Διώρυγα τῆς Κορίνθου (Knowing)

Διώρυγα της Κορίνθου

Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι διώρυγα η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στην θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου.

Κατασκευάσθηκε μεταξύ των ετών 1880-1893, έργο του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Η κατασκευή της είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στην δημιουργία ενός συγχρόνου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους.

Στα αρχαία χρόνια μεταξύ του τείχους του Ισθμού και του περιβόλου του υπήρχε η δίολκος, οδός μέσω της οποίας μεταφέρονταν εμπορεύματα και μικρά πλοία για να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου.

Η ιδέα της διώρυγος υπήρχε ήδη από την εποχή του Περιάνδρου, το 602 π.Χ. Ο πρώτος που προσπάθησε την υλοποίησή του ήταν ο Νέρων, το 66 μ.Χ., σε σχέδια του Ιουλίου Καίσαρος και του Καλιγούλα. Μετά τον θάνατο του Νέρωνος, συνέχισε την προσπάθεια ο Ηρώδης ο Αττικός, ο οποίος όμως την εγκατέλειψε.

Οι εργασίες για την διώρυγα άρχισαν το 1880, από την Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίου Διώρυγος της Κορίνθου. Λόγω ελλείψεως κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893.

Η διώρυγα έχει μήκος 6.346 m, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 m, στον βυθό της 21,3 m, ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 m.

Knowing (Διώρυγα της Κορίνθου)

– Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι διώρυγα η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880 και 1893. Η διώρυγα έχει μήκος 6.346 μέτρα και πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 μέτρα.

– Ο Ναός Ηραίου Περαχώρας απεκαλύφθη με τις εργασίες της Βρεταννικής Αρχαιολογικής Σχολής η οποία έφερε στο φως τα πιο σημαντικά απομεινάρια του πρωίμου κορινθιακού πολιτισμού. Κεντρικό ρόλο στην σκηνή του αρχαιολογικού χώρου έχει το αρχαίο ιερό της θεάς Ήρας · για χάρη της άλλωστε ολόκληρος ο χώρος λέγεται και Ηραίο. Τα απομεινάρια του ναού της Ήρας χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αι.

– Ο ναός του Ισμηνίου Απόλλωνος στην Θήβα οικοδομήθηκε μετά την νίκη των Λεύκτρων, το 371 π.Χ. και ανήκει στην σπουδαιότερη λατρεία των Θηβών, μαζί με αυτήν της Δήμητρος Θεσμοφόρου. Στο σημείο, πριν από τον ναό αυτό υπήρχε ο αρχαϊκός και ο γεωμετρικός ναός. Σήμερα σώζονται τμήματα της πήλινης κεραμώσεως.

– Η Τεγέα ήταν πόλη της αρχαίας Αρκαδίας. Στην πόλη υπήρχε το ιερό της Αλέας Αθηνάς. Μέσα στο ιερό υπήρχε άγαλμα της Αθηνάς από ελεφαντόδοντο, άγαλμα του Ασκληπιού υιού του Απόλλωνος, άγαλμα της Υγείας και τα δόντια του Ερυμανθίου κάπρου τα οποία όταν οι Ρωμαίοι προσήρτησαν την περιοχή στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τα μετέφεραν στην Ρώμη. Η Θεά Αθηνά ήταν η πολιούχος της πόλεως και προς τιμήν της γίνονταν οι αγώνες Αλεαία. Σήμερα ο ναός δεν υπάρχει πλέον και λέγεται ότι τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν στην ανοικοδόμηση του ναού της Παναγίας που ευρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Στην Τεγέα υπήρχε και δεύτερο ιερό της Αθηνάς Πολιάτιδος. Στην αγορά της πόλεως υπήρχε ιερό της Αφροδίτης.

– Η προέκταση της νοητής ευθείας που ξεκινά από την νότιο είσοδο της Διώρυγος της Κορίνθου http://goo.gl/maps/XZSTm και διατρέχει τον θαλάσσιο διάδρομο που εκτείνεται σε ολόκληρο το μήκος της διώρυγας, καταλήγει ακριβώς στο Ηραίο Περαχώρας http://goo.gl/maps/2XH9W! Και ανάποδα: η ευθεία που ενώνει τον ναό της Ήρας στην Περαχώρα με την νότιο είσοδο της Διώρυγος της Κορίνθου, διατρέχει ολόκληρο το μήκος του θαλασσίου διαδρόμου της διώρυγος χωρίς η ευθεία να παρεκκλίνει (του θαλασσίου διαδρόμου) ούτε χιλιοστό!!! Η Διώρυγα της Κορίνθου έχει μήκος 6,346 χιλιόμετρα και πλάτος 24,6 μέτρα. Η ευθεία που διατρέχει το μήκος του θαλασσίου διαδρόμου της Διώρυγος της Κορίνθου και καταλήγει στο Ηραίον Περαχώρας είναι 18,49 χιλιόμετρα.

Δηλαδή η ευθεία 18,49 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τον ναό της Ήρας στην Περαχώρα, εισέρχεται στην βόρειο είσοδο της Διώρυγος της Κορίνθου και καταλήγει στην νότιο είσοδό της, διατρέχει ολόκληρο τον θαλάσσιο διάδρομο μήκους 6,346 χιλιομέτρων και πλάτους 24,6 μέτρων της διώρυγος χωρίς η ευθεία να «ακουμπά» (σε οποιοδήποτε σημείο) τα τοιχώματα της διώρυγος!!! Αυτό σημαίνει ότι, η ευθεία των 18,49 χλμ διατρέχει ολόκληρο το μήκος των 6,346 χλμ της διώρυγος μέσα από ένα άνοιγμα πλάτους 24,6 μέτρων!!! Είναι σαν να περνά κλωστή μέσα από βελόνα από απόσταση 18,5 χλμ!!! Αν σταθείς στην νότιο είσοδο της διώρυγος και μέσα από υπέρ κιάλια κοιτάξεις προς την βόρειο είσοδο, αυτό που θα δεις στα 18,49 χιλιόμετρα μακρυά είναι ο ναός της Ήρας στην Περαχώρα!!!

Βίντεο:

 

Εικόνες 1 και 2:

– Και για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η εκπληκτικής ακριβείας παραπάνω ευθεία δεν προέκυψε τυχαία, την χρησιμοποιούν ως βάση τριγώνου (!) με κορυφή τον Ναό και το Μαντείο Ισμηνίου Απόλλωνος στην Θήβα (!!), δημιουργώντας τέλειο ισοσκελές γεωδαιτικό τρίγωνο, ως εξής:
Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή τον Ναό και Μαντείο Ισμηνίου Απόλλωνος στην Θήβα http://goo.gl/maps/kOcfN και πλευρές έως α) το Ηραίο Περαχώρας http://goo.gl/maps/7jXjS (52,28 χλμ) και β) την νότιο είσοδο της Διώρυγος της Κορίνθου http://goo.gl/maps/O9z92 (52,21 χλμ)!!!
Βίντεο:

 

Εικόνα 3:

Και δεν σταματούν εδώ…

– Χρησιμοποιώντας ως βάση γεωδαιτικού τριγώνου τον θαλάσσιο διάδρομο που εκτείνεται σε ολόκληρο το μήκος της Διώρυγος της Κορίνθου, δημιουργούν νέο ισοσκελές τρίγωνο, την φορά αυτήν προς την αντίθετο ακριβώς κατεύθυνση, με τα λείψανα του ναού της Αλέας Αθηνάς στην αρχαία Τεγέα!
Τέλειο ισοσκελές είναι και το τρίγωνο με κορυφή τα λείψανα του ναού της Αλέας Αθηνάς στην αρχαία Τεγέα http://goo.gl/maps/Nn9hj και πλευρές έως α) την βόρειο είσοδο της Διώρυγος της Κορίνθου http://goo.gl/maps/3Ce9v (72,93 χλμ) και β) την νότια είσοδο της Διώρυγας της Κορίνθου http://goo.gl/maps/G7FOU (72,96 χλμ).

Βίντεο:

 

Εικόνα 4:

– Αυτοί που υπέδειξαν τα σημεία όπου οικοδομήθηκαν, ο ναός της Ήρας στην Περαχώρα, ο ναός του Ισμηνίου Απόλλωνος στην Θήβα και το ιερό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα, 2443 χρόνια πριν την διάνοιξη της Διώρυγος της Κορίνθου, γνώριζαν με ακρίβεια χιλιοστού, α) το τελικό σχέδιο που δόθηκε στην Διώρυγα της Κορίνθου το έτος 1893, β) τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες των δύο άκρων της και, γ) τον ακριβή γεωγραφικό προσανατολισμό καθώς και το ακριβές μήκος και πλάτος της διώρυγος. Είχαν απόλυτη γνώση της μορφολογίας και της γεωγραφίας του γηΐνου αναγλύφου καθώς και πλήρη γνώση του γεωδαιτικού προτύπου της Γης • αναλόγου ή και καλυτέρου του προτύπου WGS-84 που ο Πολιτισμός μας τελειοποίησε το 1984 και αναθεώρησε τελευταία φορά το 2004.

* Σε μια επίδειξη δυνάμεως της ακριβούς εικόνος που είχαν για τον πολιτισμό μας 2550 χρόνια πριν, προέβλεψαν και την δημιουργία δύο (εκ των τεσσάρων) γεφυρών της διώρυγος: της βυθιζομένης ξύλινης γέφυρας στην νότιο είσοδο της Διώρυγος και του καταστρώματος της Ολυμπίας Οδού που διέρχεται επάνω από την διώρυγα. Για την πρόβλεψη αυτήν προορίσθηκε ο ναός του Ισθμίου Ποσειδώνος στα Ίσθμια.

Τέλειο ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το μέσο του καταστρώματος της Ολυμπίας Οδού (στο σημείο που ο Οδός διέρχεται επάνω από την διώρυγα http://goo.gl/maps/qTlh6) και πλευρές έως α) τον ναό του Ισθμίου Ποσειδώνος στα Ίσθμια http://goo.gl/maps/dJJTq (1,12 χλμ) και β) το μέσον του καταστρώματος της βυθιζομένης ξύλινης γέφυρας http://goo.gl/maps/0jk0u (1,12 χλμ) και Βίντεο:

 

Εικόνα 5:

Ἀλαμπάσης Θανάσης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply