Συναγερμός γιά τό ῤῆγμα τῆς Ἀνατολίας;

Αὐτὸ ποὺ γνωρίζω ἐγὼ εἶναι πὼς ἐπίσημες μέθοδοι ἐλέγχου καὶ προβλέψεως σεισμῶν δὲν ὑπάρχουν. Κάτι πῆγε νὰ πῇ ὁ ἕνας, κάτι νὰ προσθέσῃ ὁ ἄλλος, κάτι νὰ ὑποψιαστῇ ὁ τρίτος… Ἀλλὰ προσθετικῶς ἐὰν τὰ βάλῃς ὅλα αὐτὰ δὲν βγάζεις συμπέρασμα…
Κατάφεραν ὅμως νὰ κάτσουν κάτω καὶ νὰ καταλήξουν σὲ συμπέρασμα οἱ γείτονες…
Διαβάζουμε λοιπὸν ἀνακοινώσεις τώρα γιὰ τὸν σεισμὸ ποὺ ἀναμένεται στὸ ῥῆγμα τῆς Ἀνατολίας.

Κι ἀναρωτιέμαι…
Ὑπάρχει περίπτωσις νά μή γίνῃ σεισμός; Ὑπάρχει περίπτωσις νά μή γίνῃ σεισμός στό ῥῆγμα τῆς Ἀνατολίας; Ὑπάρχει περίπτωσις νά μή γίνῃ σεισμός στήν περιοχή μας γενικότερα;

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Επιστήμονες ανησυχούν για ένα τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας

Εχοντας σιγήσει για αρκετό καιρό, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια ισχυρή δόνηση, ένα μικρό τμήμα από το κατά τα άλλα ιδιαίτερα δραστήριο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο βρίσκεται στα πόδια της Κωνσταντινούπολης, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, εγκυμονεί έναν δυνητικό κίνδυνο για την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ρήγμα που διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία είναι το πιο ενεργό στην Ευρώπη κι έχει προκαλέσει τις πιο καταστροφικές δονήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από εκείνη στο Γκανός (δυτική Τουρκία) το 1912, έως τον σεισμό στο Ερζιντσάν (ανατολική Ανατολία) το 1939.
Οι πιο πρόσφατες δονήσεις χρονολογούνται από το 1999, κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Αμφότερες είχαν ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θύματα — στην περίπτωση δε του Ιζμίτ συνολικά 20.000 νεκρούς.
Εκτοτε, η σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος φαίνεται να έχει σιγήσει κατά μήκος του τμήματος του άξονα βορρά-Ανατολίας που φθάνει έως τα νότια της Κωνσταντινούπολης.
Παρόλ’ αυτά, η ζώνη αυτή, μήκους 150 χλμ, είναι η μοναδική που δεν έχει παράξει μία σημαντική δόνηση από τις αρχές του 20ου αιώνα και οι γεωλόγοι συλλέγουν ενδείξεις ότι οι τεκτονικές εντάσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην περιοχή αυτή.
Ο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ και η ομάδα του μελετά τη σεισμική δραστηριότητα της ζώνης αυτής, αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία από 835 μικροσεισμούς που καταγράφηκαν εκεί από το 2006 έως το 2010.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χλμ, που εκτείνεται σε βάθος μόνον λίγων χιλιομέτρων στο αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων.
Εάν όμως αυτό το σημείο χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει μία σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ ακριβώς στα πόδια της Κωνσταντινούπολης, της μητρόπολης των 13 εκατ. κατοίκων.
Τα ιστορικά στοιχεία άλλωστε δείχνουν σημαντικά τεκτονικά γεγονότα άνω των 7 Ρίχτερ στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, με τα δύο τελευταία να έχουν καταγραφεί το 1509 και το 1766, που στατιστικά αντιστοιχούν σε συχνότητα περίπου 200 – 250 ετών.
Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, οι πιθανότητες να επαναληφθεί μία αντίστοιχη δόνηση έως το 2034 κυμαίνονται μεταξύ 35 και 70%.

Γενικῶς πολλὲς προβλέψεις ἀκούω… Δὲν μοῦ ἀρέσουν αὐτά…
Μὰ περισσότερο ὅλων δὲν μοῦ ἀρέσει τὸ ὅ,τι ἤδη τὸ σεισμογενὲς σκηνικὸ παίζει ἐντόνως στὴν περιοχή μας…
Τώρα τελευταῖα μάλιστα ἐκεῖ κάτω ἀπὸ τὴν Κρήτη κάτι βράζει…
Τί;
Θὰ μάθουμε… Καὶ μάλιστα θὰ τὸ μάθουμε πολὺ …ἔντονα, ξαφνικὰ καὶ βίαια!

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply