Τὰ χημικά τῶν ἠλεκτρονικῶν συσκευῶν καὶ ἡ ὑγεία μας. Γιατί τὰ λέμε Λίθιο, Κάδμιο, Νικέλιο; Α’ μέρος

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Με ενοχλεί, δικαιολογημένα, όταν βλέπω στον ορίζοντα τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Δεν με ενοχλεί, όμως, καθόλου που κρατώ στα χέρια μου επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχονται στη συσκευή κινητών τηλεφώνων, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στους υπολογιστές και αλλού. Ίσως, είναι στη φύση μας να αδιαφορούμε για τον κοντινό κίνδυνο και να «νοιαζόμαστε» για το μακρυνό. Είναι πιο εύκολο. Και τα εύκολα μας αρέσουν. Είναι εύκολο να κατηγορήσεις τις εταιρείες, τις πολυεθνικές, το «σύστημα», που απειλούν την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, ενώ εμείς οι ίδιοι  καμαρώνουμε  και χαϊδεύουμε, καθημερινά,  το καρκινογόνο Κάδμιο, το εξασθενές Χρώμιο, το Ταντάλιο, που υπάρχει στις μπαταρίες των ηλεκτρονικών μας συσκευών. Τα δίνουμε στα χέρια ακόμα και των βρεφών!!!

Ας γνωρίσουμε, όμως, με όχημα τη γλώσσα (το μοναδικό όχημα που σε πάει παντού), ορισμένα χημικά στοιχεία,  που ενυπάρχουν, για παράδειγμα,  στα κινητά τηλέφωνα.

Λίθιο, (Li, Lithium, ατ. αρ. 3)

Η ονομασία του μετάλλου προέρχεται από την αρχ. ελληνική λέξη λίθος. Επιλέχτηκε, από τον Σουηδό Johan August Arfwedson, το 1817, για να δηλώσει την ορυκτή προέλευση του στοιχείου σε αντίθεση με τα άλλα αλκάλια (Νάτριο, Κάλιο) που είχαν απομονωθεί από φυτικά προϊόντα. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Ως φάρμακο έχει γνωστή τερατογόνο δράση, γι αυτό και πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Κάδμιο, (Cd, Cadmium ατομικός αρ. 48)

Καδμεία μέταλλα ονομάζονταν ορισμένα ορυκτά (π.χ. ο ψευδάργυρος), που ήταν γνωστά στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας (Κάδμος: ο γενάρχης των κατοίκων της Βοιωτίας). Το Κάδμιο απομονώθηκε από τον Friedrich Stohmeyer, το 1817, και το ονόμασε έτσι, για να τιμήσει το ιστορικό όνομα των μετάλλων. Χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και είναι πολύ τοξικό στο περιβάλλον. Προκαλεί παθήσεις στους  πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά. Κατηγορείται, επίσης, για ορισμένες μορφές καρκίνου. Σήμερα, οι πυκνωτές Καδμίου μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα στοιχεία (π.χ. Νικελίου) που δεν είναι τοξικά προς το περιβάλλον

Νίκελ (Ni, Nickel , ατ.αρ. 28)

Το νικέλιο προέρχεται από ορυκτό που είναι ενωμένο με αρσενικό και νικέλιο. Πριν απομονωθεί το μέταλλο από το ορυκτό έμοιαζε υπερβολικά με το χαλκό και γι αυτό οι εργάτες των ορυχείων της Β. Ευρώπης το αποκαλούσαν (Kupf nickel : χαλκός του Διαβόλου) ή (OldNick: διάβολος), επειδή θεωρούσαν δουλειά του διαβόλου την αδυναμία τους να πάρουν το «χαλκό» από το ορυκτό.΄Οταν  ο Βαρώνος  Axel Frederick Gronsted , το 1751, το απομόνωσε, ανακάλυψε ότι πρόκειται για ένα νέο μέταλλο και το ονόμασε Nickel (:διάβολος, από το όνομα που του είχαν αποδώσει οι εργάτες). Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παθήσεις, όπως : καρκίνο, χρόνιο άσθμα και βρογχίτη, αλλεργίες, καρδιοπάθειες

24 γράμματα

β’ μέρος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply