Θῦμα ἡ Γερμανία στὸν ὁλλανδο-τουρκικὸ διπλωματικὸ πόλεμο

Ὁ διπλωματικὸς πόλεμος Τουρκίας καὶ Ὁλλανδίας θὰ ἔχη, ὡς τελικὸ θῦμα, τὴν ἴδια τὴν Γερμανία καὶ τὴν Μέρκελ

Η Ολλανδία το 2017 έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 17,10 εκατομμύρια κατοίκους. Αν ανατρέξουμε στην δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της, θα διαπιστώσουμε ότι μόνον το 78,3% του πληθυσμού της είναι γηγενείς Ολλανδοί, ενώ οι Τούρκοι μετανάστες αποτελούν το 2,3% του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ

Αν κάνουμε τους σχετικούς υπολογισμούς, διαπιστώνουμε ότι 13,4 εκατομμύρια Ολλανδοί συγκατοικούν σήμερα με 393.000 Τούρκους μετανάστες.

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στις 15 Μαρτίου θα ψηφίσουν για την ανανέωση της βουλής, ενώ αντίστοιχα οι Τούρκοι ψηφοφόροι στις 16 Απριλίου θα συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα για την ενδεχομένη τροποποίηση του συντάγματος της χώρας τους.

Και οι δύο λαοί θα κληθούν να αποφασίσουν για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας τους.

Η Ολλανδία ετοιμάζεται για σοβαρή πολιτική κρίση.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Oλλανδίας κος Rutte εξελέγη στις 14 Οκτωβρίου 2010 και ήταν ο πρώτος φιλελεύθερος πρωθυπουργός της μετά από 92 χρόνια.

Μετά από μία σοβαρή διαφωνία στο κοινοβούλιο με τον αρχηγό του συνεργαζομένου τότε κόμματος PVD κο Geert Wilders για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2013, ο κος Rutte προσφέρθηκε να παραιτηθεί και η χώρα οδηγήθηκε και πάλι σε βουλευτικές εκλογές στις 23 Απριλίου 2012.

Το κόμμα του Rutte, με την επωνυμία VVD, σ’ αυτές τις εκλογές αύξησε την κοινοβουλευτική του δύναμη, αλλά δεν απέσπασε αυτοδυναμία.

Έτσι αναγκάσθηκε έκτοτε να κυβερνά, συνεργαζόμενος με το Εργατικό κόμμα.

ΠΗΓΗ

Σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις προσεχείς εκλογές της Ολλανδίας αναμένεται να ενισχυθεί το κόμμα του Wilders, το οποίο έχει εκφράσει ανοικτά εθνικιστικές και ευρωσκεπτικιστικές απόψεις και είναι ενάντιο στην παρουσία ξένων μεταναστών στην χώρα.

Το ολλανδικό πολιτικό κατεστημένο και οι «ευρωλάγνοι» σύμμαχοί τους στην Γερμανία ελπίζουν ότι ο κος Wilders δεν θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ανεξάρτητα πάντως από τις ελπίδες τους , ανησυχούν σοβαρά για ένα παρόμοιο ενδεχόμενο.

Για να το αποφύγουν, κάποιοι συμβούλεψαν τον κο Rutte να παίξει και αυτός το εθνικιστικό χαρτί πριν τις εκλογές.

Έτσι ο Rutte σκηνοθέτησε μίαν «αναμέτρηση» με το καθεστώς της Τουρκίας, απαγορεύοντας στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας το αυτονόητο δικαίωμα του να επισκεφθεί αεροπορικά την Ολλανδία και να επικοινωνήσει αυτοπροσώπως με τους Τούρκους ψηφοφόρους της Ολλανδίας, σε πολιτική τους συγκέντρωση.

Αυτή η διπλωματική και πολιτική απρέπεια εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας κο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ολλανδική κυβέρνηση με τον χαρακτηρισμό «ναζιστικά υπολείμματα και φασίστες» και απείλησε να λάβει αντίστοιχα μέτρα για την απαγόρευση της προσγειώσεως ολλανδικών διπλωματικών αεροπλάνων.

Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα, καθώς ο Ερντογάν έχει συμφέρον να υποδαυλίσει την αντιπάθεια των Τούρκων ψηφοφόρων για την Ε.Ε.

H Oλλανδία δεν επιτρέπει την επίσκεψη Τούρκων υπηκόων στο έδαφός της χωρίς βίζα.

Η Τουρκία όμως επιδιώκει να αποκτήσουν οι υπήκοοί της δικαίωμα ελευθέρου ταξιδίου χωρίς βίζα σε όλη την ΕΕ, με αντάλλαγμα την συμφωνία επαναπροωθήσεως των παρανόμων μεταναστών από την ΕΕ στην Τουρκία.

Εάν από τις εκλογές της Ολλανδίας προκύψει ενίσχυση του κόμματος του Wilders, το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία και Ολλανδία θα οδηγήσει πιθανόν σε οικονομικά αντίποινα.

H Tουρκία δέχεται κάθε χρόνο την επίσκεψη 1,2 εκατομμυρίων τουριστών.

Το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες τριπλασιάσθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η Ολλανδία περιλαμβάνεται στους κυριωτέρους επενδυτές της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει πληθυσμό 79,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Οποιαδήποτε ενδεχόμενη παρότρυνση της τουρκικής κυβερνήσεως προς τον πληθυσμό να διακόψει τις αγορές ολλανδικών προϊόντων, ως αντίποινο, θα μπορούσε να στοιχίσει σοβαρά στην ολλανδική οικονομία.

Για την ώρα η ολλανδική κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί τις δηλώσεις του Ερντογάν ως «τρελλές».

Θα έπρεπε όμως να τις λάβει σοβαρά υπόψιν της, καθώς ήδη η Τουρκία απέκλεισε τις ολλανδικές πρεσβείες στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από τον Ολλανδό πρέσβη στην ‘Αγκυρα «να μην επιστρέψει από άδεια για κάμποσο χρόνο».

ΠΗΓΗ

Η Τουρκία και η Ολλανδία έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις από το 1612.

Δεν θα ήταν ανόητο οι σχέσεις αυτές να διαταραχθούν για να παίξει τον ρόλο του εθνικιστή στους Ολλανδούς ψηφοφόρους ο «απερχόμενος» κος Rutte;

Η απαγόρευση της επισκέψεως του Τούρκου υπουργού εξωτερικών στην Ολλανδία συνέβη μετά από αντίστοιχη απαγόρευση των Γερμανών.

Πόσο πιστευτό θα μπορούσε να γίνει στους Ολλανδούς ψηφοφόρους το ότι η κυβέρνησή τους ενεργεί ανεξάρτητα από την Γερμανία;

Γιατί ο Ολλανδός ψηφοφόρος να προτιμήσει να ψηφίσει τον κο Rutte από τον κο Wilders, όταν ο ίδιος ο κος Rutte παρασύρεται και φαίνεται να υιοθετεί το σκεπτικό του κου Wilders για το μεταναστευτικό ζήτημα;

H ταύτιση πολιτικών θέσεων αντιπάλων κομμάτων μπορεί να εξομοιώσει στα μάτια των ψηφοφόρων τον κο Rutte με τον κο Wilders.

Aν όμως συμβεί κάτι παρόμοιο, έστω και αθέλητα, ας μην παραξενευθούν οι ευρωλάγνοι, αν ο κος Wilders νικήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας.

Ας ετοιμάζονται όμως για μία παρόμοια μεγάλη νίκη του Ερντογάν στην Τουρκία, αλλά και για την υποδοχή τριών εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη από τον προσεχή Απρίλιο.

Ο Ερντογάν μπορεί με την βοήθεια των μεταναστών να ταρακουνήσει όλη την ΕΕ, επηρεάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της Γερμανίας σε βάρος του κόμματος της κας Μέρκελ…

John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply