Κωφός, Βερέμης καὶ Μαλλιᾶς στὰ Σκόπια!

Αὐτὸ τὸ ξέρατε; Ἴσως… Σημασία ἔχει πὼς τὸ γεγονὸς συνέβη πρὸ ἑνὸς ἔτους, κι ἐλαχίστη δημοσιότητα πῆρε…

Τί ἀκριβῶς ζητοῦσαν ἐτοῦτοι οἱ «ἐξέχοντες» ἄρχοντες τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ στὰ Σκόπια; Νὰ ἐπιλύσουν κάτι ποὺ δὲν τοὺς ἀφορᾷ; Ἀναρωτιέμαι… Ἀλλὰ δὲν ξέρω ἐὰν θὰ μάθω…

Φιλονόη.

Η επίσκεψη Κωφού-Βερέμη- Μαλλιά στην πΓΔΜ

“Ο Ευάγγελος Κωφός, ο Θάνος Βερέμης και ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αποτελούν την τρόικα πρώτηςτάξης του  Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), που αυτές τις ημέρες επισκέφθηκε την Πρίστινα και τα Σκόπια για να εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί καθώς και τη διάθεση της χώρας για έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό.”

Τα παραπάνω τονίζει το δημοσιογραφικό τμήμα της σκοπιανής τηλεόρασης Άλφα ΤΒ και παραθέτει απόσπασμα των δηλώσεων τού πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά, όπου επισημαίνεται ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση της πΓΔΜ την ευκαιρία που της δίνεται, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 15 Ιουνίου, και να αφιερωθεί στην επίλυση του ζητήματος.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ο Έλληνας πρέσβης, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για αυτήν, και το ίδιο επιζητά και η κοινή γνώμη, μια λύση βασισμένη στην πρόταση για “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Ο Μαλλιάς επεσήμανε ιδιαίτερα, ότι αυτή η λύση της ονομασίας, δεν είναι ευχάριστη λύση για την Ελλάδα, αλλά είναι αποδεκτή και υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεργάζεται με τους Μαλλιά- Κωφό- Βερέμη, επιθυμεί μια συνολική συμφωνία με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, ένα όνομα το οποίο θα χρησιμοποιείται διεθνώς για όλες τις χρήσεις. “Έτσι ώστε το θέμα να κλείσει μια για πάντα”.

Στο πιο ευαίσθητο μέρος της συμφωνίας που είναι η γλώσσα και η ιθαγένεια, ο Ευάγγελος Κωφός, ένας από τους βασικούς φορείς χάραξης της πολιτικής για την ονομασία – του οποίου οι διατριβές ήταν μέρος της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή, καταθέτει τον όρο «Makedonski» γραμμένο στη λατινική χωρίς αγγλική μετάφραση.

Για την ιθαγένεια ο Κωφός δήλωσε ότι θα αρκούσε ένα διακριτικό γνώρισμα που θα ξεχωρίζει την ταυτότητα του πολίτη της χώρας από τον Έλληνα Μακεδόνα που είναι γνωστός ως Μακεδόνας.

Τα τρία σημαίνοντα πρόσωπα του ΕΛΙΑΜΕΠ, δήλωσαν πως είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση της πΓΔΜ να δώσει προοπτική στη χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και να μην ελπίζει πως τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα την κάνουν να αποδεχτεί την ένταξη της πΓΔΜ, δίχως να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.”

Hellas on The Web  

φωτογραφία ἀπὸ Πέλεκυ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply