Διατὶ ἡ διαφθορὰ δὲν εἶναι …λαϊκὸ δικαίωμα!!!

Κράτη «πολιτισμένα» καὶ κράτη «νταβατζῆδες»…
Ὁμοιότητες καὶ διαφορές…

Όσοι πιστεύουν ότι στα κράτη της Ευρώπης ή της Αμερικής δεν υπάρχει διαφθορά κάνουν μεγάλο λάθος. Η διαφθορά εκεί είναι πολύ μεγαλύτερη σε όγκο και περιεχόμενο, αλλά όχι σε έκταση. Την κρατάει το σύστημα εξουσίας αποκλειστικά για τα μέλη του.

 

Δεν είναι θέμα αδηφαγίας που το κάνει να μην την μοιράζεται με την αστική και την μικροαστική τάξη. Με τον λαό. Είναι κάτι βαθύτερο. Ο λαός πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στους κυβερνήτες του. Για να μπορεί το σύστημα να διαιωνίζεται. Αν δεν έχει εμπιστοσύνη μπορεί να δημιουργηθεί στις τάξεις του ρεύμα αμφισβητήσεως και ανατροπής. Αυτό, το εδραιωμένο κράτος δεν το θέλει.

Η κλοπή δεν επιτρέπεται. Αλλά, ο πολίτης μπορεί να κλέψει. Εάν πιαστεί, όμως, η τιμωρία είναι βαρειά και παραδειγματική. Όχι επειδή έκλεψε. Αλλά, επειδή πιάστηκε!

Οι πολίτες πρέπει να πιστεύουν ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο γιατί αν δεν το πιστεύουν η Βαστίλη απέχει μόλις 240 χρόνια και ο Κρόμγουελ κάτι παραπάνω. Και ουδείς από τους άρχοντες θέλει να έχει την τύχη των Γάλλων ευγενών ούτε του Άγγλου βασιλέως.

Γεώργος Παπαδόπουλος Τετράδης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply