Δὲν τελειώνουμε πρὸ τοῦ Ἰουλίου μὲ τὶς διαπραγματεύσεις

Γιατὶ οἱ διαπραγματεύσεις, ἀνάμεσα στὴν Ἑλλάδα καὶ στοὺς δανειστές, δὲν μποροῦν νὰ λήξουν, χωρὶς κάποιαν συμφωνία, ἔως τὸν Ἰούλιο ἐφέτος

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξαν χωρίς συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ χρεών το καλοκαίρι, αλλά δεν θα είναι σε θέση να το πράξει χωρίς νέες δόσεις από το σχέδιο διασώσεως.

Σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διασώσεως, η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις ή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Βουλγαρία, αποκαλύπτεται το πραγματικό και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος εφέτος.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η χρονική κατανομή των δόσεων της Ελλάδος κατά το 2017.

ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΕΩΣ ΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ 2017

Περίπου στο μέσο του διαγράμματος εμφανίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα εξυπηρετήσεως δόσεων του 2017. Στις 17 Ιουλίου πρέπει να αποδοθούν σε διεθνείς επενδυτές δόσεις 2, 1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στις 18 Ιουλίου πρέπει να αποδοθούν στο ΔΝΤ 0,3 δισεικατομμυρίου ευρώ και στις 20 Ιουλίου γίνονται απαιτητά από την ΕΚΤ άλλα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι προφανές ότι το συνολικό πόσο είναι πολύ μεγάλο και θα λείπει από τα δημόσια ταμεία.

Πώς λοιπόν η κυβέρνηση σκοπεύει να το αποδώσει έως τότε;

Η κυβέρνηση και όλα τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ υποθέτουν ότι το ποσό θα μας το δανείσουν οι εταίροι μας ή ο ESM.

Aλλά οι εταίροι μας θα έχουν πολιτικό πρόβλημα να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους την διάθεση ενός τόσο μεγάλου ποσού στην Ελλάδα.

Θα έχει ήδη μεσολαβήσει το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία και την Γαλλία για τους ευρωλάγνους, ενώ και στην Γερμανία θα ευρίσκονται σε προεκλογική περίοδο έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Είναι μάλλον απίθανο να εγκριθεί από όλα τα κοινοβούλια τόσο μεγάλη χρηματοδότηση.

Η Ελληνική κυβέρνηση τότε θα έχει τρεις επιλογές:

  • Ή θα δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί τότε.
  • Ή θα πρέπει να έχει βγει στις αγορές και να έχει συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Ή θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών και επίσημη χρεωκοπία της Ελλάδος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επιλεγείσα λύση θα είναι γνωστή από τις 27 Φεβρουαρίου εφέτος, καθώς τότε λήγει μία δόση ποσού 1,6 δισεκτομμυρίου ευρώ προς τον ESM.

Aν μέχρι τότε η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει κάποια συνενόηση με τους δανειστές της, ο ESM θα πρέπει λογικά να της αρνηθεί επιπλέον χρηματοδότηση.

Έτσι, η Ελλάδα θα κληθεί από τους δανειστές της να πληρώσει από τα διαθέσιμά της στα κρατικά ταμεία, με επίταση της ασφυξίας στα δημόσια οικονομικά.

Η Ελλάδα τον Ιούλιο δεν θα έχει προλάβει να εισπράξει κάποιον ετήσιο προβλεπόμενο φόρο.

Η «διαπραγμάτευση» με τους εταίρους για την λήξη της αξιολογήσεως αφορά μόνο σε αυτήν την δόση.

Γι’ αυτό όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες «εύχονται» ή επιδιώκουν κάποιαν συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Για τις υπόλοιπες δόσεις του Ιουλίου δεν έχουν αποκαλύψει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, γιατί μάλλον σκέφτονται να αποδράσουν δια των εκλογών…

Από τις 15 Μαρτίου αναμένεται να αποχαιρετίσουμε τον κο Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup, καθώς θα είναι σίγουρα κάποιος άλλος ο επόμενος υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας μετά τις εκλογές.

Αυτή η λεπτομέρεια εξηγεί τις τωρινές δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του για εύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσεως.

Εξηγεί επίσης και τις απειλές του κου Σόιμπλε για αναγκαστικό Grexit, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ, εάν ήθελε, θα μπορούσε να επιλύσει το ταμειακό πρόβλημα της Ελλάδος με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεώς της.

Αν η Ελλάδα εξέδιδε πολυετή ομόλογα (πέραν των 3 ετών) αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσαν να εξοφληθούν οι διεθνείς επενδυτές και με τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να εξοφληθεί η δόση του Ιουλίου προς την ΕΚΤ.

Οι κάτοχοι των ομολόγων, στην συνέχεια, θα μπορούσαν να ανακτήσουν ρευστότητα ποσού 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΚΤ μέσω συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής επεκτάσεώς της.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στερείται φαντασίας και αγνοεί τον τρόπο, που θα μπορούσαν να διατεθούν παρόμοια ομόλογα για να αποφύγει το σοβαρό πρόβλημά της.

Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν τρεις τουλάχιστον τρόποι για να γίνει κάτι παρόμοιο.

Ο ένας από αυτούς είχε δοκιμασθεί στο παρελθόν με επιτυχία από τον κο Τσοβόλα, όταν είχε επιτρέψει σε όλους τους κατοίκους Ελλάδος να ανοίξουν λογαριασμό σε συνάλλαγμα.

Στην σημερινή εποχή, η αντίστοιχη κίνηση θα ήταν να επιτραπεί η τήρηση στις Ελληνικές τράπεζες εντόκων λογαριασμών σε χρυσό με δικαιούχους κατοίκους Ελλάδος, με θεματοφύλακα την ΤτΕ.

Ουδείς κάτοχος λογαριασμού θα φοβόταν κούρεμα καταθέσεων, εάν το απόθεμα του χρυσού τηρείτο στην ΤτΕ και όχι στις εμπορικές τράπεζες…

Έναντι αυτού του χρυσού θα μπορούσαν να εκδοθούν από τις τράπεζες περιζήτητα διεθνή ομόλογα με την εγγύηση της ΤτΕ, που θα μπορούσαν να πουληθούν σε κατόχους λογαριασμών καταθέσεων σε Ελληνικές τράπεζες ή και σε ξένους επενδυτές.

Τα ποσά, που θα συγκεντρώνονταν από την έκδοση παρομοίων ομολόγων, θα μπορούσαν να δανεισθούν από τις τράπεζες στο δημόσιο για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, οι δε τόκοι και το κεφάλαιόο τους θα αποπληρώνονταν σε ευρώ από το Ελληνικό κράτος ή θα συμψηφίζονταν με τις κρατικές επιστρεπτέες ενισχύσεις προς τις τράπεζες.

Ένας δεύτερος τρόπος χρηματοδοτήσεως θα μπορούσε να ήταν η πώληση της ιδιοκτησίας του δικτύου, που θα κατασκευασθεί στην χώρα μας στα πλαίσια του Turkish Stream, με αντίτιμο ομόλογα ξένων χωρών. Στην συνέχεια τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ και με το αντίτιμο της ρευστοποιήσεώς τους να πληρωθεί η δόση προς την EKT.

Toν τρίτο τρόπο δεν πρόκειται να σας τον αποκαλύψω, γιατί φοβάμαι ότι θα διαρρεύσει από τους εγχωρίους συνεργάτες της τρόικας.

Η Ελλάδα πρέπει πάντα να έχει τουλάχιστον τρία σχέδια για ό,τι σχεδιάζει να κάνει και ο τρίτος τρόπος πρέπει πάντα να μένει επτασφράγιστο μυστικό.

Αν πάντως η κυβέρνηση προτιμήσει τις πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κρατική χρεωκοπία μέχρι τον Ιούλιο…

Για Grexit δεν σας μιλώ, γιατί ούτε η Γερμανία επιθυμεί στην πραγματικότητα μία τέτοια εξέλιξη, ούτε είναι εφικτό κάτι τέτοιο άμεσα με βάση τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Η διαδικασία αποχωρήσεως από το κοινό νόμισμα απαιτεί ταυτόχρονα και εγκεκριμένη από το ευρωκοινοβούλιο συμφωνία αποχωρήσεως από την ΕΕ εντός δύο ετών το αργότερο.

Εάν μας έκαναν τέτοια χάρη, ποιός θα πλήρωνε το τεράστιο χρέος της Ελλάδος μετά τα δύο χρόνια;

O ανάπηρος κος Σόιμπλε ή τα κορόιδα συνεταιράκια του στο Eurogroup;

Πολύ απλά μία παρόμοια συμφωνία ουδέποτε θα μπορούσε να εγκριθεί στο ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να επακολουθήσει το πολιτικό λυντσάρισμα της πολιτικής παρέας του Σόιμπλε και της Μέρκελ πριν ή και μετά από τις γερμανικές εκλογές…

John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply