Ἡ Τουρκία καταπατᾶ τὴν Ἑλληνικὴ ΑΟΖ ἐπισήμως!

Η ικανότατη Κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί για άλλη μία φορά να δημιουργήσει προηγούμενο με τον προκλητικό χάρτη που εξέδωσε η Κρατική εταιρία “Τουρκικά Πετρέλαια” με τον οποίο καταλαμβάνει την Ελληνική ΑΟΖ μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Για άλλη μία φορά η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένο, το οποίο τουλάχιστον θα δημιουργήσει προσκόμματα στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση ξυπνήσει και ανακοινώσει την Ελληνική ΑΟΖ.

Η σιωπή από πλευράς του αναποτελεσματικού Ελληνικού Υπουργείου “Δρουτσικών” Εξωτερικών , αποδεικνύει ως αληθή τα περί μυστικής διπλωματίας και μυστικής συμφωνίας για εκχώρηση των Ελληνικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Είναι αδύνατον ο χάρτης να μην είχε πέσει στην αντίληψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, δεδομένου ότι για τον σχεδιασμό του απαιτείται ικανό χρονικό διάστημα και παράλληλα το Υπουργείο διαθέτει πηγές πληροφόρισης στην Τουρκία.

Η ενέργεια της Τουρκίας έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό που θα περιμέναμε από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι η Διεθνής καταγγελία προς όλους του Διεθνείς Οργανισμούς και με όλα τα μέσα των πρακτικών της Τουρκίας και παράλληλα η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ. Η ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί συνέχεια αφ’ ενός μεν των δηλώσεων Νταβούτογλου ότι δηλαδή η θάλασσα του Καστελόριζου δεν περιλαμβάνεται στο Αιγαίο αλλά στην Μεσόγειο και αφετέρου της πρόσφατης ενέργειας  τουρκικής κορβέτας η οποία εμπόδισε ιταλικό σκάφος να ολοκληρώσει την βύθιση καλωδίου στην περιοχή.

Οι μεθοδικές ενέργειες της Τουρκίας επί του θέματος έχουν ξεκινήσει από το 1973 όταν η Τουρκική Κυβέρνηση εκχώρησε στα “Τουρκικά Πετρέλαια” συνεχόμενων τμημάτων του Αιγαίου για έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων  με την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση να κρύβει από τον Ελληνικό λαό τον ορυκτό πλούτο της χώρας.  Μόλις μέσα σ’ ένα χρόνο τα “Τουρκικά Πετρέλαια” έχουν τρέξει τη διαγωνιστική διαδικασία στο Αιγαίο και μέσα σε έξη μήνες ολοκλήρωσε τις τρείς πρώτες φάσεις που απαιτούνται για να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα πετρελαϊκοί όμιλοι. Σημειωτέον ότι στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας “Τουρκικά Πετρέλαια” συμμετέχει έμμεσα το τουρκικό Ταμείο Στρατού. Και το κυριότερο: Η ελληνική πλευρά έχει ενημερωθεί επισήμως από το 2008 για τις επιδιώξεις της Τουρκίας, αλλά για “κάποιους” λόγους δεν αντιδρά. Προφανώς είναι οι ίδιοι λόγοι που εδώ και ένα χρόνο έχει μείνει στα λόγια η ίδρυση του αντίστοιχου Ελληνικού φορέα. Η ευθύνη βέβαια δεν βαρύνει μόνον την Κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία εμπρός στην οικονομική κατάντια στην οποία οδήγησαν ή άφησαν να οδηγηθεί η χώρα, δεν έχουν κάνει σημαία τους και καθημερινή ενασχόλησή τους στη Βουλή την ίδρυσή του φορέα και κάθε θέμα που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του ορυκτού θησαυρού της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της απάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προκλήσεις των Τούρκων και λοιπών γειτόνων. Μία μόνο λέξη τους αρμόζει: ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!

Ως Έλληνας αισθάνομαι προδομένος

Ἰωάννης Δέμος

Επισυνάπτεται ο Χάρτης   της εταιρίας “Τουρκικά Πετρέλαια” με βάσει τον οποίο μοιράζονται οικόπεδα στην Ελληνική ΑΟΖ (πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, φύλλο της 27-3-2011

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply