Ὁ Ἑρμῆς ….φωτογραφίζεται!

Ἕνα ἱστορικὸ γεγονὸς γιὰ τὴν ἀνθρωπότητα… Ἀλλὰ ἀκόμη μόλις ἔγιναν τὰ πρῶτα βήματα… Ἔχουμε μακρὺ δρόμο γιὰ νὰ μπορέσουμε νὰ μάθουμε τὸ τὶ εἶναι ὁ Ἑρμῆς καὶ τὸν πραγματικό του ῥόλο. 

Οι λαμπροί «βάλτοι» του Ερμή

Ο πλανήτης είναι γεμάτος από λάκκους με άγνωστο περιεχόμενο

Λονδίνο 

Εντυπωσιακά είναι τα νέα ευρήματα του διαστημικού σκάφους Messenger που εξερευνά τον Έρμη. Εντόπισε την ύπαρξη βάλτων στην επιφάνεια του πλανήτη η μορφολογία και το περιεχόμενο των οποίων σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν συναντάται αλλού στο ηλιακό μας σύστημα. 

Οι «εξωτικοί» λάκκοι

Η επιφάνεια του Ερμή είναι διάσπαρτη από κρατήρες. Το Messenger ανακάλυψε ότι στο εσωτερικό πολλών κρατήρων έχουν σχηματιστεί  μικρότεροι αλλά και μεγαλύτεροι λάκκοι που περιέχουν  άγνωστο προς το παρόν υλικό που φωσφορίζει. Ορισμένοι από αυτούς τους λάκκους έχουν έκταση μερικών δεκάδων μέτρων ενώ άλλοι μερικών χιλιομέτρων. 

«Η ύπαρξη τους αποτελεί μεγάλη έκπληξη» δηλώνει ο Ντέιβιντ Μπλιούετ στέλεχος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins που ανέπτυξε μια θεωρία για το τι συμβαίνει στον Ερμή. Ο Μπλιούετ εκτιμά ότι τα πετρώματα του Ερμή περιέχουν μεγάλο αριθμό ασταθών χημικών στοιχείων, μεγαλύτερο από ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα. 

Σύμφωνα με τον επιστήμονα αυτά τα ασταθή στοιχεία προέρχονται πιθανώς από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που υπάρχει στον Ερμή. Τα στοιχεία εξατμίζονται σχετικά εύκολα αλλά εγκαταλείποντας την επιφάνεια του πλανήτη αφήνουν πίσω τους ένα πορώδες και εύθραυστο στρώμα εδάφους το οποίο αμέσως μετά τον σχηματισμό του καταρρέει δημιουργώντας τελικά ένα βάλτο που…λαμπυρίζει. (βῆμα)

Κι ἐδῶ μερικὲς ἀπεικονίσεις γιὰ τὶς ὑποθέσεις ποὺ ἀφοροῦν στὴν δημιουργία τοῦ Ἑρμοῦ:

Δὲν ξέρω ἐὰν ἔχουν ἐνδιαφέρον οἱ θεωρίες τους! Οἱ φωτογραφίες ὅμως εἶναι ὑπέροχες!  

Φιλονόη

φωτογραφίες ἀπὸ ΝΑΣΑ

(Visited 22 times, 1 visits today)
Leave a Reply