Ὥρα ἀνταλλαγῆς τῶν ὁμολόγων τοῦ PSI;

Πολιτικὸς παρλογισμός: ἡ ἐνδεχομένη ἀνταλλαγὴ τῶν ὁμολόγων τοῦ PSI

Στον διεθνή τύπο εμφανίζεται πρόσφατα ως ενδεχόμενο να γίνει ανταλλαγή των ομολόγων του PSI αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ με νέα ομόλογα ιδίας ονομαστικής αξίας και σταθερού επιτοκίου και διάρκεια από 5 έως και 20 χρόνια.

Η είδηση εμφανίζεται ως σίγουρη εξέλιξη και τοποθετείται εντός του τρέχοντος Νοεμβρίου, παραβλέποντας το ότι δεν έχουν ερωτηθεί σχετικά οι κατέχοντες τα ομόλογα, που είναι πολυάριθμοι και δυσαρεστημένοι από το προηγούμενο PSI.

πηγὴ

Υπενθυμίζω ότι τα ομόλογα του PSI προέκυψαν από μία ανορθόδοξη οικονομικά διαδικασία, που προκάλεσε ζημιά στα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι δικός μου, αλλά του εμπνευστή και απολογητή του προγράμματος κου Βενιζέλου.

ΠΗΓΗ

Ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες και τις σοφιστείες του κου Βενιζέλου, η ζημιά προκύπτει και αποδεικνύεται από τις συνεχείς μειώσεις του ύψους των συντάξεων ως σήμερα.

Η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να συμπληρώσει το έγκλημα, στερώντας από τα ασφαλιστικά ταμεία ετήσια έσοδα για πέντε έτη αρχικά και στην συνέχεια διαδοχικά για άλλα πέντε έτη έως την συμπλήρωση των 20 ετών.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει παράλληλα να πληρώσει για εφέτος 900 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των ομολογιούχων, καθώς το τρέχον επιτόκιο είναι 3% και οι τόκοι θα καταβάλλοντο τον επόμενο Μάρτιο.

Παράλληλα η αποπληρωμή αυτού του χρέους στο σύνολό του θα γίνει το αργότερο ως το 2037, ενώ στην προηγουμένη κατάσταση θα γινόταν το 2043.

Το Ελληνικό κράτος με τις παραπάνω μεθοδεύσεις θα καθυστερήσει για το σύνολο των μεριδιούχων του για την επομένη πενταετία την πληρωμή κεφαλαίου 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Συμπερασματικά το «όφελος» σε βάρος των κορόιδων είναι η καθυστέρηση αποπληρωμής ποσού 4,65 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2022…

Επιπλέον για να συμπληρωθεί ο παραλογισμός του εγχειρήματος, η κυβέρνηση της Ελλάδος εμφανίζεται να επιθυμεί και να μπορεί να εξοφλήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε δόσεις των 7,5 δισεκατομμυρίων, που θα λήξουν τα έτη 2023, 2028, 2033 και 2038, αντί να καταβάλει μόνο για κεφάλαιο 0,75 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Πώς θα εξοικονομηθούν αυτά τα κεφάλαια τα αντίστοιχα έτη;

H απάντηση δεν είναι προφανής.

Το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2016 υπολογίζεται σε 194,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το επιδιωκόμενο και «συμφωνημένο» με τους θεσμούς πρωτογενές ετήσιο πλεόνασμα ποσοστού 3,5% του ΑΕΠ είναι 6,81 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν γίνει η ανταλλαγή, οι δανειστές επιδιώκουν να δεσμεύσουν το πλεόνασμα εκ των προτέρων για αποπληρωμή χρέους νωρίτερα του 2043 ή εναλλακτικά να μας αναγκάσουν να δανεισθούμε ισόποσα από τις αγορές ή αν δεν το επιτύχουμε, να επιβάλουμε πρόσθετη φορολογία στους πολίτες της Ελλάδος.

Οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» στα ενδιάμεσα έτη ίσως σκέπτονται ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσουν να προεξοφλήσουν το χρέος με αγορές του κεφαλαίου των ομολόγων, αφήνοντας να κυκλοφορεί το τοκομερίδιό τους έως την λήξη τους.

Με την σημερινή κατάσταση αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς το τοκομερίδιο είναι ενσωματωμένο στους τίτλους και αυξάνεται διαχρονικά (από 2% έως και 4,3% από το 2022).

Ποιος παλαβός αποχωρίζεται σήμερα τοκομερίδια με παρόμοια επιτόκια;

ΠΗΓΗ

Για τον λόγον αυτό η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εκδώσει νέα ομόλογα, που να έχουν σταθερό επιτόκιο για όλη την διάρκειά τους.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω σχέδια απαιτείται πρώτιστα η έγκριση των ομολογιούχων ή κάποια παρωδία ρήτρας συλλογικής δράσεως, όπως έγινε με το PSI το 2012.

Οι σημερινοί διοικούντες τα ασφαλιστικά ταμεία θα δεχθούν να συναινέσουν στο νέο αυτό έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων;

Υπενθυμίζω ότι κατά το PSI η κα Μέρκελ και οι ανεγκέφαλοι Έλληνες πολιτικοί που την συνεπικουρούσαν είχαν δηλώσει ότι αυτή η διαδικασία σε βάρος του «ιδιωτικού» τομέως θα γίνει για μία και μοναδική φορά.

Προφανώς κι εψεύδοντο ασύστολα και οι δεσμεύσεις τους ήταν μία μπούρδα.

Τα ομόλογα του PSI καλύπτονται από την έκδοσή τους με ρήτρα Αγγλικού δικαίου.

Τεχνικά δεν μπορούν σήμερα να διαγραφούν.

Τα νέα ομόλογα με βάση ποιο δίκαιο θα εκδοθούν;

Ετοιμάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να «διαγράψει» μέρος του Ελληνικού χρέους με την μεθοδολογία του κου Βενιζέλου σε βάρος των Ελλήνων ασφαλισμένων;

Αν η απάντηση είναι ναι, θα πρέπει να ψάξουν από τώρα να βρουν κάποιον πρόθυμο «υπηρεσιακό» πρωθυπουργό τύπου κου Παπαδήμου.

Υπάρχει;

Με την διαφορά ότι δεν θα αποφύγουν στην συνέχεια την εξέγερση των Ελλήνων πολιτών, καθώς αν υλοποιηθεί το σχέδιο θα οδηγήσει σε εφαρμογή τον αυτόματο κόφτη συντάξεων και δαπανών από το 2018, που η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν θα ενεργοποιήσει.

Οι εκλογές προβλέπεται να γίνουν το 2019 με σταυρό.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν φυσιολογικά, ετοιμασθείτε για την «σταύρωση».

Την σταύρωση του Έλληνος πολίτου ή του συνόλου του πολιτικού συστήματος, που είναι συνυπεύθυνο για όσα αισχρά έχουν γίνει εις βάρος σας.

Η σύμμαχός τους κα Μέρκελ μπορεί να τους πληροφορήσει τι παθαίνει ένα κόμμα πλειοψηφίας, όταν κάνει συνεχείς «πολιτικές μαλακίες» και δεν συμβουλεύεται την κοινή γνώμη, ακόμα και στην Γερμανία.


ΣΑΤΥΡΙΚΗ ΓΕΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ

 

Όχι μόνον στην Ελλάδα…

Drake John

ΥΓΣ: Για όσους προσβληθούν από τον όρο πολιτικές μαλακίες, να με συγχωρήσετε για την μεταφορά, αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει σημαντική αναλογία ανάμεσα στις πολιτικές της πράξεις, καθώς από την μαλακία δεν προκύπτει κύηση, όπως ακριβώς δεν προκύπτει έως τώρα και κυβέρνηση για την Γερμανία, έστω και «Τζαμαικανή».

Εάν προκύψει στο μέλλον, είτε θα είναι πάρα φύσιν συνεργασία κομμάτων ερήμην των ψηφοφόρων τους, είτε καιροσκοπικός συμβιβασμός πολιτικών ηγετών για να μείνει η αποτυχημένη κα Μέρκελ καγκελάριος, ανεξάρτητα από το μελλοντικό τεράστιο πολιτικό κόστος, που θα μπορούσε να οδηγήσει το AfD στις επόμενες εκλογές έως και στην ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply