Ποιός εὐθύνεται;

Τ παρακάτω τ λαβα ς μήνυμα κα τὸ ἀναδημοσιεύω.

Συμφων μ τν σχολιαστ. Θεωρ πς δν εναι δυνατν ν κατηγορς τν μαθητ, χρήζοντάς τον πεύθυνο γιτν μάθει του κα ν θωώνς τν διδάσκαλο! Δν φταίει να παιδ πο τὸἐδίδαξαν ν εναι παλιάνθρωπος ἤἀπατεώνας γι τ πίκτητ του χαρακτηριστικ. Φταίει κπαιδευτς-γονις-διδάσκαλος, πο φρόντισε νφτιάξ ναν κόμη γκληματία.

λλως τε, κόμη κα στ δικαστήρια, σον φορ στ νήλικο τμμα ατς τς παραμέτρου, δν καταδικάζεται τ παιδ. Τν γονέα στοχοποιε δικαστς κα τιμωρε!

Τέλος, κάποιοι σως ναφερθον σ νήλικη συνειδητότητα. Σαφς κα θ χουν πόλυτον δίκαιον. Τ γίνεται μ κάποιον πο ν χει περάσει π τν νηλικίωσι, ξακολουθε κα ναπαράγει συμπεριφορς πο διδάχθη πρ ατς κα τν μετέτρεψαν σ μηχαν παραγωγς γκλημάτων; σκέψις του; κρίσις του; συνειδητ πιλογ;

λα ατ σαφς κα εναι δικ του εθύνη γι ν λλάξουν. λλ γι ν συμβ ατ θ πρέπ ν πάρξουν τατοχρόνως  κάποια ρεθίσματα. πως:

–      Εκόνα τς «λλης» πλευρς.

–      Συνειδητοποίησις τς διαφορετικότητος κα ξεκάθαρος διαχωρισμς τν θετικν π τ ρνητικ.

–      Προσωπικ πόφασις γι λλαγ.

–      «Νέα κπαίδευσις», σ νέα γι πρότυπα. χι σαφ δεδομένα.

–      Διαρκς επανάληψις τν θετικν πο λαμβάνει μέτοχος τς λλαγς.

–      «Διδάσκαλος». (Πο θ λειτουργ κι ς παράδειγμα!)

καθες ξ μν μπορε ν περάσ στν «λλην πλευρ» ἐὰν τ θελήσ. Γι ν συμβ μως κάτι τέτοιο θ πρέπ ν διαπιστώσ μόνος του τν νάγκη!!!

σο γι τν κύριο νδριανόπουλο, τν κύριο Πάγκαλο κα τν κυρία Μπακογιάννη (κι λους ατος πο συμφωνον μ τ παρακάτω) θ θελα πράγματι ν μάθω τί εναι ατ πο χουν κάνει ο διοι γι ν νακόψουν τν ουσφετολογία κα τν διαφθορ. κτς π τ ν σηκώνουν τ δάκτυλο αστηρ κα ν πικρίνουν, χουν περάσει σ κάποιαν δράσι; τος βολεύει κα τος ξυπηρετε τ σύστημα πο τόσο θυμωμένα κατακρίνουν;

Φιλονόη.

Υ.Γ. πρξε μία στοιχειώδης τιμωρία πο ν λειτούργησε ποτρεπτικ γι τν (π λους) καταγγελλομένη διαφθορ; τελικς παντες τν καυτηριάζουν λλ παντες βολεύονται κα ξυπηρετοῦνται;

Η ορθή αποτίμηση της διαφθοράς και των επιπτώσεων της

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του κ. καθηγητή Λάου – η ομάδα διαχείρησης

Σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα του skai.gr, o κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην βουλευτής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του “Forum για την Ελλάδα”, που υπάγεται στη ΔΗΣΥ της κας Ντόρας Μπακογιάννη, ισχυρίζεται τα εξής όσον αφορά στη διαφθορά πολιτικών προσώπων και στη σχέση της διαφθοράς των πολιτικών με την κρίση: με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 70% των κρατικών δαπανών πηγαίνει σε μισθούς του δημοσίου τομέα και σε συντάξεις, το 20% σε εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας, και μόλις το 10% για δραστηριότητες του κράτους (δαπάνες υπουργείων, εργολαβίες, έργα, φαρμακευτικές δαπάνες, προμήθειες οπλικών συστημάτων κλπ). Από το 10% αυτό έγιναν και έργα βέβαια (δρόμοι, τραίνα, Αττική Οδός, στάδια, Προαστιακός, επιδοτήσεις αγροτών και χρηματοδοτήσεις ΔΕΚΟ κλπ). Γι’ αυτό, ο κ. Ανδριανόπουλος συμπεραίνει ότι η διαφθορά του πολιτικού κατεστημένου είναι ένα μικρό ποσοστό αυτού του 10%, και, κατ’ επέκταση, ισχυρίζεται ότι  την κύρια ευθύνη για την κρίση έχουν οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες και οι πάσης φύσεως λαϊκίστικες δαπάνες (π.χ. διορισμοί στο δημόσιο για εξαγορά ψήφων, «Τσοβόλα δώστα όλα», κ.λπ.), κι όχι το προαναφερθέν ύποπτο 10%.

Το ανωτέρω σκεπτικό του κ. Ανδριανόπουλου είναι εσφαλμένο για τους εξής λόγους:

  1. Η διαφθορά του πολιτκού κατεστημένου και οι επιπτώσεις της δεν είναι ένα απλοϊκό λογιστικό ζήτημα, ούτε μόνο ποσοτικό πρόβλημα.
  2. Πολιτική διαφθορά είναι ο πολιτικός να εξαγοράζει ψήφους και να εκμαυλίζει συνειδήσεις.
  3. Πολιτική διαφθορά είναι το πολιτικό κατεστημένο να αναγορεύει σε προσωπικότητες του δημοσίου βίου και σε μάνατζερς και τεχνοκράτες διάφορα μικρονοϊκά και ασήμαντα πρόσωπα μόνο και μόνο επειδή είναι πειθήνιοι υπηρέτες του πολιτικού κατεστημένου είτε συγγενείς πολιτικών προσώπων.
  4. Πολιτική διαφθορά είναι η κατασκευή επιχειρηματιών από “φίλους” τους πολιτικούς και η καταστροφή άλλων επιχειρηματιών από ενέργειες πολιτικών αξιωματούχων. Και μια και υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά ο κ. Ανδριανόπουλος, ας μας πει: πόσοι από τους ιδιώτες επιχειρηματίες της Ελλάδας έχουν γίνει επιχειρηματίες επειδή στήνουν δουλειές με πολιτικούς κι όχι επειδή διακρίθηκαν στον στίβο της ελεύθερης αγοράς;
  5. Πολιτική διαφθορά εν τέλη είναι να γίνονται πολιτικοί και πολιτικοί ηγέτες διάφοροι πνευματικοί νάνοι και λαμόγια μόνο και μόνο επειδή εκβαρβαρίζοντας τη μάζα την κατακτούν.

Συνεπώς, ο κ. Ανδριανόπουλος, ακολουθώντας μια παρόμοια αδέξια ρητορική του κ. Θ. Πάγκαλου και προσφέροντας εξυπηρέτηση προς το πολιτικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κακώς παραγνωρίζει ότι η διαφθορά δεν εξαντλείται σ’ εκείνο το 10% που αναφέρει. Όσοι δεν μένουν σε επιπόλαιες και επιφανειακές αναλύσεις ούτε εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, αντιλαμβάνονται και επισημαίνουν ότι η μείζων διαφθορά δεν είναι άμεσα ποσοτικοποιήσιμο μέγεθος, διότι είναι πρωτίστως ζήτημα ανάλυσης ποιοτικών δεδομένων σαν αυτά που προανέφερα.

Και μια και έχει σπουδάσει και σε αμερικανική σχολή ηγεσίας ο κ. Ανδριανόπουλος, θα ήθελα να επισημάνω τον ακόλουθο, στοιχειώδη, ορισμό του προϊσταμένου: προϊστάμενος είναι το πρόσωπο εκείνο το οποίο είναι υπεύθυνο για τα σφάλματα άλλων. Συνεπώς, εξ ορισμού, όποιος δηλώνει πολιτικός προϊστάμενος της Ελλάδας ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ είναι υπεύθυνος για τη διαφθορά ακόμη και της μάζας, εφόσον η μάζα είναι πολιτικώς υφιστάμενή του. Αν δεν μπορεί να εξυψώσει πολιτιστικώς τους κυβερνωμένους, ένας κυβερνήτης είναι ανάξιος της θέσης του και ΕΝΟΧΟΣ των εγκλημάτων και των δικών του και των κυβερνωμένων. Αιδώς Αργείοι!

Δρ Νικόλαος Λάος
Καθηγητής Διπλωματίας
Βιρτζίνια, ΗΠΑ

πηγ: μήνυμα κα e-rooster blog

φωτογραφία π ἐλεύθερη ἀγορὰ


(Visited 12 times, 1 visits today)
One thought on “Ποιός εὐθύνεται;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ποιός εὐθύνεται; | αἰέν ἀριστεύειν

Leave a Reply