Ἐπάγγελμα ἀνθέλλην-ἀνασκευασμένον.

 

Ἐπάγγελμα ἀνθέλλην!

δημοσίευσα πρ μερικν ρν να ρθρον μ ττλο «πάγγελμα νθέλλην» κα τώρα ρχομαι ν τ νασκευάσω, ζητντας μίαν μεγάλη συγγνώμη π τν κύριο Πραχαλι γι τν κακή χρήσι το νόματός του κα τν διασυρμό πο πέστη ξ ατίας μου.

Στ ρθρον ατ πρχε καταγγελία γι τν κακοπροαίρετο χρήσι το νόματος μμανουλ Παππς, ποος φέρετο ς προδότης-καταδότης το Νικηταρ στν βασιλεία στὰ τέλη τοῦ 1839 (θων). Κατ συνέπει, ατ καταγγελία πέσυρε  τν παραπομπ του ρωος σ δίκη κα παρ τν θώωσί του, ἀκολούθησε ἡ φρικτή φυλάκισις, πο κατέληξε στν βασανισμό κα τν τύφλωσι το ρωος.

Στν κπομπ τς  25ης Μαρτίου 2011, « μηχανή το χρόνου», νεφέρθη τ νομα μμανουήλ Παππς. Πολλὲς καταγγελίες περὶ τοῦ ὀνόματος ἔγιναν. Ο δικές μου γνώσεις προέρχοντο πό βιογραφία το Νικηταρ πο νέφερε τ νομα Μιχαλος Μίχαλος Μιχάλαρος Παππς. Μετ τν παρέμβασι το κυρίου Πραχαλι, νοιξα τν στορία το λληνικο θνους κα πράγματι πρχε τ νομα μμανουλ Παππς. Προφανς πρόκειται γι κάποιαν σύμπτωσι.

Κα πάλι ζητ τν συγγνώμη το κυρίου Πραχαλι.

Τν εχαριστομε γι τς πληροφορίες πο μς διέθεσε κα πο θ βρείτε παρακάτω.

Φιλονόη.

 


Στην εκπομπή για τον Νικηταρά της 25ης Μαρτίου 2011 αναφέρθηκα στο νεαρό αντιπρόεδρο της Φιλορθοδόξου Εταιρείας Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος το έτος 1839 ήρθε σε σύγκρουση με τον Τζωρτζέτο Καποδίστρια, από τον οποίο ζητούσε χρήματα καθώς και να μην αντικατασταθεί από την αντιπροεδρία της εταιρείας. Ο Καποδίστριας δεν δέχτηκε τον εκβιασμό και έτσι ο Εμμανουήλ Παπάς κατέδωσε τον Καποδίστρια και τον Νικηταρά, καθώς και τη δράση της εταιρείας. Η δράση του συγκεκριμένου Εμμανουήλ ΄Παπά και ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε σε βάρος του Καποδίστρια και του Νικηταρά περιγράφεται με τρόπο κατατοπιστικό και λεπτομερειακό σε σχετικό αχρονολόγητο και ανυπόγραφο υπόμνημα που φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αθήνα (Νέο Ψυχικό), στο Αρχείο Μαυροκορδάτου, έχει δε αναλυθεί και παρουσιασθεί στο βιβλίο του μέλους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και διαπρεπούς ιστορικού John A. Petropoulos “ Πολιτική και συγκρότηση κράτους στο Ελληνικό Βασίλειο 1833-1843″ (Αθήνα 1986, τόμος Β’ σελίδες 727-737).

Από τη χρονολογία των συγκεκριμένων γεγονότων, γίνεται προφανές ότι ο 34χρονος αντιπρόεδρος της Φιλορθοδόξου Εταιρείας το έτος 1839 Εμμανουήλ Παπάς στον οποίο αναφέρθηκα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παπάς (1772-1821) από τη Δοβίστα Σερρών ο οποίος πέθανε το έτος 1821.

Από τα παραπάνω, εκτιμώ ότι γίνεται προδήλως κατανοητό το γεγονός ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία φέρουν το ίδιο όνομα.
Για το ίδιο θέμα, επικοινώνησε μαζί μου και τοπικό τηλεοπτικό κανάλι από τις Σέρρες, στο οποίο μίλησα σε ζωντανή σύνδεση και στο οποίο διευκρίνισα ρητώς και δημοσίως ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα, καθώς και ότι τα όσα είπα τεκμηριώνονται από τις πρωτογενείς αρχειακές ιστορικές πηγές.
Από τα λεγόμενα τόσο της δημοσιογράφου όσο και του ιστορικού με τον οποίο συνομίλησα δημοσίως (και του οποίου το όνομα δυστυχώς δεν συγκράτησα), εκτιμώ ότι διευκρινίστηκε το όλο ζήτημα, τηλεοπτικώς και δημοσίως ενώπιον του κοινού των Σερρών, μέσα σε πνεύμα καλής πίστης και αμοιβαίας κατανόησης.

Επίσης, έχω ήδη στείλει σχετκές απαντήσεις προς όλες τις τοπικές ιστοσελίδες των Σερρών οι οποίες είχαν αναδείξει το θέμα και διαπιστώνω ότι μετά και από την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπομπή “ μηχανή του χρόνου” και η οποία επίσης αναρτήθηκε στις υπόψη ιστοσελίδες, το όλο θέμα έχει πλέον διευθετηθεί.

Δεν θα σχολιάσω τους χαρακτηρισμούς που μου έχουν προσάψει. Επειδή όμως δεν είμαι ανθέλλην όπως με χαρακτήρισαν σ’αυτή την ιστοσελίδα, θα διορθώσω και το σχόλιο του “ taxalia”: Ο Μιχαήλος, υιός του Εμμανουήλ Παπά, τεκμηριώνεται ιστορικά ως μάρτυρας κατηγορίας του Νικηταρά και όχι ως καταδότης του.

Γεώργιος Πραχαλιᾶς

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)
Leave a Reply