχική άποψη φαίνεται ότι η Γαλλία θα έχει τα μεγαλύτερα τραπεζικά προβλήματα, η κατάσταση γίνεται σημαντικά πολύπλοκη, καθώς η μέση μόχλευση του γερμανικού τραπεζικού τομέα είναι 52 προς ένα, έναντι 28 προς ένα της Γαλλίας.
Ο κίνδυνος από την έκθεση των γαλλικών τραπεζών στην Ιταλία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ισοσταθμίζεται με τον κίνδυνο 74,28 δισεκατομμυρίων δολλαρίων γερμανικών τραπεζικών συμμετοχών.
H Γερμανία θα καταλάβει πολύ σύντομα ότι η Ιταλία και οι τράπεζές της είναι μία θανατηφόρα οικονομική νάρκη.
Η αποτελεσματικότητα μίας νάρκης βασίζεται στο ότι το θύμα αγνοεί την ύπαρξή της μέχρι την μοιραία έκρηξή της.
Η Μέρκελ με τις ιδεολογικές εμμονές της για τον ενδεικνυόμενο τρόπο αντιμετωπίισεως των προβλημάτων των τραπεζών της Ιταλίας κατάφερε να μείνει ακυβέρνητη η Ιταλία πριν ακόμα ψηφισθεί ο προϋπολογισμός της για το 2017.
Θα μπορέσει άραγε να αποφύγει και η ίδια την επίσκεψη της τραπεζικής κρίσεως στην χώρα της;
Μάλλον όχι.
Και όλα θα αρχίσουν όταν το FED αποφασίσει να ανεβάσει τα επιτόκιά του ή εναλλακτικά, όταν ο Τραμπ αρχίσει την έντονη διολίσθηση του αμερικανικού δολλαρίου.
Ο Sapin έχει δίκιο, όταν ισχυρίζεται ότι η δύναμη του ευρώ μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλή για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς, αλλά ξέχασε ότι ο ίδιος είναι υπουργός οικονομικών της Γαλλίας και όχι των ΗΠΑ.
Οι αγορές εκτίμησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αρνητικά και έριξαν την ισοτιμία του ευρώ για τους δικούς τους λόγους και όχι για να ευνοήσουν τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.
Το είδαν σαν ένα ακόμα βήμα προς την διάλυση της ευρωζώνης και σαν προάγγελο του Italexit…

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply