Ὑπερηφαίστειο ἀπειλεῖ τήν ἰταλική οἰκονομία;

Ἕνα ἐνεργό ὑπερηφαίστειο ἀπειλεῖ  τήν ἰταλική οἰκονομία;

 

Ενώ 0 «σεισμός» μιας συστημικής τραπεζικής κρίσεως φθάνει σε κορύφωση, φαίνεται ότι η Ιταλία μπορεί να έχει ένα πολύ πιο υπαρξιακό πρόβλημα στα χέρια της. ‘Οπως αναφέρει ο Independent σε δημοσίευμα του, ένα από τα πιο επικίνδυνα υπερηφαίστεια του κόσμου δείχνει σημάδια αφυπνίσεως κάτω από την ιταλική πόλη της Νάπολης.
Το Campi Flegrei μπορεί να πλησιάζει ένα κρίσιμο σημείο πιέσεως, που είναι αναγκαίο για να το οδηγήσει σε μία έκρηξη για πρώτη φορά σε 500 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το ηφαίστειο κινείται προς ένα οριακό σημείο του υπεδάφους, πέραν του οποίου το ανερχόμενο μάγμα θα μπορούσε να προκαλέσει την απελευθέρωση υγρών και αερίων με ρυθμό δεκαπλάσιο από τον κανονικό.
Αυτή η άνοδος θα μπορούσε να προκαλέσει μια εισροή εξαιρετικά καυτού ατμού στους γύρω βράχους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Giovanni Chiodini, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Αυτό θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει μια «πολύ επικίνδυνη» έκρηξη για τα τρία εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν στην περιοχή.
Από το 2005, το Campi Flegrei έχει υποστεί «ανύψωση», η οποία οφείλεται σε συσσώρευση μάγματος κάτω από την επιφάνεια του ηφαιστείου.
Ανταποκρινόμενες στο φαινόμενο, οι ιταλικές αρχές έθεσαν το επίπεδο απειλής από πράσινο σε κίτρινο το 2012, σηματοδοτώντας την ανάγκη να παρακολουθείται ενεργά το υπερηφαίστειο.
Πριν από τέσσερα χρόνια οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε έκρηξη θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπων, που ζουν κοντά ή επάνω από το ηφαίστειο.
«Αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκρήξεις , που μπορεί να έχουν παγκόσμια καταστροφικά αποτελέσματα, συγκρίσιμα μόνο με πτώσεις μεγάλων μετεωριτών»,  δήλωσε ο Giuseppe De Natale, επικεφαλής του έργου για την παρακολούθηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου.
Σε κοντινή απόσταση ευρίσκεται ο Βεζούβιος, του οποίου η μαζική έκρηξη το 79 μ.χ. έθαψε Ρωμαϊκούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Πομπηίας, που θεωρείται επίσης ως ενεργό ηφαίστειο.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Σε πολύ παλαιές εποχές οι άνθρωποι ερμήνευαν τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα ως την οργή του Θεού.
Στην σημερινή εποχή ελάχιστοι πιστεύουν στα θεία και οι περισσότεροι ερμηνεύουν τα φαινόμενα με βάση την επιστήμη και την λογική.
Από αυτή την άποψη, οι παρατηρήσεις των επιστημόνων, για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείων ή για μεγάλους σεισμούς, δεν συνδέονται απαραίτητα στο συλλογικό υποσυνείδητο με θεϊκές προειδοποιήσεις, αλλά προκαλούν και σήμερα ανησυχία και τρόμο.
Η Ιταλία αντιμετωπίζει το τελευταίο έτος έντονη σεισμική δραστηριότητα με καταστροφικές συνέπειες .
Μετράει ήδη εφέτος 301 νεκρούς και άνω των 438 τραυματίες σε διαφορετικές περιοχές της, που δεν αποδίδονται σε ηφαιστειακή δράση.
Η κατάσταση όμως θα μπορούσε να γίνει και χειρότερη.
Αν ανατρέξετε στον παραπάνω σύνδεσμο, θα δείτε στις 23.11.1980 έναν μεγάλο σεισμό με μέγεθος 6,9 ρίχτερ με 2483 έως 4900 νεκρούς και 7700 έως 8934 τραυματίες στις περιοχές Campania και Vasilicata.
Στην Campania ευρίσκεται τόσο η Νάπολη, όσο και το ηφαίστειο Βεζούβιος.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ CAMPANIA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Η ΠΕΡΙΟΧΗ BASILICATA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Από τους δύο παραπάνω χάρτες μπορείτε να δείτε ότι οι δύο περιοχές είναι συνεχόμενες γεωγραφικά.
Οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις στα δημόσια οικονομικά των κρατών.
Η ετοιμότητα των δημοσίων υπηρεσιών δοκιμάζεται και αρκετές κυβερνήσεις κλονίζονται.
Μέχρι τώρα η χειρότερη εμπειρία φυσικής καταστροφής σχετίζεται κυρίως με σεισμούς.
Δεν περιλαμβάνει εκρήξεις ηφαιστείων κοντά σε ευρωπαικές πόλεις με μεγάλο πληθυσμό.
Αν το άρθρο επαληθευθεί, η οικονομία της Ιταλίας θα κλονισθεί σοβαρά.
Είναι αναπόφευκτο να σημειωθεί ένα ετήσιο δημόσιο έλλειμμα ανώτερο από 3% εκείνη την χρονιά.
Είναι έτοιμη η ΕΕ να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο ενδεχόμενο και να προβεί σε χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας;
Εάν κρίνουμε από την συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κοινωνικών αναταραχών.
Η ηγεσία της συμπεριφέρεται μονεταριστικά.
Την ενδιαφέρουν περισσότερο οι αριθμοί παρά οι άνθρωποι.
Καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς μία εκλογική χρονιά, για πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι φυσικές καταστροφές μπορεί να αλλάξουν απρόσμενα το φυσιολογικά αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ιταλία είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που δεν  μπορεί να προβλεφθεί πότε θα συμβεί ή εάν θα συμβεί τελικά.
Οι πιστοί οπαδοί μίας διαδεδομένης θρησκείας μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη.
Αρκετοί από αυτούς ίσως να έχουν προειδοποιηθεί για κάποιο επονομαζόμενο φρεάτιο της αβύσσου, που αναμένεται κάποια στιγμή ν’ ανοίξει για να ταλαιπωρήσει για πέντε μήνες τους μη πιστούς.
Η περιγραφή είναι πολύ ασαφής, αλλά θα μπορούσε να αφορά κάλλιστα στην έκρηξη ενός ηφαιστείου κάπου στην Ευρώπη ή μία πυρηνική καταστροφή.
Η πραγματοποίηση μίας παρόμοιας καταστροφής στην σημερινή εποχή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ιδιωτική οικονομία.
Θα επηρεάσει πολύ άσχημα τον κλάδο των ασφαλειών, που αναμένει ήδη μόνο μεγάλες ζημιές από μία ανοδική κίνηση των διεθνών επιτοκίων, μετά από μία μακρά περίοδο μικρών ή αρνητικών επιτοκίων.
Η εξήγηση:
H μεγαλύτερη ιταλική ασφαλιστική εταιρεία είναι η Assicurazioni Generali.
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο.
Το 2013 είχε έσοδα 66 δισεκατομμύρια ευρώ και κέρδος 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λειτουργούσε με περιθώριο κέρδους 2,9%
Η θυγατρική εταιρεία της κατά 100% με το όνομα Generali Deutschland AG δραστηριοποιείται στην Γερμανία ως εταιρεία συμμετοχών και ελέγχει άλλες 20 γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Είναι η δεύτερη σε μέγεθος γερμανική ασφαλιστική εταιρεία μετά την Allianz.
Το 2015 είχε συνολικά έσοδα 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ και λειτουργικό κέρδος 792 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι έχει περιθώριο κέρδους 4,4% σε σχέση με τα συνολικά έσοδά της.
Ποιά εταιρεία θα μπορούσε να ενεργεί ως αντασφαλιστής της Assicurazioni Generali για υλικές ζημιές στην Ιταλία;
Aν το γνωρίζαμε, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα συμβεί στην ασφαλιστική αγορά της Γερμανίας, αν και όταν σκάσει το ηφαίστειο στην Ιταλία.
Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα ίσως να έχει πολύ μικρότερη σημασία για την παγκόσμια οικονομία και την ζώνη ευρώ σε σχέση με το ιταλικής ιδιοκτησίας ασφαλιστικό σύστημα.
Τις τράπεζες μπορείς να τις σώσεις με bail-in ή και bail-out.
Τι μπορείς να κάνεις όμως, εάν σου σκάσει χρεωκοπία μεγάλης διεθνούς ασφαλιστικής εταιρείας από κάτι, που μπορεί να ξανασυμβεί μετά από 1938 χρόνια;
Απλά βλέπεις την καταστροφή και μένεις έκπληκτος από την ανθρώπινη αναλογιστική ανοησία…
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply