Ἀναδρομικὰ καὶ οἱ βο(υ)λευτές;

Ναὶ καλέ! Ζητοῦν ἀναδρομικά! Ὄχι ποὺ δὲν θὰ ζητοῦσαν! 

Aναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν περίπου 800 συνταξιούχοι βουλευτές, όπως έκανε γνωστό η αντιπρόεδρος του Β΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή.

Οι πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007.

Όπως διευκρίνισε η κ. Καλδή τα αναδρομικά αυτά, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για καθένα από τους πρώην βουλευτές, διεκδικούν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων βουλευτών:

Η πρώτη είναι μια μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007. Μια δεύτερη κατηγορία βουλευτών που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς. Ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄ Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι, ωστόσο, που δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, κατά το οποίο «πάγωσαν» οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν -και αναδρομικώς- στους δικαστικώς.

Το «πάγωμα» επηρέασε και το ύψος των συντάξεων των παλαιών βουλευτών που συνδέεται με τη βουλευτική αποζημίωση, αλλά, καθώς οι συνταξιούχοι βουλευτές δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Βουλής, προσέφυγαν, όπως και κατά το παρελθόν, στο Ελεγκτικό Συνέδριο απαιτώντας να τους χορηγηθεί αύξηση και μάλιστα αναδρομικά.

Το θέμα των αναδρομικών είχε τεθεί και στην προηγούμενη Βουλή, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα και είχε ληφθεί απόφαση να μην καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά στους εν ενεργεία βουλευτές. Τη συγκεκριμένη απόφαση υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνειρμός σε βάρος του Κοινοβουλίου, από ενέργειες και διεκδικήσεις πρώην μελών του.

Ναυτεμπορική

Ἐδῶ ὁ κόσμος καίγεται κι αὐτοὶ στὴν κοσμάρα τους! Νὰ μὴν ψάξουμε φυσικὰ μέσα στὶς λίστες τῶν αἰτούντων ἀναδρομικά γιὰ  ὀνόματα… Διότι πολὺ φοβοῦμαι πὼς θὰ κλάψῃ κάθε πικραμένος…

Ἂκου ἀναδρομικά… Γιατί μωρὲ νὰ πάρετε ἀναδρομικά; Σᾶς τὰ χρωστούσαμε; Ἢ μήπως διότι βλέπετε πὼς οἱ σημερινοὶ βο(υ)λευτὲς τὰ παίρνουν ἀπὸ παντοῦ; Κι ἐσεῖς δὲν προλάβατε; Σοβαρά; Ἢ μήπως σᾶς ἀδικήσαμε; Μήπως νὰ σᾶς ποῦμε κι εὐχαριστῶ ποὺ συμβάλλατε στὸ ποιός θὰ μᾶς ξεσκίσῃ περισσότερο; Νὰ πᾶτε ἀλλοῦ… Ἐδῶ τὸ ταμεῖο ἄδειασε… Κοράκια…

Φιλονόη.

Υ.Γ. Καλά, αὐτὸ τὸ πηγάδι πᾶτο δὲν ἔχει; 

(Visited 14 times, 1 visits today)
Leave a Reply