Τὸ μουσουλμανικὸ στοιχεῖο παγκοσμίως φθίνει!

Ἡ ἔρευνα ἀναφέρεται σὲ παγκόσμιον ἐπίπεδον καὶ ἀφορᾷ κυρίως στοὺς μορφωμένους μουσουλμάνους.

Σαφῶς καὶ αὐτοὶ ποὺ ἔχουν περάσει στὴν Δύσι σιγὰ σιγὰ μειώνουν τὶς γεννήσεις καὶ κατ’ ἐπέκτασιν τοὺς πληθυσμοὺς τους ποσοστιαίως. Αὐτὸ ὅμως δὲν σημαίνει καὶ πάρα πολλὰ…

Οἱ μουσουλμανικοὶ πλυθυσμοὶ ποὺ συρρέουν στὴν Δύσι,  κρατοῦν τὰ ποσοστὰ τῶν κοινωνιῶν τους ὑψηλὰ. Δίχως ὅμως νὰ ἀκολουθοῦν τοὺς ῥυθμοὺς αὐξήσεως ποὺ ἀκολουθοῦνται στὶς ὑπόλοιπες περιοχὲς τοῦ πλανήτου, ὅπου οἱ μουσουλμάνοι παραμένουν τὸ ἐπικρατοῦν στοιχεῖο.

Ἡ ἔρευνα ἀναφέρει ἀρκετὰ στοιχεῖα ἄκρως ἐνδιαφέροντα. Ἄς τὴν μελετήσουμε γιὰ νὰ γνωρίζουμε τὶ ἀκριβῶς καλούμεθα νὰ ἀντιμετωπίσουμε!

Φιλονόη.

Ο Μουσουλμανικός πληθυσμός στη Δύση αυξάνεται, το συνολικό ποσοστό γεννήσεων μειώνεται

Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι η υπογεννητικότητα θα επιβραδύνει την αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού παγκοσμίως τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η κατά μέσο όρο 2,2% ετήσια αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού κατά τις δεκαετίες 1990-2010, θα μειωθεί σε 1,5% από τώρα και μέχρι το 2030.

Οι Μουσουλμάνοι θα φτάσουν τα 2,2 δισεκατομμύρια έως το 2030, σε σύγκριση με 1,6 δισ. το 2010, αποτελώντας έτσι το 26,4% του παγκόσμιου πληθυσμού σε σύγκριση με το 23,4% που κατέχουν τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Pew Forum για τη θρησκεία και τη δημόσια ζωή.

Η έκθεση δεν δημοσίευσε στοιχεία για τους παγκόσμιους πληθυσμούς των άλλων μεγάλων θρησκειών, ωστόσο ανέφερε οτι το Pew Forum, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ , έχει προγραμματίσει παρόμοιες έρευνες για τις προοπτικές ανάπτυξης του Χριστιανισμού, του Ινδουισμού, του Βουδισμού, του Σιχισμού και του Ιουδαϊσμού.

Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των ποσοστών γονιμότητας σε πολλές χώρες που είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμανικές. Ο ρυθμός γεννήσεων μειώνεται καθώς όλο και περισσότερες μουσουλμάνες μορφώνονται, το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται και μεγάλοι αγροτικοί πληθυσμοί μετακινούνται προς τις πόλεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μουσουλμανικός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου δύο φορές το ποσοστό του μη μουσουλμανικού πληθυσμού κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες – με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,5% για τους μουσουλμάνους, σε σύγκριση με το 0,7% για τους μη-μουσουλμάνους.

Η έκθεση με τίτλο “Το μέλλον του παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού” (The Future of the Global Muslim Population), αποτελεί μέρος ενός προγράμματος του Pew Forum, το οποίο αναλύει τις θρησκευτικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, έως το 2030, περίπου το 60% των μουσουλμάνων παγκοσμίως θα ζουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το 20% στη Μέση Ανατολή, το 17,6% στην υποσαχάρια Αφρική, το 2,7% στην Ευρώπη και το 0,5% στην Αμερικανική ήπειρο.

Επίσης, το Πακιστάν θα ξεπεράσει την Ινδονησία ως το πολυπλυθέστερο  μουσουλμανικό έθνος του κόσμου μέχρι το 2030, ενώ η μουσουλμανική “μειονότητα” στην επί το πλείστον ινδουιστική Ινδία θα διατηρήσει την παγκόσμια κατάταξη του τρίτου μεγαλύτερου μουσουλμανικού πληθυσμού!

Η συνεχιζόμενη μετανάστευση θα διογκώσει τις τάξεις των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ευρώπη, οι οποίοι θα αποτελούν έως το 2030 το 8% των κατοίκων της περιοχής από το υπάρχον 6%.

Συγκεκριμένα:

Οι Μουσουλμάνοι στη Γαλλία θα ανέλθουν σε 6,9 εκατoμμύρια, ή 10,3% του πληθυσμού, από 4,7 εκατομμύρια (7,5%) που είναι τώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανέλθουν από 2,9 εκατομμύρια σε 5,6 εκατομμύρια (8,2%), ενώ στη Γερμανία θα φτάσουν τα 5,5 εκατομμύρια (7,1%) από 4,1 εκατ.(5%).

Το μουσουλμανικό μερίδιο του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αυξηθεί από 0,8% το 2010 σε 1,7% το 2030,καθιστώντας τους μουσουλμάνους χονδρικά τόσο πολυάριθμους όσο είναι οι Εβραίοι ή οι Επισκοπαλιανοί στις ΗΠΑ σήμερα.

Μέχρι το 2030, οι μουσουλμάνοι θα αριθμούν 2,1 εκατομμύρια ή το 23,2% του πληθυσμού του Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, αλλά όχι της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας- από 1,3 εκατομμύρια (17,7%) το 2010.

Η επιβράδυνση της αύξησης του μουσουλμανικού πληθυσμού θα είναι πιο έντονη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, και λιγότερο έντονη στην υποσαχάρια Αφρική, αναφέρει η έρευνα, ενώ η μετανάστευση θα επιταχυνθεί στην Αμερικανική ήπειρο μέχρι το 2020.

Τα ποσοστά των νεαρών μουσουλμάνων μειώνονται

Αν και οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι νεότεροι ηλικιακά σε σχέση με άλλους, η λεγόμενη “διόγκωση της  νεολαίας” -το υψηλό ποσοστό των μουσουλμάνων στην εφηβεία και μετά τα 20- κορυφώθηκε γύρω στο έτος 2000 και τώρα πλέον μειώνεται.

Οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι θα συνεχίσουν να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία – περίπου 87-90%, εκτιμά η έρευνα- ενώ οι αριθμοί των Σιιτών μπορεί να μειωθούν λόγω του σχετικά χαμηλού ποσοστού γεννήσεων στο Ιράν, όπου ζει το ένα τρίτο του συνόλου των Σιιτών.

Η έρευνα έδειξε στενή σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και τις γεννήσεις στις Μουσουλμανικές χώρες. Οι γυναίκες που ζουν σε χώρες που παρέχουν ελάχιστη εκπαίδευση στα κορίτσια, γεννούν περίπου πέντε παιδιά έκαστη, ενώ στις χώρες εκείνες όπου τα κορίτσια λαμβάνουν περισσότερη εκπαίδευση, το ποσοστό γεννήσεων φτάνει τα 2,3 παιδιά.

Στην έρευνα υπολογίστηκαν όλες οι ομάδες και τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων των κοσμικών ή αυτών που δεν τηρούν τους θρησκευτικούς κανόνες, χωρίς να ληφθεί υπόψιν το επίπεδο της θρησκευτικότητας τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέτρηση των επιπτώσεων του Ισλάμ στα ποσοστά γεννήσεων ήταν δύσκολη γιατί οι πολιτιστικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και άλλοι παράγοντες μπορεί να παίξουν ίσο ή μεγαλύτερο ρόλο.

Hellas on the Web

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply