Ἀνθρώπινα δικαιώματα στὴν Τουρκία; Ὑπάρχουν;

Ἀνθρώπινα δικαιώματα στὴν Τουρκία; Ὑπάρχουν;Ἀφιερωμένον ἐξαιρετικὰ στοὺς λάτρεις καὶ στοὺς ἐμπνευστὲς τῆς ἑλληνοτουρκικῆς φιλίας! Ἢδη, πρὸ καιροῦ,  ἔχει διαρρεύσει τὸ ὑψηλὸ ποσοστὸ ἀναλφαβιτισμοῦ τῶν γυναικῶν, ὠς ἕνα κοινωνικὸ πρόβλημα ποὺ δὲν φαίνεται νὰ ἀντιμετωπίζεται σοβαρά. Ἀλλὰ τὸ οὐσιῶδες εἶναι στὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα! Ἐδῶ πονοῦν οἱ γείτονες! Τοὺς καταστρέφει αὐτὴ ἡ ἔκθεσις ὅλην τὴν καλὴν εἰκόνα ποὺ κτίζουν τόσες δεκαετίες… Καλὴν εἰκόνα… Ποὺ λέει ὁ λόγος…

Φιλονόη.

AMΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εφ. Μιλλιέτ 9-4-2011


Αναφορά δηλητήριο από τις ΗΠΑ για την Τουρκία

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αναφορά ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 2010 για την Τουρκία

Η αναφορά βγάζει δηλητήριο για την Τουρκία. Η 46 σελίδων αναφορά έχει τις πιο βαριές κατηγορίες στα θέματα της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και στο θέμα της ελευθερίας του τύπου. Να τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της αναφοράς.

 

Εξωδικαστικές εκτελέσεις. Πέρσι οι δυνάμεις ασφαλείας στην Τουρκία πραγματοποίησαν εξωδικαστικές εκτελέσεις, και τα περιστατικά αυτά δεν ερευνήθηκαν επαρκώς. Στο πανεπιστήμιο των Μούγλων στις 11 Μάιου ο αστυνομικός Γκιουλτεκίν Σαχίν πυροβόλησε και σκότωσε τον Σερζάν Κούρτ.

Βασανιστήρια. Τα περιστατικά βασανιστηρίων συνεχίστηκαν. Στις 5 Ιανουαρίου γονείς των 32 παιδιών που κρατούνται στις φυλακές των Αδάνων, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ανέφεραν πως οι δεσμοφύλακες δέρνουν τα παιδιά τους και στις πληγές τους ρίχνουν αλάτι.

Προβλήματα στις φυλακές. Οι συνθήκες στις φυλακές δεν βελτιώθηκαν επαρκώς..Το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Οκτωβρίου ανακοίνωσε πως στις φυλακές πέθαναν 32 φυλακισμένοι και 5 προσωρινά κρατούμενοι.

Παραβιάσεις Δικαιωμάτων. Παρά το ότι αναφέρεται στον νόμο, οι ύποπτοι δεν συναντιούνται άμεσα με τους δικηγόρους τους. Κάποιοι παρατηρητές βλέπουν την υπόθεση Βαριοπούλα όπως και την Εργκενέκον ως δύο πολιτικές δίκες, ενώ τις βλέπουν ως κάτι δίκαιο για αυτούς που προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Δίκαιη δίκη. Κάποιες ανακοινώσεις μελών της κυβέρνησης και κάποιων αξιωματούχων επηρέασαν την δικαστική ανεξαρτησία.

Ελευθερία έκφρασης : Η κυβέρνηση στηριζόμενη στο σύνταγμα και σε κάποιους νόμους περιόρισε την ελευθερία έκφρασης.

Ελευθερία τύπου. Η ελευθερία τύπου οπισθοδρόμησε. Στις 26 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε πως θα πρέπει τα αφεντικά των ΜΜΕ να διώχνουν αυτούς που με τα γραπτά τους κάνουν κακό στην οικονομία. Στις 2 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο, πάγωσε μεγάλο μέρος του προστίμου που είχε επιβληθεί στον εκδοτικό όμιλο Ντογάν

Βία σε βάρος γυναικών. Οι δολοφονίες για λόγους τιμής και οι βιασμοί συνέχισαν να είναι μεγάλα προβλήματα. Στην γραμμή έκτακτης ανάγκης που ίδρυσε η κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου κατέφυγαν 8.704 γυναίκες.

Ομοφοβία. Η υπουργός Αλιγιέ Καβάφ στις 7 Μαρτίου είχε πει πως η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια. Στις 16 Μαΐου 300 άτομα στο κέντρο της Άγκυρας διαδήλωσαν ενάντια στην ομοφοβία.


τουρκικὰ νέα

(Visited 10 times, 1 visits today)
Leave a Reply