Θεραπεία ὑπουργικῆς ἀποφάσεως!!!! (ἱστορικό)

Θεραπεία ὑπουργικῆς ἀποφάσεως!!!! (ἱστορικό)Ἐδῶ θὰ παραθέσω τὸ ἱστορικό καὶ τὴν πρόσκλησι. Τὴν Πέμπτη, 5 Μαΐου,  στὶς 15:00 τὸ μεσημέρι, στὰ γραφεῖα τοῦ ΚΑΣ θὰ συζητηθῇ ἡ στάσις τοῦ ΚΑΣ, οἱ καταγγελίες πολιτῶν τῆς Θίσβης καὶ ἡ θεραπεία τῆς …ὑπουργικῆς ἀποφάσεως!!!

Ναί… Ὑπάρχει τέτοιος ὅρος σὲ νομικὴ ἔγγραφο! 

Θὰ μᾶς τρελλάνουν τελείως οἱ καταπατητὲς τοῦ τόπου μας καὶ τῆς ζωῆς μας…

Φιλονόη.

Υ.Γ. Πάντως, ἐπεὶ δή κάπου ἐδῶ μπαίνει κι ὁ «ὑψηλότατος», θὰ ἔλεγα πρὸς ὥρα νὰ κρατοῦμε μικρό καλάθι!!! 

Η μόνη μας κληρονομιά είναι η μνήμη.

 

Κέντρο Ελικώνας,

Κέντρο για την Ανάπτυξη και την Ανάπλαση της Δυτικής και Νότιας Επαρχίας Θήβας, φορέας της Βοιωτίας με κεντρικό προσανατολισμό

την ανάπτυξή της μέσα από τις φυσικές της δυνατότητες,

τη λαϊκή παράδοση  – το φυσικό περιβάλλον.

Βοιωτία,

από την αρχαιότητα ένας ιδιαίτερος πολιτισμικός τόπος.

Σταυροδρόμι:  Θεών, Χρησμών και Ηρώων.

Γέφυρα των πολιτισμών του Ελληνισμού.

Αφετηρία των μεγαλύτερων γεγονότων που σημάδεψαν τον κόσμο.

Σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες, στο όνομα της ανάπτυξης

καταστρέφεται ότι θα μπορούσε να προσφέρει ανάπτυξη,

η φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά.

Ελικώνας,

ένα μνημείο της φύσης και του πολιτισμού.

Η φυτική του βλάστηση απλωνόταν ως τα ριζά του βουνού.

Ήταν η ασπίδα των καλλιεργειών από τους παγετώνες της Ζήριας.

Θίσβη,

μια από τις κόρες του Ασωπού, γεννήτορα του εθνικού μας πολιτισμού.

Νύμφη του Κορινθιακού.

Τα πλούσια νερά από τις κορυφογραμμές του Ελικώνα είναι η πηγή ενέργειας για τη προβιομηχανική ανάπτυξη της.

1940,

μαύρα χρόνια για την Ελλάδα, κατοχή.

Αναπτύσσεται η αντίσταση στους κατακτητές.

Η Βοιωτία δεν μένει έξω από αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας, αντίθετα πρωτοστατεί.

Ο Ελικώνας λόγο θέσης και μορφολογίας φιλοξενεί πέρα από αντάρτες αεροδιάδρομο από όπου οι συμμαχικές δυνάμεις ανεφοδίαζαν τον αγώνα της αντίστασης.

Στο επίπεδο της θάλασσας με επίκεντρο την Αντίκυρα το ΕΛΑΝ, δεν επιτρέπει την ανύψωση του αγκυλωτού σταυρού στον Βοιωτικό Κορινθιακό, σε όλη τη διάρκεια της κατοχής. Μία από τις θαλάσσιες περιοχές του κορινθιακού είναι και ο Όρμος της Νούσας στην Θίσβη.

1943,

Αύγουστος. Οι γερμανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν επί μία εβδομάδα,

με ότι καυστικό έχουν στη διάθεσή τους, το τμήμα του Ελικώνα προς

τον Κορινθιακό Κόλπο.

Οι επιπτώσεις, στην Κοινωνία, στην Οικονομία, στο Περιβάλλον

και στον Πολιτισμό, ολέθριες.

Μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η καταστροφή των οικισμών της παραγωγής κτηνοτροφικής, αγροτικής και της προβιομηχανικής ανάπτυξης.

Η μεταπολεμική Ελλάδα παραμελεί αυτόν τον ιστορικό τόπο.

Ο ενεργός πληθυσμός της  κυνηγά το όνειρο στην Αμερική, όπου δημιουργεί μια παροικία μερικών χιλιάδων κατοίκων.

Ο κοινωνικός ιστός διαμορφώνεται από τους παππούδες και τις γιαγιάδες που μένουν πίσω, με πολλές ελπίδες αλλά μηδενικές αντιστάσεις.

Τα αποτελέσματα στο περιβάλλον και κατ΄ επέκταση στην οικονομία, είναι, η ραγδαία μείωση των υδάτινων πόρων, άρα έλλειψη ενέργειας και ύδρευσης.

Αγροτική παραγωγή και μεταποίηση τελματώνουν.

Μόνος πόρος επιβίωσης η θάλασσα.

Το πλούσιο σε βλάστηση και νερά τοπίο διαδέχτηκε η ξέρα και οι πλημύρες.

Ανυπολόγιστες ζημιές και στα μνημεία, αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά.

Οι καλλιέργειες στον κάμπο των Θεσπιών, Λεύκτρων, Πλαταιών και Θήβας,  αλλάζουν αφού τους παραδοσιακούς αμπελώνες και τους ελαιώνες  καταστρέφουν οι παγετώνες της Ζήριας.  

Οι νέες καλλιέργειες είχαν ανάγκη τις βαθιές αρόσεις, διαδικασία η οποία οδήγησε στη καταστροφή μνημείων και φυσικού περιβάλλοντος.  Οι μεγάλες ανάγκες τους σε νερό, αλλάζουν γρήγορα και το φυσικό τοπίο  αφού εξαντλούνται τα επιφανειακά νερά. 

Έχουμε έτσι έναν ευάλωτο τόπο.   

Το 1987 η Αγία Ευθυμία αντιδρά στα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας και έτσι επιλέγεται η Θίσβη. Χωροθετείται Βιομηχανική Περιοχή με λιμενικές εγκαταστάσεις από το 1987, που αρχικό σκοπό είχε, την κατασκευή εργοστασίου Αλουμίνας. Την εποχή εκείνη το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτελούσε εθνικό στόχο και οι λιμενικές εγκαταστάσεις είχαν σαν στόχο την μεταφορά εξοπλισμού για την εγκατάσταση του εργοστασίου, και δεν ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της επένδυσης. Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Σοβιετικής Ένωσης, η οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί για γενικότερους γεωπολιτικούς σκοπούς της εποχής εκείνης. 

Με την ακύρωση όμως της επένδυσης αυτής η ΒΙΠΕ πήρε μια εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία και έγινε μια βιομηχανική περιοχή του συρμού. Σχεδόν όλα τα προγραμματιζόμενα έργα υποδομής έμειναν μισοτελειωμένα και σε πολλά από αυτά δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία αδειοδοτήσεων, με αποτέλεσμα σήμερα ειδικά οι λιμενικές εγκαταστάσεις να είναι παράνομα κατασκευασμένες, χωρίς καμία νόμιμη αδειοδότηση, αφού δεν χαράχτηκε ο νέος αιγιαλός και η παραλία μετά της προσχώσεις, έτσι με ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν αναγνωρίζονται οι εγκαταστάσεις και ο αιγιαλός και η παραλία ορίζονται στην πρότερη τους θέση, πριν τις προσχώσεις.  

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι μετά την εγκατάσταση του Ομίλου Στασινόπουλου στην ΒΙΠΕ, (αφού απέκτησε το σύνολο της προς πώληση περιοχής της ΒΙΠΕ), χρησιμοποιούνται κανονικά τα λιμενικά αυτά έργα εξυπηρετώντας ανάγκες δραστηριοτήτων εντός ΒΙΠΕ (ΣΩΛΚ Α.Ε.) αλλά και εκτός ΒΙΠΕ ( ΕΛΒΑΛ Α.Ε., ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε  στα Οινόφυτα Βοιωτίας). 

Στο πλαίσιο νομιμοποίησης των λιμενικών αυτών έργων η ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ Α.Ε. κατέθεσε αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας βάση του Ν. 3554/2007 (άρθρο 14). 

Στο πλαίσιο εξέτασης του αιτήματος από το ΚΑΣ εκδόθηκαν οι ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/97293/4500/10.10.2008 και ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/39133/1962/ 30.04.2009 Υπουργικές αποφάσεις οι οποίες σεβόμενες την αρχική ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/34496/1459/ 24.08.1988 Υπουργική Απόφαση, απαγόρευσαν την νομιμοποίηση ενός κρηπιδώματος που έχει κατασκευαστεί μεταξύ των άλλων στις λιμενικές εγκαταστάσεις επάνω σε αρχαιολογικό χώρο. 

Μετά την εξέλιξη όλων αυτών των γεγονότων προς έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε και επίσημα από την ιστοσελίδα του ΚΑΣ, ότι το θέμα της νομιμοποίησης του κρηπιδώματος που έχει κατασκευαστεί παράνομα επάνω σε  κομβικής αξίας για τη διαχρονική αρχαιολογική έρευνα αρχαιολογικό χώρο στον όρμο Νούσας, επανεξετάζεται την Τρίτη 22 Ιουνίου 2010 από το ΚΑΣ. Αποσείρθηκε προσωρινά για να επανέλθει στις 6 Ιουλίου 2010. 

Θεωρούμε αδιανόητη και τελείως προσβλητική την συμπεριφορά της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ Α.Ε., που με θεμιτά και αθέμιτα μέσα πιέζει αφάνταστα για την νομιμοποίηση του παράνομου κρηπιδώματος, στις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ Θίσβης, απαξιώνοντας ολοκληρωτικά αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, μη σεβόμενη τις αξίες της τοπικής κοινωνίας.   

Συγκεκριμένα η ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ Α.Ε., αυτοχαρακτηρισμένη ως φορέας Διοίκησης και Διαχείρισης των λιμενικών έργων, (κάτι παντελώς αίολο και ανυποστήρικτο, σύμφωνα με τις απόψεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Βοιωτίας και του Υπ. Οικονομικών), για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, επανεξετάζει στο ΚΑΣ το αίτημα της νομιμοποίησης του παράνομου κρηπιδώματος με επιχειρήματα : 

  •     Τον οικονομικό εκβιασμό και την απειλή της παύσης της λειτουργίας της ΒΙΠΕ, παρουσιάζοντας εσκεμμένα το συγκεκριμένο κρηπίδωμα ως «το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων». Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή , αφού στην ΒΙΠΕ Θίσβης δραστηριοποιείται μόνο η ΣΩΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., που κάλλιστα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της με την ύπαρξη των τριών άλλων κρηπιδωμάτων που βρίσκονται στις λιμενικές εγκαταστάσεις και έχουν θετική γνωμοδότηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την νομιμοποίησή τους.
  •     Την δήλωση της άγνοιας, των μη αδειοδοτημένων λιμενικών έργων, κατά την αγορά των ιδιοκτησιών της ΒΙΠΕ από τον όμιλο, κάτι που δεν αληθεύει, διότι η σημερινή Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κα Κακαουνάκη, ήταν πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΤΒΑ και το πλέον αρμόδιο άτομο και γνώστης της κατάστασης της ΒΙΠΕ Θίσβης. Γνώριζε δηλαδή πολύ καλά τα προβλήματα που έχει η συγκεκριμένη ΒΙΠΕ και ειδικότερα οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Και αντί να φροντίσουν για την αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών, αντίθετα προχώρησαν σε κατασκευή νέων έργων επάνω στα παράνομα έργα των λιμενικών εγκαταστάσεων, χωρίς να ακολουθήσουν καν τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από τον Ν. 2791/2001. Μάλιστα τα έργα αυτά, ύψους περίπου 2.000.000 €, χρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Αναπτυξιακό Νόμο). Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας να εκδώσει Πρωτόκολλο κατεδάφισης των ανωτέρω έργων. Στηριζόμενοι δε στην ύπαρξη των παράνομων αυτών έργων που έχουν κατασκευαστεί επάνω σε παράνομα κρηπιδώματα «έστησαν» και σύστημα ασφαλείας ISPS για τις λιμενικές εγκαταστάσεις. «Χτίζανε πύργους πάνω στην άμμο» και προσπαθούν σήμερα με κάθε τρόπο να τους προστατέψουν «από το παραμικρό κύμα». Σήμερα δε εντέχνως έρχονται μαζί με την νομιμοποίηση που ζητούν για τα κρηπιδώματα να νομιμοποιήσουν και τα παράνομα από αυτούς κατασκευασμένα έργα στον αιγιαλό και παραλία.
  •     Την διαστρέβλωση της αλήθειας της ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/34496/1459/24.08.1988 Υπουργικής Απόφασης. Σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση σαφέστατα διευκρινίζεται και δίνεται ρητά η εντολή να μην κατασκευαστεί το επίμαχο κρηπίδωμα στο σημείο Γ του χάρτη που συνόδευε την προμελέτη των λιμενικών έργων, διότι κατά την έρευνα κλιμακίου της Δ/νσης Εναλίων Αρχαιοτήτων βρέθηκαν και ενάλιες αρχαιότητες που χαρακτηρίζουν τον αρχαιολογικό χώρο κομβικής αξίας για τη διαχρονική αρχαιολογική έρευνα. Μάλιστα διευκρινιζόταν ότι αν ήταν αναγκαίο να γίνει το κρηπίδωμα, αυτό, θα έπρεπε να κατασκευαστεί μεταξύ των θέσεων Α και Β του χάρτη που συνόδευε την προμελέτη των έργων. Όλα τα ανωτέρω ειπώθηκαν και υποστηρίχθηκαν και στην από 21.06.1988 συνεδρίαση του ΚΑΣ, (Απόσπασμα αριθμ. 22). Κάτι που στην πραγματικότητα έγινε. Κατασκευάστηκε δηλαδή νέο κρηπίδωμα, (μετά την έκδοση της Υπ. Απόφασης), το οποίο δεν προβλεπόταν μεταξύ των σημείων Α και Γ, όμως λανθασμένα θεωρήθηκε σκόπιμο να κατασκευαστεί και το απαγορευμένο στον Αρχαιολογικό Χώρο Κρηπίδωμα.
  •     Την απαξίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στον όρμο Νούσας μετά την έρευνα της ομάδας Δ/νσης Εναλίων Αρχαιοτήτων. Με μεγάλη μας λύπη η ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ Α.Ε. αγνοώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, παραγκωνίζοντας παντελώς όλον αυτόν τον πολιτιστικό μας πλούτο, ενόψει του επιχειρηματικού κέρδους, καταφεύγει σε εκφράσεις και χαρακτηρισμούς των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής  ως «ήσσονος σημασίας» η «απλές ακατέργαστες πέτρες». Θεωρούμε ντροπή τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν αναφορές στην υπηρεσία Ε.Α. (κου Χανιώτη), που χαρακτηρίζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα πολύ σημαντικά και τον αρχαιολογικό χώρο κομβικής αξίας για τη διαχρονική αρχαιολογική έρευνα. Γι΄ αυτό άλλωστε κινήθηκε και όλη η διαδικασία απαγόρευσης της κατασκευής στο επίμαχο σημείο του κρηπιδώματος.

             Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω στοιχεία και με δεδομένο ότι:

  1.     Η ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε. χρησιμοποιεί το λιμάνι και τις εγκαταστάσεις του παρανόμως για τη μεταφορά υλικών σε εγκαταστάσεις που δεν βρίσκονται στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, ενώ προορισμός του λιμανιού είναι η εξυπηρέτηση της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης και μόνον. Συνεπώς είναι ανεπίτρεπτο να ζητείται η νομιμοποίηση παρανόμων λιμενικών εγκαταστάσεων για τη διαιώνιση μιας καταφανώς παράνομης χρήσης. 
  2.    Συνιστά ένα έγκλημα κατά της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς η κατασκευή του παράνομου κρηπιδώματος, εν γνώσει των κατασκευαστών και κατά παράβαση της ρητής σχετικής αποφάσεως του ΥΠΠΟ του 1988, επί ενάλιου αρχαιολογικού χώρου ιδιαιτέρας σπουδαιότητας
  3.    Εγκυμονείτε σοβαρότατος περιβαλλοντικός κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Νούσας 

Για τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις υπάρχουν οι παρακάτω αποφάσεις του ελληνικού κράτους.

1) Η ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/22546/960/31-5-1988 απόφαση της υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, που αναφέρει ρητά ότι στο συγκεκριμένο σημείο που έχουν εντοπιστεί αρχαία, δεν θα γίνει καμία υποθαλάσσια εργασία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων (η ανασκαφική έρευνα που άρχισε το Μάιο του 1988 από την Εφορεία των Εναλίων Αρχαιοτήτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για το συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο υπάρχουν σήμερα οι παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις).

2) Η ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/34496/1459/24-8-1998 απόφαση της υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, που αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο στο οποίο έχουν εντοπιστεί αρχαία (κατά παράβαση της υπουργικής απόφασης στο συγκεκριμένο χώρο έπεσαν, περίπου, 300.000 κυβικά μέτρα μπετόν και επιχώσεις).

3) Η ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/97293/4500/10-10-2008 απόφαση του υπουργού πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με την οποία απορρίπτεται το αίτημα της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. για τη νομιμοποίηση του επίμαχου τμήματος (κρηπίδωμα Β) των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων στον Όρμο Νούσας.

4) Η ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/39133/1962/30-4-2009 απόφαση του υπουργού πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, που δεν εγκρίνει το αίτημα για τη νομιμοποίηση του κρηπιδώματος που έχει κατασκευαστεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις επάνω σε αρχαιολογικό χώρο.

5) Η απόφαση του ΚΑΣ τον Ιούλιο του 2010, κατά της αίτησης θεραπείας

της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε. πάρθηκε εκ νέου με ψήφους  9 κατά 5 υπέρ.

Παρ’ όλα αυτά οι αποφάσεις των υπουργών δεν έχουν υλοποιηθεί.

Αίτημα της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε. 

Επανεξέταση της αίτησης θεραπείας της εταιρείας «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β.ΑΕ»

κατά της με αριθμ. ΥΠ.ΠΟΓΔΑΠΚΑΡΧΑ1Φ4139133196230.4.2009 Υπουργικής απόφασης σχετικά με υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις

της ως άνω εταιρείας στον όρμο Νούσας στην ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, Δήμου Θηβαίων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.’’ 

Μετά τις παραπάνω 4 απορριπτικές υπουργικές αποφάσεις, αλλά και τις 5 αντίστοιχες αρνητικές γνωμοδοτήσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε. είναι, το λιγότερο, προκλητική. Τόσο απέναντι στα συγκεκριμένα θεσμικά όργανα όσο, και κυρίως, απέναντι στην τοπική κοινωνία της Θίσβης, με τη συστηματική απαξίωση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας.
κρηπιδώματος στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Θίσβης;

Με γνώμονα την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της περιβαλλοντικής προστασίας, σας καλούμε να παραβρεθείτε στην συνεδρία του ΚΑΣ στις κρηπιδώματος στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Θίσβης;

Με γνώμονα την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της περιβαλλοντικής προστασίας, σας καλούμε να παραβρεθείτε στην συνεδρία του ΚΑΣ στις 03.05.2011 στο Υπ. Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 22 στις 15:00) για την στήριξη των απόψεών μας ενώπιο του Συμβουλίου.   

Ευχαριστούμε εκ των πρότερων για την συνεργασία σας.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία η διευκρίνιση.

 πηγὴ: μήνυμα


(Visited 45 times, 1 visits today)
Leave a Reply