Οἱ Μινωΐτες Κρῆτες στὴν Νορβηγία!

 

Πινακίς Γραμμικῆς Γραφῆς Α' (Μουσεῖον Σητείας)

«Το μαλακό καθαρό» είναι οι πρώτες λέξεις που γράφτηκαν πριν πολλά χρόνια στην Νορβηγία. Περισσότερο από 2000 χρόνια πριν τον Χάραλντ  Χώρφαργκε (ο πρώτος βασιλιάς που ένωσε την Νορβηγία 858-934), στην χώρα είχαν φτάσει οι Μινωίτες Κρήτες και έκαναν εξόρυξη αργύρου, όπως αναφέρει η επιγραφή που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Κόνγκσπεργκ.


Όπως αναφέρεται στο κείμενο της μεγαλύτερης εφημερίδας της Νορβηγίας «Aftenposten» της 13/1/2002 την επιγραφή ανακάλυψε ο Γιόχαν Γιάερνες κάτοικος της πόλης Κόνγκσμπεργκ στην νότια Νορβηγία. Ο Γ. Γιάερνες ήταν απόφοιτος πανεπιστημίου με ειδικότητα ιστορικού και για αυτόν ήταν φυσικό να ψάχνει για ιστορικά ευρήματα στην  πατρική του περιοχή. Έτσι μια μέρα του Οκτωβρίου του 1987 παρατήρησε κάποιους σκοτεινούς κύκλους στο Λάνγκσιεννεφίελλετί (τοπική ονομασία οροσειράς). Αυτό του κίνησε την περιέργεια και έτσι με προσοχή άρχισε να σκάβει και να καθαρίζει την  περιοχή για να διαπιστώσει τι ήταν αυτό που προκαλούσε τον κυκλικό σχηματισμό.

Με τον καθαρισμό της περιοχής, του αποκαλύφθηκε μια συνηθισμένη επιγραφή πάνω στον βράχο την οποία όμως συνόδευαν και πέντε μυστηριώδη σύμβολα τα οποία φαινόταν πως είχαν σκαλιστεί πάνω στον βράχο με πέτρα σε πολύ παλιά εποχή, την εποχή του χαλκού. «Νόμιζα πως θα απογειωνόμουν από τον βράχο» αναφέρει  ο Γιάερνες «κανένας δεν θα πίστευε πως κάτι τέτοιο θα βρισκόταν στο Κόνγκσμπεργκ». Στην αρχή, όπως αναφέρει, νόμισε πως τα γράμματα θα μπορούσαν να είναι φοινικικά. Η λύση του αινίγματος βρέθηκε μετά το 1994 όταν διαπιστώθηκε ότι τα πέντε σύμβολα του Κόνγκσμπεργ ανήκαν στην Μινωική γραμμική Α γραφή. Η γραμμική Α ως γνωστόν είναι το αρχαιότερο σύστημα της Ευρώπης και επινοήθηκε στην Κρήτη το πρώτο ήμισυ της 2ης χιλιετίας (προ αρχής χριστιανικής χρονολόγησης) και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το τέλος του μινωικού πολιτισμού το -1450. Την γραμμική Α σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας  προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει ο Νορβηγός Κιέλ Αάρ το 1990 και ήταν αυτός που ασχολήθηκε με την ερμηνεία των συμβόλων που ανακάλυψε ο Γιάερνες. Και τα ερμήνευσε ως «Το μαλακό καθαρό». Η φράση αυτή κατά τον Αάρ αναφέρεται στον άργυρο, που στο Κόνγκσμπεργκ ήταν επιφανειακός και εύκολο να εντοπιστεί και να εξορυχτεί. Η επιγραφή, είχε πιθανώς σκαλιστεί ως ευχαριστία στους θεούς για το αξιόλογο δώρο, εξηγεί ο Γιαερνες.
Οι Μινωίτες ήταν άξιοι έμποροι στην εποχή τους και αξιόλογοι χρυσοχόοι και γνωρίζουμε πως θα μπορούσαν να διασχίσουν ανοιχτές θάλασσες με τα πλοία τους, που ήταν τα καλυτέρα της εποχής τους. Ο Γιάερνες πιστεύει πως κατεύθυναν τα πλοία τους μέχρι το Κονγκσμπεργκ. Εκεί φόρτωναν τον άργυρο τον οποίον πουλούσαν στους Αιγυπτίους με αντάλλαγμα το χρυσάφι. Ο άργυρος εμφανίζεται στην χώρα του χρυσού την Αίγυπτο, περίπου το -1600. Την εποχή εκείνη ο άργυρος άξιζε δυο φορές την αξία του χρυσού. Αυτό εξηγεί γιατί η Κρήτη ήταν τόσο πλούσια σε χρυσό συμπεραίνει ο Γιαερνες, που πιστεύει πως όλα συμφωνούν με τις παραδεκτές από την επιστημονική κοινότητα θεωρίες και συνεχίζει λέγοντας: «Βλέπω το γράφημα ως απόδειξη ότι έχουν έρθει οι Μινωίτες μέχρι το Κόνγκσμπεργκ. Είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν σε αυτήν την κατεύθυνση, για να μην είναι πια τυχαίο. Στην περιοχή του Κονγκσμπεργκ έχουν βρεθεί υπολείμματα από ορυχεία πάνω από 2000 χρόνια παλιά. Αυτά βρέθηκαν τυχαία από βοσκούς το 1623, οι οποίοι σκόνταφταν σε ασημένια αντικείμενα. Στις βραχοεπιγραφές βρέθηκαν επίσης σύμβολα της Μινωικής γραφής».
Πηγή: Περιοδικό «Ελλάνιον Ήμαρ», τευχ. 16ο, σελ. 5, μετάφραση από τα Νορβηγικά Ιωάννης Χατζιδαμιανός.

 

 

(Visited 360 times, 1 visits today)
8 thoughts on “Οἱ Μινωΐτες Κρῆτες στὴν Νορβηγία!

  • Ἡ Γῆ ἔχει ἀκόμη νὰ κάνῃ πάρα πολλές “ἀποκαλύψεις” σχετικῶς μὲ τὸ θέμα τῶν προγόνων μας.
   Ὁ Ἐνρίκο Ματίεβιτς γιὰ παράδειγμα (Ἰταλός) ἔχει κάνει μίαν θαυμάσια ἐργασία ποὺ ἀναφέρεται στὶς “ἐπισκέψεις” προγόνων μας στὴν Νότιο Ἀμερική.
   Τὸ ἴδιο καὶ ἡ Ἐνριέτα Μέρτζ σχετικῶς μὲ τὴν πραγματική διαδρομή τοῦ Ὀδυσσέως.
   Στὴν Χιλή οἱ Ἀραουκάνοι ἀποδεικνύουν πλέον τὴν καταγωγή τους ἀπό Σπαρτιᾶτες.
   Οἱ Ἀϊνοῦ τῆς Ἰαπωνίας καὶ οἱ μελέτες ποὺ ἔχουν γίνει τά τελευταῖα χρόνια, καταδεικνύουν τὴν Μεσογειακή τους καταγωγή.
   Ἀκόμη καὶ οἱ Ἰσπανοί κονκισταδόροι, ἀναφέρουν πώς οἱ ἰθαγενείς τοὺς ὑπεδέχθεισαν ὡς …γνωστούς ἀπὸ τὰ παλιά!
   Τέλος, ὁ Νόρς Γιόζεφσον ἐπίσης ἔχει κάνει θαυμάσιες μελέτες σχετικῶς μέ τίς γλῶσσες τῶν νήσων στὸν Εἰρηνικό Ὠκεανό καὶ τὴν σχέσι τους μὲ τὴν Ἀρχαία Ἑλληνική.
   Νὰ μῆν ἀναφερθοῦμε φυσικά στὶς σχέσεις Γαλατῶν καὶ Κελτῶν μὲ τὴν Ἑλλάδα. Ἡ ἑλληνική μυθολογία κάνει κάποιες ἀναφορές ἀλλά τὰ τελευταῖα χρόνια ὅλο καὶ περισσότεροι ἐπιστήμονες “παραδέχονται” (ὄχι τὴν σχέσιν αἵματος) τήν στενή ἐμπορική σχέσι ποὺ εἶχαν οἱ πρόγονοί μας μὲ τὶς χῶρες τῆς Ἠνωμένου Βασιλείου.
   Ἐὰν ἀφήσουμε κατά μέρος τὴν φαντασία μας, κρατηθοῦμε γερά μόνον ἀπό τὴν λογική μας καὶ ἀνατρέξουμε ἁπλῶς στήν ἐγκυκλοπαίδεια τοῦ Ἡλίου, τότε συνειδητοποιοῦμε τό μέγα ψεῦδος μέσα στό ὁποῖο μεγαλώσαμε!

Leave a Reply