Ἐκδίδεται στὶς Η.Π.Α. Μεξικανὸς Βαρῶνος ναρκωτικῶν

O κακόφημος Μεξικανός βαρώνος ναρκωτικών, ο Ιωακείμ Γκούζμαν, που είναι περισσότερο γνωστός ως El Chapo, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα αντιμετωπίσει πολλαπλές κατηγορίες για ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες και ξέπλυμα χρήματος.

Ένα αεροπλάνο, που μετέφερε τον βαρώνο ναρκωτικών,  προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο MacArthur της Νέας Υόρκης αργά την Πέμπτη.

Το Πέμπτο Πολυμελές Ποινικό Δικαστήριο στην Πόλη του Μεξικού αρνήθηκε προστασία με βάση τους νόμους της χώρας στον Γκούζμαν, σύμφωνα με δήλωση τουΥπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, η διαδικασία εκδόσεως ξεκίνησε και ο Γκούζμαν πετούσε, ακολουθώντας την διαδρομή προς την Νέα Υόρκη, μέσα σε ένα μεξικανικό αεριωθούμενο τύπου Bombardier Challenger.

Τον Μάιο του περασμένου έτους ένας Μεξικανός δικαστής ενέκρινε το αίτημα εκδόσεως των ΗΠΑ για τον Γκούζμαν, αλλά η απόφαση ανεστάλη προσωρινά μετά από έφεση των δικηγόρων του, που ισχυρίσθηκαν ότι ενδέχεται ο πελάτης τους να αντιμετωπίσει μια πιθανή θανατική ποινή στις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού απέρριψε τις προσφυγές, που κατατέθηκαν από τους δικηγόρους του El Chapo και αποσκοπούσαν στην ακύρωση της εκδόσεως νωρίτερα την Πέμπτη. «Οι δικαστές απεφάσισαν να μην δικάσουν την προσφυγή για την προστασία από την έκδοση», δήλωσε μια πηγή του δικαστηρίου στο AFP.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την έκδοση του El Chapo, αναφέροντας σε μια δήλωση ότι ο περιβόητος έγκληματίας βρίσκεται «καθ ‘οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη σε σχέση με την ηγεσία του οργανωμένου μεξικανικού συνδικάτου εγκλήματος, που είναι γνωστό ως «Sinaloa Cartel».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση του Μεξικού για την εκτεταμένη συνεργασία και την βοήθειά της στο να εξασφαλίσει την έκδοση του Γκούζμαν Λοέρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες»,  αναφέρεται στην δήλωση.

«Είναι ένα καλό πράγμα που δόθηκε τελικά στην αμερικανική πλευρά», είπε στο Reuters ένας αστυνομικός των ΗΠΑ με έδρα το Μεξικό. Το Μεξικό, ωστόσο, ουδόλως ασχολήθηκε με το χρονοδιάγραμμα της εκδόσεως, η οποία προέκυψε μόλις μίαν ημέρα πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, «αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι κακό πράγμα», προσέθεσε ο αξιωματικός.

Ένας Μεξικανός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι η μάλλον απροσδόκητη και ταχεία έκδοση προοριζόταν ως «αποχαιρετιστήριο δώρο» προς την κυβέρνηση Ομπάμα και δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως δώρο για την επερχομένη ανάληψη καθηκόντων από τον εκλεγέντα Πρόεδρο Tραμπ.

Ο El Chapo, ο οποίος ηγείται του καρτέλ Sinaloa , καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για λαθρεμπόριο τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών στην χώρα. Οι κατηγορίες εναντίον του Γκούζμαν στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν συνωμοσία για την εισαγωγή και κατοχή με σκοπό την διανομή κοκαΐνης, καθώς και κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, για ανθρωποκτονία και για κατοχή πυροβόλων όπλων.

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων στις 9 Ιανουαρίου εφέτος έχουν ξεσπάσει ταραχές σε διάφορες πόλεις του Μεξικού.

Η κυβέρνηση του Μεξικού προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ταραχές, χρησιμοποιώντας την Αστυνομία και τον Στρατό.

Στο πλαίσιο αυτής της καταστάσεως θα ήταν χρήσιμη η έκδοση του Γκούζμαν στις ΗΠΑ και γι’ αυτό έγινε τώρα.

Ο Γκούζμαν έχει αποδράσει στο παρελθόν δύο φορές από φυλακές «υψίστης» ασφαλείας του Μεξικό.

Αν έμενε στην χώρα, θα είχαμε σύντομα κάποιαν απόδρασή του από τις φυλακές.

Ο Γκούζμαν όμως δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Αν και ουδέποτε πάτησε στις ΗΠΑ, έχει κηρυχθεί από την Επιτροπή Αντιμετωπίσεως Εγκλημάτων του Σικάγο το 2013 ως υπ’ αριθμό 1 Δημόσιος Κίνδυνος. Ο τίτλος αυτός έχει δοθεί στο παρελθόν μόνο στον Αλ Καπόνε.

Υπό τον έλεγχο του Γκούζμαν ευρίσκονται 120.000 μέλη συμμοριών μόνο στο Σικάγο.

Το καρτέλ Sinaloa διαθέτει στην Αμερικανική αγορά 2 τόνους κοκαίνη τον μήνα (!) .

ΠΗΓΗ

Τον Μάρτιο του 2015 είχε αποκαλυφθεί σε μία εκπομπή του BBC ότι το καρτέλ διατηρούσε σχέσεις με υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, που επέτρεπαν την αγορά όπλων από μέλη του καρτέλ με αντάλλαγμα πληροφορίες για αντίπαλες συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών.

Επίσης ανεξάρτητες στατιστικές μελέτες είχαν αποδείξει στο παρελθόν ότι τα μέλη του συνδικάτου του Γκούζμαν συλλαμβάνονταν από την μεξικανική Αστυνομία με μικρότερη συχνότητα από τις άλλες συμμορίες.

Η έκδοση του Γκούζμαν θα περιπλέξει την κατάσταση της εγκληματικότητας τόσο στο Μεξικό, όσο και στις ΗΠΑ.

Με την έννοια αυτή o Γκούζμαν είναι εισαγόμενος μπελάς για την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Γκούζμαν διοικούσε τις συμμορίες του μέσω κινητών τηλεφώνων από το εσωτερικό της φυλακής στο Μεξικό.

Θα μπορέσει να το κάνει και τώρα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ;

Το καρτέλ του Γκούζμαν χρησιμοποιούσε στο παρελθόν μυστικές σήραγγες στα σύνορα με το Μεξικό για την εισαγωγή των ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Είναι ευνόητο ότι το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό δεν πρόκειται να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ, όσο υπάρχουν παρόμοιες σήραγγες σε λειτουργία.

Η κυβέρνηση του Τραμπ θα μπορούσε με κατάλληλο χειρισμό του Γκούζμαν να μειώσει την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ.

Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί.

O Ismael Zambada García ανέλαβε την διοίκηση του καρτέλ μετά την σύλληψη του Γκούζμαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε πολλά προχθές στον λαό του για την καταπολέμηση του εισαγομένου εγκλήματος.

Τώρα, που οι φυλακές του φιλοξενούν ένα διαβόητο ναρκοβαρώνο, ίσως ήλθε η ώρα να μάθει από πρώτο χέρι και τους διαπλεκομένους Αμερικανούς συνεργάτες του.

Θα ήταν έκπληξη να προβλέψουμε ότι ανάμεσα τους υπάρχουν εξέχοντες Αμερικανοί πολιτικοί του παρελθόντος;

Αν δεν υπήρχαν, πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την μακροβιότητα του καρτέλ του «κοντού»;

Εl Chapo στα μεξικάνικα σημαίνει: o κοντός…

O κοντός συνελήφθη για πρώτη φορά στην Γουατεμάλα τον Ιούνιο του 1993 και εκδόθηκε στο Μεξικό, όπου καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια και 9 μήνες φυλακή.

 

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ GUZMAN ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΟ 1993….

 

ΠΗΓΗ

Η αυτοκρατορία του έκτοτε γιγαντώθηκε έως σήμερα, καθώς μπορούσε να την διοικεί κατά διαστήματα μέσα από το κελλί της φυλακής.

Κατά σύμπτωση, από τον Ιανουάριο του 1993 ως το 2001 ανέλαβε πρόεδρος ο Μπίλ Κλίντον.

ΠΗΓΗ

Αν ο Μπιλ Κλίντον σταματούσε τις προβλέψεις της NAFTA, ίσως ο κοντός να παρέμενε στην φυλακή μέχρι το 2013…

John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply