Τοὐλάχιστον 130.000 ἐτῶν ναυσιπλοΐα στήν Κρήτη!

Ὃλο τό παρακάτω ἀπό τόν φίλο Μιχάλη Καλόπουλο καί τήν ἱστοσελίδα του!

Ἢθελα πολύ νά κοσμήσῃ καί τήν δική μου σελίδα ἡ δημοσίευσίς του!

Αἰσθάνομαι ἐξαιρετικά ὑπερήφανη πού τελικῶς ….μᾶς ἒχουν πεῖ τόσα πολλά ψέματα καί γιά τήν καταγωγή μας καί γιά τήν ἡλικία μας καί γιά τήν ἱστορία τοῦ ἀνθρώπου!

Αἰσθάνομαι διπλά ὑπερήφανη πού γελοιοποιεῖται καθημερινῶς ὃλο τό ψευδές τους οἰκοδόμημα!

Αἰσθάνομαι κάθε ἡμέρα καί πιό σίγουρη γιά ὃσα ἒρχονται!

Γιατί οἱ Ἓλληνες ἐπέστρεψαν!

Καί δυναμώνουν καθημερινῶς!

Κι ὃλο τό σύμπαν συνεργεῖ  πρός αὐτήν τήν κατεύθυνσι!

Πῶς τό εἶπε  ὁ  Κολοκοτρώνης μας;

“Ὁ Θεός ἒβαλε τήν ὑπογραφή του γιά τήν ἐλευθερία τῆς Ἑλλάδος καί δέν τήν παίρνει πίσω!”

Κάπως ἒτσι… Δέν τήν παίρνει πίσω!

Φιλονόη

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Homo erectus Τουλάχιστον 130.000 χρόνων αρχαία… η ναυσιπλοΐα στην Κρήτη!!!

Παλαιολιθικά ταξίδια στην Κρήτη… 130.000-700.000 πριν από σήμερα

 

Την αρχαιότερη ένδειξη ναυσιπλοΐας στον κόσμο εντόπισαν στην Κρήτη αμερικανοί και έλληνες αρχαιολόγοι διεξάγοντας απλώς μία επιφανειακή έρευνα.
Στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτηδιεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Τόμας Στάσερ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Ελένης Παναγοπούλου της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας εντόπισαν θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα.
Και δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς!

Τα εργαλεία που ήρθαν στο φως (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν κατά τους αρχαιολόγους στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεταιμε τους Homo heidelbergensis και Homo erectus. Τα παλαιολιθικά αυτά εργαλεία μάλιστα βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούντουλάχιστον στα 130.000 χρόνια.

Εκπληκτικά λοιπόνείναι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, αφού τεκμηριώνουν θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ότι γνωρίζαμε ως τώρα ενώ ταυτόχρονα μεταβάλλουν και την εκτίμηση των γνωσιακών ικανοτήτων των πρώιμων μορφών του ανθρώπου. Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι ως σήμερα και παρά τη μακρόχρονη διερεύνηση της Κρητικής προϊστορίας, αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης του νησιού πριν από τη Νεολιθική περίοδο (7.000-3000 π.Χ.) δεν είχαν εντοπισθεί.

Η ανακάλυψη πάντως έγινε το 2008 και 2009 αλλά μόλις τώρα έγινε γνωστή. Κι’ αυτό χάρις στην ένταξή της στις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010 από το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology», από όπου προφανώς ενημερώθηκε και το (πανηλίθιο) ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Το γεγονός επομένως αφήνει για μία ακόμη φορά ερωτηματικά για την λειτουργία των ξένων αρχαιολογικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, και για το έλλειμμα ενημέρωσης των αρμόδιων ελληνικών αρχών για τη δράση τους και τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=375988&dt=03/01/2011#ixzz1A6LQUpcI

ΠΗΓΗ http://pyrron.blogspot.com/2011/01/blog-post_04.html

………………………………………………………………………………..

Θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο γίνονταν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από τη Νεολιθική εποχή. Οι ικανότητες και οι γνώσεις του ανθρώπου των πρώιμων εκείνων εποχών ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει η διεπιστημονική ομάδα έρευνας των περιοχών Πλακιάς και Πρέβελη Κρήτης με βάση τα ευρήματα των ετών 2008-2009, που εν τω μεταξύ μελετήθηκαν. Γι’ αυτό η έρευνά τους περιελήφθη στις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2010, σύμφωνα με το διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Archaeology».

Το ενδιαφέρον σε αυτή την έρευνα είναι ότι εντοπίστηκαν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης της Κρήτης πριν από τη Νεολιθική περίοδο (7000-3000 π.Χ.), κάτι που δεν ήταν ώς τώρα γνωστό παρά τη μακρόχρονη διερεύνηση της κρητικής προϊστορίας. Μάρτυρες της φιλόξενης για τον άνθρωπο κρητικής γης είναι τα παλαιολιθικά εργαλεία που βρέθηκαν στα πρανή κατακρημνισμένων σπηλαίων και συγκεκριμένα σε ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, που οι γεωλόγοι χρονολογούν στα 130.000 χρόνια.

Με δεδομένο ότι η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, το μόνο που μπορεί κανείς να υποθέσει είναι ότι οι άνθρωποι που έφτιαξαν αυτά τα εργαλεία έφθασαν εκεί μέσω θαλάσσης.

Οταν ξεκίνησε το 2008 την επιφανειακή έρευνά της στην περιοχή του Πλακιά, στη Νότια Κρήτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Thomas Strasser (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών) και την Ελένη Παναγοπούλου (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος), δεν φιλοδοξούσε να βρει παρά μόνο μεσολιθικά κατάλοιπα (10.000-7.000 π.Χ.). Ανακάλυψε, όμως, μαζί με τα μεσολιθικά και παλαιολιθικές θέσεις, οι κυριότερες των οποίων εντοπίστηκαν στο φαράγγι της Πρέβελης και χρονολογούνται από 130.000 έως 700.000 χρόνια πριν από σήμερα. Οι παλαιολιθικές θέσεις ήταν σε σπήλαια που τότε ήταν παραθαλάσσια. Σήμερα, λόγω τεκτονικών μεταβολών, βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Οι ακριβείς χρονολογήσεις των ευρημάτων αποτελούν αντικείμενο μελέτης, που διεξάγεται σε εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. «Τα δεδομένα για εκείνες τις περιόδους ανατρέπονται διαρκώς», μας λέει η Ελένη Παναγοπούλου. Δηλώνει πανευτυχής για τη διάκριση που επιφυλασσόταν στην ερευνητική ομάδα τους από το αρχαιολογικό περιοδικό. Επισημαίνει όμως πως «η συγκίνηση τη στιγμή της ανακάλυψης είναι ανυπέρβλητη».

Οι έρευνες, βεβαίως, θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία του νησιού με χορηγίες διεθνών ιδρυμάτων, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προς το παρόν καμία τέτοια δυνατότητα. Η αρχαιολόγος ελπίζει κάποτε το ΥΠΠΟΤ να έχει να διαθέσει λίγα χρήματα και για τα παλαιολιθικά.

Παλαιότερα η ίδια μαζί με τον καθηγητή Ράνελ είχαν βρει μεσολιθικά κατάλοιπα σε διάφορες θέσεις στο Αιγαίο. Το ενδιαφέρον τους στράφηκε στην Κρήτη για να μελετήσουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο αποκατάστασης του παλαιοπεριβάλλοντος. Αλλωστε στο ερευνητικό τους πρόγραμμα, εκτός από αρχαιολόγους-παλαιοανθρωπολόγους, μετέχουν και γεωλόγοι και ειδικοί στα φυτικά κατάλοιπα.

Την πρώτη χρονιά, το 2008, ερεύνησαν -σε συνεργασία με τον καθηγητή Κέτρις Ράνελ- την παράκτια ζώνη από τον Πλακιά μέχρι τον Αγιο Παύλο και εντόπισαν μεσολιθικά εργαλεία. Την επόμενη χρονιά, όταν επανήλθαν, είδαν εργαλεία σε στρώματα χαλαζία.

«Μας φάνηκαν παλαιολιθικά, κι έτσι ακριβώς ήταν, όπως αποδείχτηκε από τις χρονολογήσεις των πετρωμάτων», λέει η κ. Παναγοπούλου. «Τα εργαλεία (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεται με τους χόμο χαϊντελμπεργκένσις και χόμο ερέκτους (παρακλάδια του χόμο σάπιενς).Και, δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς».

Το επόμενο βήμα τους θα είναι η αναζήτηση μεσολιθικών εργαλείων με ανασκαφικές μεθόδους. Γιατί αυτά είναι που προσφέρουν «ακριβέστερες χρονολογήσεις». Ως εκ τούτου, η έρευνα της παλαιολιθικής Κρήτης σε σχέση με τον πρώτο κάτοικο του νησιού μόλις άρχισε.

…………………………………………………………………

Παλαιολιθικός χειροπέλεκυς από την Πρέβελη αλλάζει τον ιστορικό χάρτη της Μεγαλονήσου
Πηγή: Express.gr  04/01/11-09:49

MIA ανακάλυψη που μεταθέτει τη γραμμή έναρξης των πρώτων θαλάσσιων ταξιδιών του ανθρώπου δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι η πρώτη είδηση που έρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τη νέα χρόνια.

Συγκεκριμένα αυτή η διαπίστωση προέκυψε όταν οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα κομμάτι του χαμένου μίτου της παρουσίας του ανθρώπου στην Κρήτη. Μέχρι σήμερα, παρά τη μακρόχρονη διερεύνηση της κρητικής προϊστορίας, δεν είχαν εντοπισθεί αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης της νήσου πριν τη νεολιθική περίοδο (7000-3000 π.Χ.). Oμως νέα στοιχεία που έφερε στο φως το 2008 και το 2009 διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Thomas Strasser (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα) και της Ελένης Παναγοπούλου (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος) αλλάζουν τον ιστορικό χάρτη της ελληνικής Mεγαλονήσου. Αναλυτικά, σε επιφανειακή έρευνα που διενεργήθηκε στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτη με στόχο τον εντοπισμό μεσολιθικών καταλοίπων (10000-7000 π.Χ.) βρέθηκε μπροστά σε ένα ανέλπιστο εύρημα. Δεν ανακάλυψε μόνο μεσολιθικές αλλά και παλαιολιθικές θέσεις, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι της Πρέβελη και χρονολογούνται στα 130.000-700.000 χρόνια.

Αλλά οι ανασκαφές έφεραν στο φως χειροπελέκεις και τσεκούρια, εργαλεία που παραπέμπουν στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, που εντάσσεται χρονικά στην πρώιμη παλαιολιθική εποχή, η οποία συνδέεται με τους homo heidelbergensis και homo erectus. Τα ευρήματα φανερώνουν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς, επειδή η Κρήτη ήταν νησί εκείνη τη μακρινή περίοδο.

Oπως σημειώνεται, τα παλαιολιθικά εργαλεία βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας όχι μόνο τεκμηριώνουν θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά μεταβάλλουν και την εκτίμηση των γνωσιακών ικανοτήτων των πρώιμων μορφών του ανθρώπου» σημειώνεται από το Yπουργείο Πολιτισμού για τα αποτελέσματα της έρευνας στις περιοχές Πλακιά – Πρέβελη, που συγκαταλέγεται στις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010 από το έγκυρο περιοδικό Archaeology.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply