Ποιός φορολογεῖται εἴπαμε;

Καλά, αὐτό εἶναι εὔκολο… Οἱ Ἕλληνες φορολογοῦνται μόνον…

Ὄχι, πολιτικοί μας δὲν εἶναι φορολογούμενοι… Τοὐλάχιστον ὄχι μὲ τὸν γνωστὸ σὲ ἐμᾶς τρόπο.. Οὔτε διώκονται… Οὔτε τιμωροῦνται γιὰ φοροδιαφυγές.. Γνωστά.. Εἶναι καὶ ἡ ἀσυλία στὸ μέσον…

Ἀλλὰ ποιός ἄλλος δὲν φορολογεῖται; Εἴπαμε, τό ΚΙΣ. Γιατί νὰ φορολογηθῇ ἄλλως τε; 

Ἔχουμε ὅμως κι ἄλλους ποὺ …ἀποφεύγουν τὸ …ἄθλημα τῆς φορολογίας!!! Μὴν ἀναρωτιέστε!!! Ἐκκλησία!!!

Διαβᾶστε, καὶ μετὰ …ἀγανακτίστε μὲ τὴν ἡσυχία σας!!! 

Φιλονόη.

(ο δρόμος της Αρετής) Σκανδαλώδεις Φοροαπαλλαγές στην Εκκλησία

Με το κτηματολόγιο θα έπρεπε λογικά να μάθουμε πόση είναι η αξία της εκκλησιαστικής γης, έτσι δεν είναι; Όμως η φαιδρή λειτουργία ενός φαιδρού κράτους φαιδρών κρατικών λειτουργών και φαιδρών κυβερνήσεων συνεχίζουν να παρέχουν γή και ύδωρ στην Εκκλησία της Ελλάδος υπερτιμώντας-κατά την άποψή μου – την θρησκευτική και πολιτική της δύναμη, αφού και πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης να θέλει διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους,αν ο λαός αυτός ποτέ ρωτηθεί από τους δημοσκόπους, αν τάσσεται υπέρ της πλήρους φοροαπαλλαγής της εκκλησίας, την απάντηση την γνωρίζουμε προκαταβολικά όλοι, όπως την γνωρίζουν και οι φαιδροί κρατικοί κυβερνώντες, νυν και πρώην

Μην αναρωτιέστε γιατί δεν τέθηκε ποτέ αυτό το ερώτημα από τις «έγκυρες» δημοσκοπικές μας εταιρείες. Οι φοροαπαλλαγές παρέχονται σκανδαλωδώς, εις βάρος όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των χαμηλότερων στρωμάτων. Αλήθεια, σκεφτήκαμε ποτέ τι μπορεί να κοστίζει στον κάθε πολίτη σε πραγματικά ζεστά €υρώ αυτός ο κρατικός, ο αυθαίρετος και άδικος μποναμάς προς τις εκκλησιαστικές αρχές, ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ το ακριβές ποσό, διαισθανόμαστε ότι είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πόσες εξαγγελίες ακούσαμε και συνεχίζουμε να ακούμε ότι δεν υπάρχουν άλλες πηγές άντλησης οικονομικών πόρων. Δεν λέω ότι αν φορολογηθεί η εκκλησία θα σωθούμε, αλλά είναι δίκαιο, και όταν επικρατεί Δίκαιο σε μια χώρα τα πράγματα είναι συνήθως καλύτερα…

Διαβάστε από το ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Αττικής:

“…Με το Ν. 3220/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚπαραμονές των εκλογών του 2004, και κατά τ΄άλλα φέρει τον τίτλο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής…», η εκκλησία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της. Η εισφορά είχε θεσπιστεί το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της, ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%. Η εκκλησία βέβαια είχε βρεί τους τρόπους για να καταβάλει ποσά που κάλυπταν μόλις το 3%-4% της δαπάνης. (2). Ίσως γι αυτό το δημοσιονομικό κόστος υπολογίστηκε τότε σε μόνο 10 εκατ. Ευρώ!

Με το φορολογικό Ν. 3296/04, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2004, το Δημόσιο στερήθηκε τεράστια ποσά, καθώς η Εκκλησία απαλλάχθηκε από τον φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών των μητροπόλεων, των ναών, των μοναστηριών κ.λπ. Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεψε για το οικονομικό έτος 2006 μείωση φόρου στο 7%, για το 2007 στο 4% και από το 2008 πλήρη απαλλαγή!

Με τον Ν. 3427/2005 για την επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας διευρύνθηκαν: Οι ναοί και οι μονές δεν υπόκεινται στο φόρο αυτόματου υπερτιμήματος, ενώ απαλλάσσονται και από το τέλος συναλλαγής.
Δεν είναι βέβαια μόνο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών που «φροντίζει» την εκκλησία. Όλα τα υπουργεία συναγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τις δραστηριότητές της κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων. Ενώ ισχύουν οι κανονισμοί 66/1993, για λειτουργία Γραφείου Ναοδομίας και ο χουντικός 55/1974 για μελέτη και εκτέλεση όλων των εκκλησιαστικών έργων, νέες ρυθμίσεις οδηγούν την εκκλησία στη νέα εποχή!…”

Διαβάστε το χτεσινό ποστ της φίλης blogger 50ft queenie
Που τις «βγαίνουν» Δέκα οι…Ιερές Εντολές!
1. Η Εκκλησία ΔΕΝ πληρώνει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
2. Η Εκκλησία ΔΕΝ πληρώνει Φόρους για Κληροδοτήματα
3. Η Εκκλησία ΔΕΝ πληρώνει Φόρους Δωρεάς
4. Η Εκκλησία ΔΕΝ πληρώνει Φόρους Μεταβίβασης
5. Η Εκκλησία ΔΕΝ πληρώνει Φόρο Εισοδήματος
6. Η Εκκλησία ΔΕΝ υποβάλλει νόμιμο και υποχρεωτικό Ε9
7. Η Εκκλησία ΔΕΝ υποβάλλει το νόμιμο και υποχρεωτικό Κτηματολόγιο
8. Η Εκκλησία ΔΕΝ πληρώνει το συνολικό ποσό των εισφορών για το ταμείο των εργαζομένων της (κληρικών)
9. Η Εκκλησία ΔΕΝ πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων της (κληρικών)
10. Και κηδεύει Δημοσία Δαπάνη τους Αρχιεπισκόπους της (επίσης για να μην ξεχνιόμαστε).

Διαβάστε επίσης
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – Nα πληρώσει η Εκκλησία!

Ευχαριστώ  τον Διαγόρα τον Μήλιο που ανέδειξε το ποστ της 50ft queenie και βοήθησε να ξαναφέρουμε το σκάνδαλο ξανά στην επιφάνεια.

Το σκίτσο είναι παρμένο από το blog Komo Sapiens.
.
ρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply