Νὰ γίνῃ ἡ Ἑλλάδα μὴ ἑλκυστικὴ γιὰ τοὺς μετανᾶστες.

Γράφει ὁ Ἰωάννης Δέμος, οἰκονομολόγος.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;

Η πρόσφατη ανακοίνωση μέτρων για το κέντρο της Αθήνας θα μπορούσαν να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση αν παράλληλα λαμβάνονταν μέριμνα για την έξοδο  του υπερβάλλοντος της αντοχές της χώρας αριθμού παράνομων μεταναστών. Χωρίς την μείωση του αριθμού τους, ακόμη και  αν τα μέτρα αυτά –ανέλπιστα- πετύχουν, αυτό που θα συμβεί είναι εξάπλωση του προβλήματος και σε άλλες περιοχές εκτός κέντρου. Ενδεχόμενα αυτός να είναι ο στόχος : η διασπορά των μεταναστών, ώστε να είναι λιγότερο ορατό το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Εξάλλου, η απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών με απέλαση είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού ελλείψει ταξιδιωτικών εγγράφων  δεν  μπορεί να αποδειχθεί η προέλευσή τους.

Εκ των παραπάνω προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι «καταδικασμένη» να δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών στον οποίο θα προστεθεί και αυτός που θα μας στέλνει η Ευρώπη, όπως δυστυχώς αποδέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Δουβλίνο 2.

Ωστόσο αν υπάρχει πολιτική βούληση και δεν υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες (οι οποίες ενδεχόμενα να ταυτίζονται με την υποβόσκουσα συνομωσιολογία) υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε δύο άξονες:

  1. Η εξάλειψη των λόγων για τους οποίους επιλέγουν την Ελλάδα ως πρώτο προορισμό τους,  και
  2. Ο περιορισμός της δυνατότητας παράνομης εργασίας και αποκόμισης φοροδιαφεύγοντος εισοδήματος .

Στον πρώτο άξονα εντάσσονται :

  1. Το «σφράγισμα» των λιμανιών ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα παράνομης εξόδου προς την Ευρώπη.
  2. Η δυσχερέστερη είσοδος στη χώρα.
  3. Η  διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα.
  4. Η γνωστοποίηση των παραπάνω , μέσω των διπλωματών μας, στον τύπο των χωρών προέλευσης των παράνομων μεταναστών.

Και στον δεύτερο άξονα  εντάσσονται:

  1. Η πάταξη του παραεμπορίου και της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων (CD, DVD) και αυστηρή εφαρμογή των νόμων
  2. Ο φορολογικός έλεγχος  σε όλες τις μισθωμένες κατοικίες και καταστήματα.
  3. Ο αυστηρός έλεγχος για την παράνομη εργασία, αυστηρά πρόστιμα στον εργοδότη και ποινική του δίωξη για υπόθαλψη παρανόμων.
  4. Εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων επί  των πάσης φύσεως πρόχειρων καταλυμάτων και άμεση ελευθέρωση των υπό κατάληψη κτηρίων           
  5. Προσαγωγή και ταυτοποίηση.

Τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα είναι αποτελεσματικότερα και αμέσου εφαρμογής και το κόστος τους (κυρίως για την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού και μέσων ελέγχου και αστυνόμευσης) είναι ισοδύναμο με εκείνο των «κινήτρων» που εξαγγέλθηκαν για την προσέλκυση κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας.

Και βέβαια δεν μπορούμε να απορρίψουμε και κάποια από τα μέτρα που ανακοίνωσε η  Ελληνική Κυβέρνηση, όπως και δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τους λόγους απαξίωσης του κέντρου της Αθήνας, όπως αυτοί αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση  της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ένας σοβαρότατος κίνδυνος που εγκυμονεί από την δημιουργία σταθμών φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών κοντά ή στα ανατολικά σύνορά μας, χωρίς δράσεις που θα τους οδηγήσουν σε έξοδο από την χώρα και σε συνδυασμό με κάποιες «πρωτοποριακές» ιδέες για την «συμβολή τους» στην οικονομική ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών, θα οδηγήσει σε φαινόμενα εποικισμού περιοχών και στην δημιουργία πρόσθετων ισχυρών μουσουλμανικών θυλάκων με εξοβελισμό των Ελλήνων κατοίκων.    

Τέλος αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση για να δοθεί οριστική λύση, η επόμενη κίνηση θα είναι η αυτοπροστασία των πολιτών, με την ίδρυση άτυπης πολιτοφυλακής υπό την μορφή συλλόγου, (όπως πληροφορούμαι  ήδη συζητείται σε πόλη με έντονο το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών) με  όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται, για τους πολίτες, τους μετανάστες αλλά και για τους πολιτικούς ως αποκλειστικά υπαίτιους για την γιγάντωση του προβλήματος, την ανάγκη ανακατάληψης Ελληνικού εδάφους από τους Έλληνες και την αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας και ειρηνικής διαβίωσης.

Ιωάννης Δέμος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply