Ξεκινᾶ παγκόσμιος οἰκονομική καταιγίδα ἀπό τό Κατάρ;

Παγκόσμια οἰκονομικὴ καταιγίδα ἐτοιμάζεται νὰ ξεκινήσῃ ἀπὸ τὸ Κατὰρ

Μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Σαουδική Αραβία, ανακοινώθηκε μία πώληση όπλων προς το Σαουδαραβικό βασίλειο με αξία 110 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις προς τον τύπο , οι αγορές περιλαμβάνουν άρματα, ελικόπτερα για τον έλεγχο των συνόρων, σκάφη ακτοφυλακής, αναγνωριστικά αεροσκάφη, ένα σύστημα ελέγχου ραντάρ και εργαλεία διαδικτυακού πολέμου.

Η συμφωνία εκτείνεται σε δεκαετή διάρκεια και αναμένεται η συνολική αξία της να φθάσει τα 350 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Επιπλέον, οι Σαουδάραβες φέρονται να υποσχέθηκαν ότι θα διαθέσουν άλλα 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις υποδομών στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ 

Η είδηση θα έπρεπε από τότε να προβληματίσει τους οικονομικούς αναλυτές.

Πώς είναι δυνατόν το Σαουδαραβικό καθεστώς να αναλαμβάνει τόσο μεγάλες οικονομικές δεσμεύσεις έναντι των ΗΠΑ, όταν λόγω της πτώσεως της τιμής του πετρελαίου αντιμετωπίζει ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα και ευρίσκεται στα πρόθυρα της εξαντλήσεως των συναλλαγματικών της αποθεμάτων;

Εναντίον ποιού εχθρού αναμένεται να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα;

H απάντηση προέκυψε πρόσφατα, όταν ανακοινώθηκε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το γειτονικό Κατάρ από πλειάδα αραβικών κρατών, με πρόσχημα μάλλον την τρομοκρατία.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων απομόνωσε ήδη τραγικά το κρατίδιο με τα 2,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Αναμένεται να αντιμετωπίσει σύντομα προβλήματα με την κρατική αεροπορική του εταιρεία, με την εισαγωγή τροφίμων, με τους ξένους μετανάστες στο έδαφος του Κατάρ, που αναμένεται να επαναπατρισθούν αναγκαστικά και με τις κατασκευές, που ευρίσκονται σε εκκρεμότητα, με αφορμή την ενδεχόμενη ανάληψη της διοργανώσεως του διεθνούς κυπέλλου το 2022.

ΠΗΓΗ 

Η πιο σημαντική επίπτωση θα είναι ο αναγκαστικός επαναπατρισμός 180.000 Αιγυπτίων, που απασχολούνται ήδη στο Κατάρ, οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν εντός 14 ημέρων για την χώρα τους.

Μήπως θα πρέπει ήδη να περιμένουμε και ταραχές στην Αίγυπτο;

Το Κατάρ προμηθεύεται τα τρόφιμά του οδικώς από την Σαουδική Αραβία.

Το κλείσιμο των συνόρων θα εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων και θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή εναντίον της κυβερνήσεως του Κατάρ.

Το καθεστώς αναμένεται να καταρρεύσει σύντομα υπό την πίεση του εντοπίου πληθυσμού.

Ίσως αυτό να ήταν ο στόχος των Σαουδαράβων εξαρχής .

Στην συνέχεια, με το πρόσχημα της διατηρήσεως της δημοσίας τάξως στο Κατάρ και την προληπτική δράση κατά της τρομοκρατίας, οι Σαουδάραβες ίσως εισβάλουν στην χώρα με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Η σημερινή κυβέρνηση του Κατάρ αναμένεται να διαφύγει στο εξωτερικό, όπως ακριβώς έκανε η κυβέρνηση του Κουβέιτ μετά την εισβολή του Σαντάμ Χουσείν το 1990.

Τότε θα προκύψει ένα πολύπλοκο και διεθνές οικονομικό πρόβλημα.

Το κρατικό ταμείο του Κατάρ έχει κάνει διεθνείς επενδύσεις με αξία το 2013 άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Το 2013 οι επενδύσεις του στην Βρεταννία υπολογίζονταν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ, στην Γαλλία σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ και στην Γερμανία σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κρατικό ταμείο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Deutsche Bank με μερίδιο άνω του 10%, του ομίλου εταιρειών της Volkswagen με μερίδιο άνω του 17% και της Βarclays με μερίδιο 12,7%.

ΠΗΓΗ 

Ποιός θα διαχειρίζεται αυτές τις τεράστιες επενδύσεις, αν γίνει πραξικόπημα στο Κατάρ ή κατάληψή του από τους Σαουδάραβες;

H «νόμιμη» κυβέρνηση σε εξορία ή η «κατοχική» κυβέρνηση των Σαουδαράβων;

Aν επικρατήσει η πρώτη άποψη, η παγκόσμια τρομοκρατία αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να «αντισταθεί» στην κατάληψη της χώρας από τους Σαουδάραβες.

Αν επικρατήσει η δεύτερη άποψη, τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την αγορά των Αμερικανικών όπλων από την Σαουδική Αραβία.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να αποφασισθεί η «ορθή» και πρακτική λύση, τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να αποεπενδυθούν από την «νόμιμη» κυβέρνηση με πωλήσεις μετοχών ή θα γίνει ταυτόχρονα προσπάθεια να δεσμευθούν από τα διάφορα κράτη, με το πρόσχημα της αποτροπής του κινδύνου χρηματοδοτήσεως της τρομοκρατίας.

Είναι έτοιμη η διεθνής οικονομία για το επικείμενο ξεπούλημα στις αγορές;

Aυτό θα το φανεί σύντομα, όταν αρχίσει το ξεπούλημα των μετοχών της Deutsche Bank.

Oι Καταριανοί συνήθιζαν να αγοράζουν μετοχές με δάνεια με ενέχυρο τους ιδίους τίτλους.

Όταν λοιπόν αρχίσει η κατηφόρα, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν γρήγορα και όσο-όσο…

 John Drake

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply