Βασικὲς λεπτομέρειες γιὰ τὸ κτύπημα τρομοκρατῶν στὴν Ἰερουσαλὴμ

Σχόλιο:
Συνδέοντας τὴν τρομοκρατικὴ ἐπίθεση στὴν Ἰερουσαλὴμ μὲ τὸ περιστατικὸ Elor Azaria

 

O αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού στρατού Αντιστράτηγος κ. Gadi Eisenkot είδε το βίντεο της κάμερας ασφαλείας, που προέκυψε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Είδε δεκάδες στρατιώτες να τρέχουν πέρα ​​δώθε, απλά δεν έτρεχαν προς την κατεύθυνση του φορτηγού και του δράστη.

Η εντύπωση των στρατιωτών να τρέχουν για την ζωή τους προκάλεσε έναν βίαιο και επιζήμιο διάλογο. Δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει τις δύσκολες εικόνες στο φόντο της υποθέσεως Elor Azaria, κατά την οποία ένας στρατιώτης του ισραηλινού στρατού κατεδικάσθη για ανθρωποκτονία από αμέλεια την περασμένη εβδομάδα, καθώς κατεγράφη από κάμερα να πυροβολεί έναν πληγωμένο και φαινομενικά ανίκανο τρομοκράτη, που ισχυρίσθηκε ότι εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή. Οι φωνές, που συνέδεαν τον υποτιθέμενο δισταγμό των στρατιωτών να πυροβολήσουν τον τρομοκράτη οδηγό με την υπόθεση Azaria προήλθαν κυρίως από τους πολιτικούς και τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτυώσεως.

Αυτό που εξοργίζει τον αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού περισσότερο είναι ότι στην πραγματικότητα στο μέτωπο συμβαίνει το αντίθετο. Στο μέτωπο οι στρατιώτες πυροβολούν, σκοτώνουν τους τρομοκράτες και εξουδετερώνουν τρομοκρατικά περιστατικά, χωρίς δισταγμό ή φόβο.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από έναν νεαρό δόκιμο να λειτουργήσει σαν ένας στρατιώτης του πεζικού στην σκηνή μιας τρομοκρατικής επιθέσεως, αν ο ίδιος ουδέποτε είχε εκπαιδευθεί να το πράξει», μια πηγή του ισραηλινού στρατού μου είπε την Κυριακή. Και έχει δίκιο. Ωστόσο, οι εικόνες εξακολουθούν να ρίχνουν λάδι στην φωτιά.

Το 2016, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 84 τρομοκράτες, 79 τρομοκράτες στην Ιουδαία και την Σαμάρεια και άλλους πέντε τρομοκράτες στα σύνορα της Γάζας. Στα παρελθόντα έτη οι Ισραηλινοί στρατιώτες εξουδετέρωσαν και τραυμάτισαν 874 τρομοκράτες, 757 από αυτούς στην Ιουδαία και την Σαμάρεια και άλλους 117 στα σύνορα της Γάζας.

Το βίντεο κάμερας ασφαλείας μπορεί να υποδηλώνει διστακτικότητα ανάμεσα στους στρατιώτες, όμως, οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν διστάζουν . Οι μαρτυρίες από στρατιώτες, που ευρίσκοντο στην σκηνή της τρομοκρατικής επιθέσεως της Κυριακής δεν υποδηλώνουν ότι υπήρξε φόβος να πυροβολήσουν .

«Την στιγμή που συνειδητοποίησα ότι ήταν μια τρομοκρατική επίθεση, έβαλα μία γεμιστήρα και πυροβόλησα τον τρομοκράτη», δήλωσε την Κυριακή ο δόκιμος «Τ».

Ο ήρωας της ημέρας, Eitan Rond, ο οποίος σκότωσε τον τρομοκράτη, είπε στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι σκέφθηκε ότι οι στρατιώτες απέφυγαν να αντιμετωπίσουν τον τρομοκράτη λόγω της υποθέσεως Azaria. Τα σχόλιά του ήταν ακατάλληλα, λανθασμένα, επικριτικά και σπιλώνουν το καλό όνομα στην μάχη των στρατιωτών του ισραηλινού στρατού.

Ο Rond κτύπησε δύο φορές την Κυριακή: την πρώτη φορά κτύπησε ηρωικά ενάντια στον τρομοκράτη και την δεύτερη φορά κτύπησε μια ευαίσθητη και εκτεθειμένη χορδή στον ισραηλινό στρατό. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της δίκης του Elor Azaria.

Ο βίαιος δημόσιος διάλογος την Κυριακή γύρω από το ζήτημα του κατά πόσον υπάρχει ή όχι μια επιρροή του περιστατικού Azaria αποδεικνύει ότι ο ισραηλινός στρατός δεν διαβάζει σωστά τα πράγματα. Ίσως οι αριθμοί δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είναι διστακτικός , ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι είναι πολύ ευάλωτος.

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Θα ήθελα να σχολιάσω λίγο το βίντεο, που συνοδεύει το πρωτότυπο άρθρο.

 

Στο περιστατικό σκοτώθηκαν προχθές 4 στρατιώτες και 17 τραυματίστηκαν, όταν ένα φορτηγό έπεσε επάνω στους μαθητές μίας στρατιωτικής σχολής στην Ιερουσαλήμ.

Τρία από τα θύματα ήταν γυναίκες και ένας ήταν άνδρας.

Κατά «σύμπτωση» τρία από τα θύματα ήταν ευέλπιδες.

Τι ακριβώς βλέπουμε στο βίντεο;

Υπάρχουν δύο ομάδες «στρατιωτών».

Η μπροστινή ομάδα αποτελείται από περίπου 24 άτομα , στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που παίζουν κάποιο παιχνίδι.

Αν το παρακολουθήσετε καλλίτερα, θα δείτε ότι είναι αυτό που στην χώρα μας λέγεται καψόνι.

Οι αρχαιότεροι διαλέγουν κάποιον τυχαία και τον διατάσσουν να κάνει κάτι ανόητο, πχ να κάνει κύκλο γύρω από τον εαυτό του ή να σκύβει να μαζέψει κάτι από το κέντρο.

Όταν η διαταγή πραγματοποιείται, οι ανώτεροι χειροκροτούν ή γελούν.

Σ’ αυτήν την φάση οι Ισραηλινές υποψήφιες αξιωματικοί συμπεριφέρονται σαν παιδάκια (στα πλαίσια της «εκπαιδεύσεως») και έχουν χάσει κάθε πρωτοβουλία.

Στην συνέχεια, ένα φορτηγό κτυπά την δεύτερη ομάδα στρατιωτών, που στέκεται δίπλα σε ένα λεωφορείο και δεν μπορεί να αντιδράσει.

Το φορτηγό μετά το αρχικό κτύπημα προσπαθεί να ξαναγυρίσει για να τους αποτελειώσει.

Τότε όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ατύχημα, αλλά πρόκειται για τρομοκρατικό κτύπημα.

Η πρώτη ομάδα είναι απορροφημένη από το παιχνίδι, αλλά ένας άνδρας από την ομάδα ακούει τον θόρυβο, γυρίζει προς το περιστατικό, πλησιάζει λίγο και στην συνέχεια επιστρέφει στην ομάδα και την διατάσσει να διαλυθεί άμεσα.

Οι Ισραηλινές δόκιμοι τρέχουν να καλυφθούν, γιατί διετάχθησαν και όχι γιατί κατάλαβαν τον κίνδυνο και τρόμαξαν…

Δυστυχώς όμως το ισραηλινό κοινό δεν βλέπει έτσι τα πράγματα.

Θεωρεί ότι οι «στρατιώτες» τους φοβήθηκαν, γιατί δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να κάνουν τον πιστολέρο, που πυροβολά πρώτα και ρωτάει τις ερωτήσεις αργότερα.

Δεν άρεσε στον ισραηλινό στρατό μία πραγματικά δίκαιη απόφαση, που τιμώρησε τον πιστολέρο Elor Azaria για ανθρωποκτονία ενός πληγωμένου και ανίσχυρου τρομοκράτη.

Οι φωνές των ασχέτων καλύπτουν την αλήθεια.

Οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν στο παρελθόν από τον «υπερήφανο» ισραηλινό στρατό (958 σύμφωνα με το άρθρο) σκοτώθηκαν στην Σαμάρεια και στην Γάζα και όχι στην Ιερουσαλήμ.

Μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την Αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ οι συνθήκες ασφαλείας αναμένεται να αλλάξουν.

ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΌ «ΣΥΜΠΤΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.

 

Το προχθεσινό τρομοκρατικό περιστατικό έγινε στην ευρύτερη περιοχή, που θα λειτουργεί η Αμερικανική πρεσβεία.

Η προχθεσινή εκδρομή αναψυχής ήταν μία πρώτη επαφή με την περιοχή για αναγνώρισή της.

Αν οι ισραηλινές αρχές σκέπτονται να χρησιμοποιήσουν τους ευέλπιδές τους για να κάνουν τον χωροφύλακα εκεί, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Ο τρομοκράτης ήταν ένας απλός κάτοικος μίας γειτονικής περιοχής και γι’ αυτό μπόρεσε να δράσει αποτελεσματικά.

Είναι πολύ διαφορετικό να σκοτώνεις κάποιον τρομοκράτη στα σύνορά σου από το να τον εντοπίζεις μέσα στο γηγενές πλήθος και να τον εξουδετερώνεις.

Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για παράπλευρες απώλειες αμάχων, αλλά και ο κίνδυνος να σε καταγράψει κάποια κάμερα να διαπράττεις θηριωδίες στο όνομα της «ασφαλείας του ισραηλινού λαού»…

Λυπάμαι πολύ για τις προχθεσινές απώλειες εικοσάχρονων νέων σ’ ένα ανούσιο τρομοκρατικό κτύπημα.

Γνωρίζω ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει άσκημα και σύντομα.

Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω μία παράφραση του «’Οφθαλμός αντί οφθαλμού και όδοντας αντί οδόντος».

Σ’ ένα κόσμο, που πιστεύει σε κάτι τέτοιο, είναι αναπόφευκτο να μείνουν όλοι χωρίς μάτια και χωρίς δόντια.

Η ταραχή μεταφέρθηκε τώρα από την πλευρά των συνόρων με την Ιορδανία.

Το Ισραήλ θα κάνει μεγάλο λάθος, αν επιτρέψει με αντεκδικήσεις στον αραβικό πληθυσμό της Ιερουσαλήμ, να μεταδοθεί η αναταραχή μέσα στην Ιορδανία.

Ο επόμενος κίνδυνος για το Ισραήλ θα προέρχεται από τα βόρεια σύνορά του, αλλά η αφορμή για την γενική επίθεση θα ξεκινήσει από την Ιερουσαλήμ.

Το τέμενος του Αλ ‘Ακσά κινδυνεύει να καταστραφεί, αν οι ταραχές ενταθούν στην Ιερουσαλήμ, γιατί κάποιοι ανόητοι σχεδιάζουν ήδη να κτίσουν στην θέση του τον τρίτο ναό του Σολομώντος..

Μόνο οι τυφλοί δεν βλέπουν το δυσάρεστο μέλλον τους να πλησιάζει…

 John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply