Θυμωμένο τὸ Ἰσραὴλ ζητᾶ ἐξηγήσεις ἀπὸ πρέσβεις γιὰ τὸ ψήφισμα ἐναντίον του!!!

Θυμωμένο τὸ Ἰσραὴν προσκαλεῖ τοὺς ξένους πρέσβεις γιὰ ἐξηγήσεις, κατηγορώντας τὸν Ὀμπάμα ὅτι συνωμοτεῖ ἐναντίον του!

 

H οργή του Ισραήλ κορυφώθηκε για δεύτερη ημέρα μετά την επίπληξη του στα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή, καθώς την Κυριακή κάλεσε τους πρέσβεις των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους επιπλήξει την ημέρα των Χριστουγέννων για την υποστήριξή τους σ’ ένα ψήφισμα, που κατεδίκαζε τους παρανόμους εποικισμούς του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.
.
Η ψηφοφορία πέρασε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν την μακροχρόνια τακτική τους να θωρακίζουν διπλωματικά το Ισραήλ και δεν άσκησαν, ως μόνιμο μέλος του συμβουλίου, το δικαίωμα του βέτο. Αντί γι’ αυτό προτίμησαν να απέχουν.
.
Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επιτέθηκε στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά του Ομπάμα ως μια «επαίσχυντη παγίδα», προειδοποιώντας ότι θα επανεκτιμήσει τις επαφές του με τα Ηνωμένα Έθνη και προσέθεσε ότι προσβλέπει στην συνεργασία με τον «φίλο» του, Ντόναλντ Τραμπ.
.
Στην συνέχεια, την Κυριακή, ο Νετανιάχου έδωσε το προσωπικό του στίγμα στην επίδειξη θυμού, επαναλαμβάνοντας κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτό, που ένας ανώνυμος Ισραηλινός επίσημος υπεστήριξε την Παρασκευή, ότι δηλαδή η Ουάσιγκτον είχε συνωμοτήσει με τους Παλαιστινίους για να ασκήσει πιέσεις για την έγκριση του ψηφίσματος. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τον ισχυρισμό.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουμε κάποιαν αμφιβολία ότι η διοίκηση Ομπάμα ξεκίνησε το ψήφισμα, το στήριξε, συντόνισε την διατύπωσή του και απαίτησε να περάσει», είπε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας δημόσια .
«Το ψήφισμα που ψηφίσθηκε στον ΟΗΕ χθες είναι μέρος του κυκνείου άσματος του παλαιού κόσμου, που είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισραήλ, αλλά, φίλοι μου, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την διάρκεια της τελετής Χανουκά, όπου ανάβουν κεριά.
«Και ακριβώς όπως είπε εχθές ο εκλεγείς Πρόεδρος Τραμπ, αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζετε.»
.
Ας ελπίσουμε ότι σ’ αυτήν την «νέα εποχή» δεν γίνονται στόχοι αεροπλάνα γεμάτα με παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές του στρατού ως αντίποινα για διπλωματικά σκάνδαλα.
Οι πρέσβεις των δέκα (10) από τις 14 χώρες, που εψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και έχουν πρεσβείες στο Ισραήλ, δηλαδή από την Βρεταννία, την Κίνα, την Ρωσσία, την Γαλλία, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, την Ουρουγουάη, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Νέα Ζηλανδία, εκλήθησαν στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε το υπουργείο.
.
Λίγο νωρίτερα, η εφημερίδα Haaretz προσέθεσε ότι ο Νετανιάχου είχε επίσης καλέσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή συνέβη, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την επίσκεψη στο Ισραήλ του Volodymyr Groysman, του Ουκρανού ομολόγου του και κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για «επαίσχυντη» συμπεριφορά για την αποτυχία του να ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ.
.
Ο κ. Groysman έπρεπε να αφιχθεί στο Ισραήλ την Τετάρτη για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εβραϊκό κράτος.
Όπως ανεφέρθη εχθές, το Ισραήλ θα αναστείλει επίσης μέρος της χρηματοδοτήσεώς του προς τα Ηνωμένα Έθνη, όπως είπε ο Νετανιάχου σε μια υβριστική ομιλία του το Σάββατο το βράδυ, στην οποία προειδοποίησε για περαιτέρω διπλωματικά και οικονομικά αντίποινα κατά των χωρών, που αντιτίθενται στο Ισραήλ στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.
.
Ο Ισραηλινός ηγέτης δεσμεύθηκε να συνεργασθεί με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με τα μέλη του Κογκρέσου «για να πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον αυτού του ψηφίσματος», κάνοντας την εντονότερη από ποτέ δημόσια επίθεσή του εναντίον του Ομπάμα.
.
Η Κυριακή είναι μια κανονική εργάσιμη ημέρα στο Ισραήλ, αλλά οι περισσότερες πρεσβείες είναι κλειστές και η πρόσκληση των πρεσβευτών κατά την ημέρα των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, προσθέτει το Reuters.
Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Νετανιάχου περιέγραψε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κο Τζον Κέρυ την Πέμπτη, κατά την οποία το Ισραήλ και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσαν με επιτυχία την Αίγυπτο να αποσύρει το ψήφισμα του ενάντια στους καταυλισμούς, που είχε υποβάλει. Μίαν ημέρα αργότερα υπεβλήθη  εκ νέου από την Νέα Ζηλανδία, την Σενεγάλη, την Βενεζουέλα και την Μαλαισία.
«Για δεκαετίες οι αμερικανικές και οι ισραηλινές κυβερνήσεις διαφωνούσαν σχετικά με τους οικισμούς, αλλά είχαμε συμφωνήσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα», είπε ο Νετανιάχου.
«Γνωρίζαμε ότι το να οδηγηθούμε εκεί θα κάνει τις διαπραγματεύσεις σκληρότερες και θα οδηγήσει την ειρήνη πιο μακρυά. Όπως είπα στον Τζον Κέρυ την Πέμπτη, «Οι Φίλοι δεν πηγαίνουν τους φίλους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας»…», είπε, αλλάζοντας γλώσσα ομιλίας από τα εβραϊκά στα αγγλικά.
.
Το Ισραήλ έχει ακολουθήσει μια πολιτική κατασκευής οικισμών στα εδάφη, που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 με τους Άραβες γείτονές του, δηλαδή την Δυτική Όχθη, την Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές , που οι Παλαιστίνιοι ζητούν για να δημιουργήσουν ένα κράτος.
Οι περισσότερες χώρες βλέπουν την εποικιστική δραστηριότητα ως παράνομη και θεωρούν ότι αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη. Το Ισραήλ διαφωνεί, επικαλούμενο βιβλικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και λόγους ασφαλείας.
.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι πιθανό να πάρει νέα στήριξη στην επιδίωξη σκληροπυρηνικής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους, όταν ο κ Τραμπ, που έχει υποσχεθεί να είναι ο πιο φιλοϊσραηλινός πρόεδρος στην ιστορία, αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, σημειώνουν οι FT.
.
Οι ξένοι διπλωμάτες στο Ισραήλ υπέθεταν, πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής, ότι ο Ομπάμα θα μπορούσε να ασκήσει το βέτο των ΗΠΑ σε ένα ψήφισμα κριτικό προς το Ισραήλ, ως έναν τρόπο να θέσει σε ισχύ νομικές παραμέτρους στην σύγκρουση και στην λύση των δύο κρατών πριν από την λήξη της θητείας του.
.
Ο κ. Tραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι η ψηφοφορία στον ΟΗΕ ήταν «μια μεγάλη απώλεια εχθές για το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την διαπραγμάτευση για την ειρήνη»..
«Όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι από την εποχή του (Jimmy) Carter επικύρωσαν την αμερικανική δέσμευση να μην προσπαθήσουν να υπαγορεύσουν μόνιμο διακανονισμό με το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου.
«Και εχθές, σε πλήρη αντίφαση με αυτή την δέσμευση, συμπεριλαμβανομένης της ρητής δεσμεύσεως από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα το 2011, ο Ομπάμα πραγματοποίησε ένα επαίσχυντο τέχνασμα στον OHE ενάντια στο Ισραήλ».
.
.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
.
Οι Σμερικανοί διπλωμάτες έγιναν πραγματιστές μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.
Οι μαριονέτες τους στην περιοχή νικήθηκαν κατά κράτος και το καθεστώς του προέδρου Ασσάντ δεν προβλέπεται να πέσει σύντομα.
Η Ρωσσία απέκτησε συμπάθειες στους αραβικούς λαούς και αυτό ανησύχησε σοβαρά τις ΗΠΑ.
Έτσι σκέφθηκαν να αλλάξουν τακτική και να μπλέξουν στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
.
Άφησαν για αρχή την Αίγυπτο να καταθέσει ένα ψήφισμα ενάντια στους παρανόμους καταυλισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.
Στην συνέχεια την «πίεσαν» να το αποσύρει, παρέχοντας καλές υπηρεσίες στο Ισραήλ, γνωρίζοντας όμως ότι θα επανυποβληθεί από άλλες τέσσερεις μη ελεγχόμενες χώρες.
.
Ο ελιγμός ολοκληρώθηκε, όταν άφησαν το ψήφισμα να ψηφισθεί από δέκα χώρες, χωρίς να ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ.
Έτσι το Ισραήλ παγιδεύθηκε σε μία διαδικασία ψηφοφορίας, κατά την οποία οι δέκα από τις δεκαπέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας έκριναν τους καταυλισμούς παρανόμους.
.
Το Ισραήλ κατάλαβε πολύ αργά ότι παγιδεύθηκε και άρχισε τους λεονταρισμούς, καλώντας τους δέκα χαμηλόβαθμους πρέσβεις των κρατών στην Ιερουσαλήμ για εξηγήσεις χριστουγεννιάτικα.
Επιπλέον απείλησε για διπλωματικά και οικονομικά αντίποινα και μίλησε για κύκνειο άσμα ενός παλαιού κόσμου, που σύντομα θα αλλάξει.
.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πολύ μεγάλες ελπίδες για την προεδρία Τραμπ και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Η ανάμειξη του ΟΗΕ στην περιοχή έχει προφητευθεί από τα πολύ παλαιά χρόνια.
Αναφέρεται μάλιστα σχετικά ότι για τρία και μισό χρόνια η περιοχή της Ιερουσαλήμ θα ευρίσκεται υπό τον έλεγχο απίστων.
.
Η αναφορά σε απίστους δεν γίνεται για τους μουσουλμάνους ή για τους Παλαιστινίους, που ενδεχόμενα γεννήθηκαν στο Ισραήλ, αλλά για στρατιώτες άλλων δογμάτων, όπως πχ βουδιστές κλπ, που ουδέποτε είχαν κάποιαν σχέση με το Ισραήλ.
Πρόκειται για τους λεγομένους κυανοκράνους, που φυλάσσουν όλες τις διχασμένες περιοχές του πλανήτη.
.
Το Ισραήλ έχει σήμερα δύο επιλογές:
Mπορεί να εγκαταλείψει την πολιτική του εποικισμού και να οδηγηθεί στην λύση των δύο ανεξαρτήτων κρατών, ανεχόμενο την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.
Η άλλη επιλογή είναι να επιδιώξει την προσάρτηση των εδαφών των Αράβων για να σχηματίσει ένα ισραηλινό κράτος αποκλειστικά για εβραίους.
.
Η δεύτερη επιλογή σημαίνει αργά ή γρήγορα πόλεμο για την περιοχή.
Καθώς η παρουσία της Ρωσσίας και των αντιαεροπορικών όπλων της στην περιοχή της έχουν στερήσει την εναέρια υπεροχή, ο μόνος εφικτός πόλεμος είναι ο χερσαίος ή ο πυρηνικός.
Όταν αυτό συμβεί, θα παρέμβει αναπόφευκτα ο ΟΗΕ για να τον σταματήσει και να σώσει τους Ισραηλινούς από την απόλυτη καταστροφή.
.
Το Ισραήλ είναι περικυκλωμένο από πολυπληθείς ισλαμικούς λαούς, που περιμένουν να δοθεί το σύνθημα της επιθέσεως.
Το σύνθημα θα δοθεί από την Αίγυπτο, καθώς το δικτατορικό της καθεστώς κάνει τελευταία συνεχή οικονομικά και διπλωματικά λάθη.
.
Το καίριο οικονομικό λάθος της είναι ότι δανείσθηκε από το ΔΝΤ και ως αντάλλαγμα άφησε το νόμισμα της να υποτιμηθεί έντονα. Επιπλέον δεσμεύθηκε προς το ΔΝΤ να διακόψει τις επιδοτήσεις προς τον φτωχό πληθυσμό της.
Το διπλωματικό λάθος της είναι ότι σχεδιάζει την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν, καθώς η Σαουδική Αραβία σταμάτησε να της χορηγεί πετρέλαιο από τον Οκτώβριο, ως αντίδραση για την στήριξη από την Αίγυπτο στον ΟΗΕ της ρωσσικής προτάσεως για την Συρία.
.
.
Η Αίγυπτος έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει ελεύθερες οικονομικές ζώνες εκμεταλλεύσεως στους Ρώσσους, στους Κινέζους και στους Ιταλούς, δίπλα στην νέα διώρυγα του Σουέζ, στο κοντινό μέλλον.
.
.
Η Αμερική για να συμμετάσχει σ’ αυτές τις οικονομικές διεργασίες πρέπει να έχει καλές διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο, για να μην περιέλθει αυτή στον οικονομικό έλεγχο της Ρωσσίας.
.
Το τελευταίο διπλωματικό παιχνίδι σε βάρος του Ισραήλ έγινε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο.
Αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν τα λεγόμενα του Νετανιάχου, θα πρέπει να αναμένουμε ότι το Ισραήλ προετοιμάζει σύντομα τετελεσμένα για την περιοχή.
.
Ο Νετανιάχου κακώς βασίζεται στη μελλοντική βοήθεια του Τραμπ για τα σχέδια του.
Η Αμερική δεν είναι διατεθειμένη να διαθέσει επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσει το Ισραήλ και κάθε στρατιωτική βοήθεια εκ μέρους της επί προεδρίας Τραμπ θα πληρώνεται αδρά.
Οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον να μπλέξουν τον ΟΗΕ στην διαχείριση της πολιτικής καταστάσεως στην Μέση Ανατολή, γιατί γνωρίζουν την ανικανότητά του να επιτυγχάνει απτά αποτελέσματα σε εμφύλιες συγκρούσεις.
.
Αντίθετα οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμεύουν περισσότερο στην διατήρηση τετελεσμένων αδίκων καταστάσεων, με την μορφή ουδετέρων ζωνών ανάμεσα στους εμπολέμους και ως απαθείς παρατηρητές, σε οποιαδήποτε επεισόδια στα τεχνητά σύνορα.
.
Δυστυχώς για το Ισραήλ οι παράνομοι συνοικισμοί του θα ευρεθούν μέσα σε παρόμοιες ουδέτερες ζώνες, στις οποίες δεν θα έχει κάποιον στρατιωτικό έλεγχο.
Και ως κερασάκι στην τούρτα οι ενέργειες δημιουργίας παρανόμων οικισμών σε κατεχόμενες αραβικές περιοχές είναι πλέον παράνομες και μάλιστα με την βούλα του ΟΗΕ, οπότε χάθηκαν τα προσχήματα για οποιανδήποτε χρηματοδότησή τους από οποιοδήποτε διεθνές ταμείο ή οργανισμό, όπως η Ε. Ε….
.
.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply