Πλήρης ἀπονομιμοποίηση τοῦ κράτους στὶς συνειδήσεις τῶν πολιτῶν!

Για άλλη μια φορά ο Α. Λοβέρδος βγαίνει στο ρόλο του “κακού” προκειμένου να καρπωθεί εκείνον του “καλού” ο αρχηγός του. Και με περισσσή επίδειξη αποφασιστικότητας, μόλις τρεις μέρες μετά τις διαρροές των σχεδίων του για εισπρακτικού χαρακτήρα “καπνόσημο”, άστραψε και βρόντηξε: “όσοι κάπνισαν, κάπνισαν”. Από εδώ και πέρα, είπε, ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί αυστηρά και χωρίς εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις.

Όμως, πέρα από τους εύλογους παραλληλισμούς με το μύθο του Αισώπου για τον ψεύτη βοσκό, και πέρα από τις προσωπικές μας πεποιθήσεις για το ορθό ή μη του αντικαπνιστικού νόμου, αυτό δυστυχώς που θα μείνει για άλλη μια φορά, είναι η πλήρης απονομιμοποίηση του κράτους στις συνειδήσεις των πολιτών. Όταν κάποιοι βλέπουν κινδύνους πίσω από φαινόμενα τύπου Γκλέτσου, οι κίνδυνοι αυτοί δεν απορρέουν από τα ίδια τα φαινόμενα, αλλά από το μήνυμα που εκπέμπει με κάθε αφορμή το κράτος ότι είναι παντελώς ανίκανο να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο, επιτρέποντας τη γενίκευση της ατιμωρησίας και αδυνατώντας να εφαρμόσει ακόμα και τους απλούστερους από τους νόμους που θεσπίζει.

Κακά τα ψέματα, για την αυστηρή -όπως εντέλλεται ο πρωθυπουργός- εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, απαιτείται επαρκής ελεγκτικός μηχανισμός. Και αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να αποτελείται από:

-τις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες, που αδυνατούν ακόμα και το διπλοπαρκάρισμα να ελέγξουν, την ώρα μάλιστα που είναι γνωστό τοις πάσι ότι σε πολλούς δήμους οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, καθιστώντας τους δημάρχους εντελώς απρόθυμους να τους… ενοχλήσουν με ελέγχους.

-τους… σαράντα επιθεωρητές δημόσιας υγείας για όλη την Ελλάδα (!), γιατί μάλλον… Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες θα γίνουν οι άνθρωποι έχοντας να ελέγξουν τόσες χιλιάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ή, το πιθανότερο, απλώς θα περιοριστούν στα σημερινά τους καθήκοντα.

-τους επιθεωρητές εργασίας, που καλά-καλά δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη εποπτεία της εφαρμογής του εργατικού δικαίου και της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Πέραν των ελέγχων που έχουν στο αντικείμενό τους, υπάρχει και πολλή γραφειοκρατία που πρέπει να κάνουν κατόπιν, όπως σύνταξη και υποβολή εκθέσεων κ.λπ. Πιστεύει κανείς ότι θα τους απομένει χρόνος για να ελέγχουν και… καφετέριες; Στο κάτω-κάτω, όλα θα τελειώνουν με τη λήξη του ωραρίου εργασίας τους, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι, και από τότε και εξής… “ubi fumus, ibi ignis”.

Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψη και ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε πως η ΕΛ.ΑΣ -ίσως η μόνη με το ελάχιστο απαιτούμενο κύρος να επιβάλει την εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου- δεν δύναται να επωμισθεί συμμετοχή στον ελεγκτικό μηχανισμό του αντικαπνιστικού νόμου, τα παραπάνω δεδομένα δεν θα είναι δύσκολο να επιτρέψουν πάλι στους συνδικαλιστικούς φορείς των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και αναψυχής να… σαλπίσουν τη συνέχεια της απειθαρχίας και της ανυπακοής -όχι μόνο μη εμποδίζοντας τους πελάτες τους να καπνίσουν, αλλά βγάζοντας απροκάλυπτα τα τασάκια πάνω στα τραπέζια.

Όμως, ακριβώς όπως έχει ήδη γενικευθεί η ανυπακοή στον αντικαπνιστικό νόμο, ακριβώς όπως γενικεύεται τώρα η ανυπακοή στα διόδια, έτσι θα γενικευθεί σε λίγο μια πεποίθηση ανυπακοής και ατιμωρησίας για ο,τιδήποτε, που θα οδηγήσει στο να απέχουμε ελάχιστα από την Αλβανία -για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δεν τολμώ καν να αναφέρω, σε αυτές τις χώρες το αίσθημα πειθαρχίας είναι σαφώς πιο εδραιωμένο, πλέον, από όσο εδώ. Και, τελικά, όταν το κράτος θα έχει παντελώς απονομιμοποιηθεί στα μάτια όλων, όταν θα έχει γίνει κοινός τόπος ότι εδώ καθένας κάνει ό,τι θέλει και το κράτος δηλώνει αδυναμία να εφαρμόσει ακόμα και τα απλούστερα, τι θα εμποδίζει πλέον την πλημμυρίδα των μεταναστών -με ή χωρίς άλλα συνθετικά στη λέξη- να επεκτείνουν σε όλη την ελληνική επικράτεια την κατάσταση πέριξ της πλατείας Ομονοίας, την οποία έχουν εγκαθιδρύσει κάτω από τα αμήχανα βλέμματα των κρατικών αρχών;

Αυριανιστής

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply