Ἄντε γ@@@σου….

Σοβαρότατα γεγονότα συμβαίνουν στὰ κατεχόμενα. Διάφορες διαμαρτυρίες, αὐθόρμητες ἢ μὴ,  ἔχουν ἀρχίσει καὶ ταρακουνοῦν ἔντονα τὴν κυβέρνησι Ἐρντογάν κι αὐτό ὁδηγεῖ σὲ ἀναστάτωσι.

Τουρκοκύπριοι ἀποζητοῦν μίαν χαμένη ἐλευθερία. Μίαν αὐτονόητη αὐτοδιαχείρισιν. Μίαν δική τους πορεία. Κι ὅλα αὐτά, στὴν ἴδιαν ἐποχή ποὺ ἡ Μ. Ἀνατολὴ καὶ ἡ Β. Ἀφρικὴ βράζει σὲ καζάνια «μεταρρυθμίσεων»!

Πολύ ἐνδιαφέροντα ὅλα αὐτά! Ἀκόμη ὅμως πιό ἐνδιαφέροντα τὰ συνθήματα ποὺ χρησιμοποιοῦν οἱ τ.Κύπριοι στὶς διαδηλώσεις-διαμαρτυρίες τους.  Κι ἀκόμη πιό ἐνδιαφέρουσα ἡ στάσις τοῦ σουλτάνου.

Ἀναρωτιέμαι φυσικά ὅπως πάντα, γιὰ τὸ περίφημον αὐθόρμητον… Αὐθόρμητο κίνημα; Παραλλήλως μὲ διαβουλεύσεις; Δὲν κρύβει τίποτα; Δὲν στοχεύει ποὐθενά; Ἴσως… Ἀλλά ἂς κρατοῦμε μικρούλι καλαθάκι καλλίτερα. Ὅταν μάλλιστα ὁ φόν Δημητράκης, ὁ δὸν ΓΑΠ κι ὁ κόντε Χριστόφιας μαγειρεύουν μίαν νέα παράδοσι τῆς Κύπρου στὴν «θερμὴ» ἀγκαλιά τῆς Τουρκίας… Τόσο δὰ μικρὸ νὰ εἶναι τὸ καλαθάκι…

Φιλονόη.

“Κατοχική Τουρκία άντε γα…σου” φωνάζουν οι Τουρκοκύπριοι σε μεγάλες διαδηλώσεις στα Κατεχόμενα!

Κατοχική Τουρκία, άι στον διάολο και άντε γα…σου!”.

Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας σε κλίμα μαζικής εξέγερσης κατά της Άγκυρας με πρωταγωνιστές τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, ενώ τουρκικά στρατεύματα είχαν ακροβολιστεί στους δρόμους και γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια για να αποτρέψουν την κατάληψή τους.

Οι διαμαρτυρίες αυτές κορυφώθηκαν την Πέμπτη, όταν οι διαδηλωτές Τουρκοκύπριοι επιχείρησαν να αναρτήσουν στην πρεσβεία της Άγκυρας, στον κατεχόμενο τομέα της Λευκωσίας, τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Αυτήν τη φορά το παράκαναν» τιτλοφορούνται οι τουρκικές εφημερίδες την Παρασκευή, προβάλλοντας τη φωτογραφία του τεράστιου πανό όπου αναγράφεται το σύνθημα « Κατοχική Τουρκία άι… στον διάολο».

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κρίση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις της Άγκυρας με τους γηγενείς Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, στραγγαλισμένοι οικονομικά και κοινωνικά από τις δυνάμεις κατοχής και τους εποίκους, επιχειρούν να αποτινάξουν τα δεσμά από τη «μητέρα πατρίδα», επικεντρώνοντας στο αίτημα της άμεσης αποχώρησης των εποίκων από το νησί.

Κυρίαρχο σύνθημα στο «Κίνημα των Γιασεμιών», το οποίο εξελίσσεται στα Κατεχόμενα, προκαλώντας την οργή μεν αλλά και τον προβληματισμό στην Τουρκία, είναι η διενέργεια άμεσης απογραφής του πληθυσμού, ώστε να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός εποίκων που ζουν στο νησί και έχουν λάβει την τουρκοκυπριακή υπηκοότητα.

Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, που δεν έπαψαν ποτέ να διατηρούν σχέσεις με τον κύριο πολιτικό φορέα που τα ίδρυσε, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου (ΑΚΕΛ), το οποίο και ηγείται της σημερινής κυβέρνησης στη Λευκωσία, πρωτοστατούν σε αυτό το «Κίνημα των Γιασεμιών».

Στόχος τους, η οικονομική απαγκίστρωση των Κατεχομένων από την Άγκυρα, η επανένταξη της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα συνολικό κυπριακό πλαίσιο και η

πολιτική επίλυση του Κυπριακού εντός μιας ενιαίας Κύπρου διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα, όπως καθορίζουν, άλλωστε, και οι διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες αυτόν τον καιρό βρίσκονται εν εξελίξει.

Δάσκαλοι, καθηγητές, υπάλληλοι και τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων ένωσαν τις φωνές τους, διαδηλώνοντας εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, έναντι του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα αίτια της οργής των Τουρκοκυπρίων έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις, αφού οι ίδιοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι επιδιώκει τον αφανισμό των εποίκων από τη Μεγαλόνησο.

Σε μια πρωτοφανή ιστορικά κίνηση, μεγάλες ομάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα και, αφού φώναξαν συνθήματα εναντίον της «κατοχικής Τουρκίας», επιχείρησαν να αναρτήσουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πόρτα του περιβόλου όπου βρίσκεται το κτήριο.

Σκηνικό  συγκρούσεων σημειώθηκε και έξω από το λεγόμενο «Κοινοβούλιο», όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες διαδηλωτές -οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περισσότερα από 5.000 άτομα- κατέκλυσαν τον γύρω χώρο και ανήρτησαν υβριστικά πανό εναντίον της Τουρκίας, ζητώντας ταυτόχρονα την επανένωση της Κύπρου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περίμετρο με συρματόπλεγμα, αλλά, όταν προσπάθησαν να κατεβάσουν τα πανό, ήρθαν στα χέρια με τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ένα άτομο.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε και η ανάρτηση στο κτήριο της εφημερίδας «Αφρίκα», ενός πανό, το οποίο έγραφε: «Τουρκία άι σιχτίρ». Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω πανό προκάλεσε την έντονη οργή του Tayip Erdogan.

defencenet


(Visited 12 times, 1 visits today)
Leave a Reply