Γιατί τόσο μεγάλες σέ ἔκτασι στρατιωτικές ἀσκήσεις;

Στὴν Ἄπω Ἀνατολὴ πιάστηκαν οἱ  Ῥῶσσοι, οἱ «φίλοι» μας, μὲ ἀσκήσεις. 
Καὶ τὶ ἀσκήσεις…
100.000 ἄνδρες τους ἔλαβαν μέρος…
Μόνοι τους δηλώνουν πὼς αὐτὲς οἱ ἀσκήσεις παρὰ ἦταν μεγάλες σὲ ἔκτασι καὶ σὲ συμμετοχή.
Γιατί; Καί γιατί σέ ὅλον τόν πλανήτη γίνεται τῆς στρατιωτικῆς ἀσκήσεως ὁ χαμός;
Κίνα, ΗΠΑ, Ῥωσσία, Αὐστραλία, Ἰνδία, Ἰαπωνία, Τουρκία, Ἰσραήλ, Γαλλία, Ἰσπανία, Ἀγγλία, Γερμανία… Ἀτελείωτος ὁ κατάλογος…
Κι ἐδῶ, δυστυχῶς… Οἱ στρατιωτικὲς αὐξήσεις αὐξάνονται σὲ ἀριθμὸ καὶ σὲ συμμετοχή. 
Τὸ γιατὶ πλέον τὸ ἀντιλαμβανόμαστε… Τὸ πότε θὰ χρησιμοποιηθοῦν οἱ ἐμπειρίες, οἱ γνώσεις καὶ τὰ μέσα ποὺ χρησιμοποιοῦνται σὲ αὐτὲς τὶς ἀσκήσεις ἀγνοοῦμε ἀκόμη.

Φιλονόη

Άπω Ανατολή: αναζητώντας σημείο ισορροπίας  

Στην Άπω Ανατολή πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων στρατηγικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 100 χιλ. άτομα, πάνω από 1500 τεθωρακισμένα, περισσότερα από 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 70 πολεμικά πλοία, κότερα και υποβρύχια του Στόλου του Ειρηνικού ωκεανού. 

Η κλίμακα των ασκήσεων και το αναπάντεχό τους δίνουν το δικαίωμα να γίνει λόγος για νέο στάδιο ανάπτυξης της στρατιωτικής μηχανής της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή.

Πάνω από 100 χιλ. άτομα, πάνω από 150 αεροπλάνα και ελικόπτερα, 70 πλοία, κότερα, υποβρύχια και βοηθητικά σκάφη, περισσότερα από 1500 τεθωρακισμένα, πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας, επιχειρησιακά τακτικά πυραυλικά συστήματα και το αντίστοιχο συστήματα των μετόπισθεν – τέτοια κλίμακα των ασκήσεων φαίνεται αρκετά αξιοπρεπής και εντυπωσιακή.

Η ουσία του ζητήματος, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι διαστάσεις. Το κύριο πείραμα των ασκήσεων συνίσταται στο συνδυασμό των διαστάσεων και του αιφνίδιου. Ακόμα και μια όχι η καλύτερη ταξιαρχία μπορεί να ανταπεξέρθει άριστα σε ένα απροσδόκητο έλεγχο, αν στο διοικητή της τεθεί το καθήκον να ξεχωρίσει από τη σύνθεση ένα λόχο ή τάγμα. Σε περίπτωση έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί να προετοιμαστεί δεόντως η ταξιαρχία εξ ολοκλήρου για δράση. Το αιφνίδιο των ασκήσεων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κινητοποίηση μερικών δεκάδων ταξιαρχιών τεσσάρων στρατιών και άλλων δυνάμεων της στρατιωτικής περιφέρειας δείχνει την πραγματική αξία της στρατιωτικής μηχανής «εδώ και σήμερα».

Είναι σαφές ότι σε ένα τόσο τεράστιο σύστημα δεν μπορούν όλα να λειτουργούν τέλεια και πιθανότατα για τον κατάλογο των βλαβών, των καθυστερήσεων, των σφαλμάτων και αποτυχιών θα χρειαστούν πολλές σελίδες κατά την ανάλυση, ωστόσο το ζήτημα συνίσταται στο αν είναι επαρκές το περιθώριο της ασφάλειας του συστήματος γενικά, ώστε τα μειονεκτήματα στη λειτουργία του να μην επηρεάζουν την εκπλήρωση των στόχων.

Το βασικό σενάριο των ασκήσεων είναι η διεξαγωγή αμυντικής επιχείρησης στην περιοχή, με αύξηση των δυνάμεων της περιφέρειας από το κέντρο και το δυτικό τμήμα της χώρας. Στις συνθήκες των πρόσφατων κοινών στρατιωτικών ναυτικών ασκήσεων με την Κίνα και τις παραδοσιακές προστριβές με την Ιαπωνία στο θέμα των Κουρίλων, το βασικό ερώτημα των γυμνασίων είναι σαφέστατο, όπως σαφή είναι τα κίνητρα προσέλκυσης στις ασκήσεις ουσιαστικά όλων των μαχητικά ικανών δυνάμεων του Στόλου του Ειρηνικού ωκεανού.

Το ενδεχόμενο ενός «σεναρίου Φώκλαντ» για τις Κουρίλες εξακολουθεί να είναι απόλυτα δυνατό στο στρατιωτικό σχεδιασμό της Ρωσίας και η αναβάθμιση της ετοιμότητας των στρατευμάτων στην Άπω Ανατολή αποτελεί, μπορούμε να πούμε, τον πιο αξιόπιστο τρόπο για να εξασφαλιστεί για τη χώρα ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί. Τα προσεχή χρόνια η Άπω Ανατολή θα καταστεί ο βασικός παραλήπτης νέου τεχνικού εξοπλισμού και όπλων στο πλαίσιο της Κρατικής Προμήθειας Εξοπλισμών και μόνο κατά τη διάρκεια του ερχόμενου έτους εκεί προγραμματίζεται να παραδοθούν πάνω από 30 νέα πολεμικά αεροσκάφη. Και ο στόλος του Ειρηνικού ωκεανού, ο οποίος εν πάση περιπτώσει θα επωμιστεί το βασικό βάρος σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων σε ένα τεράστιο θέατρο από το Βλαδιβοστόκ μέχρι τη Σαχαλίνη και από το Πετροπάβλοφσκ μέχρι το νότιο άκρο των νησιών των Κουρίλων, δεν θα μείνει χωρίς αναπλήρωση. Μέχρι το 2020 ο στόλος πρέπει να παραλάβει τουλάχιστον 10 νέα πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων των αποβατικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral, καθώς και υποβρυχίων, εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων και διάφορων βοηθητικών σκαφών.
ἡ φωνὴ τῆς Ῥωσσίας

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply